WLOSKI OBYWATEL - SAMOCHOD REJESTROWANA W POL

• Autor wątku Autor wątku cristianku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cristianku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich.

Ja jestem wlochem i mam zameldowania tymczasowy na rok w p olsce.

Kupilem sobie samochod ale na dowod samochodowy, napisali wlasnie data konczenia mojego pobytu.

Czy da sie jakos unyknac tego ? W sensie, wiadomo ze nie wsedzie lokator chce zameldowac...

MOze zapisuja ten samochod na mojej firmie ? ( ja jestem konsulent informatyczne i prowadze swoja dzialalnosc ....)

Dziekuje za wasze opinie

Cristian

[cytat:1r18e0rg]
Prawo jazdy
Obcokrajowiec chcący jeździć w Polsce samochodem - a posiadający kartę czasowego pobytu lub zezwolenie na osiedlenie się - może znaleźć się w dwóch sytuacjach:
1. Może oddać swoje zagraniczne prawo jazdy w wydziale komunikacji i - za stosowną opłatą - otrzymać polskie
2. Może być zmuszony - przed otrzymaniem polskiego prawa jazdy - do zdania egzaminu.
Wszystko to zależy od tego, w jakim państwie prawo jazdy zostało wydane. Najlepiej jest zadzwonić do najbliższego wydziału komunikacji i dowiedzieć się, czy prawo jazdy z interesującego nas państwa jest w Polsce uznawane. Ponieważ niektórym może być trudno zdać egzamin bez znajomości polskiego, dobrze jest zainteresować się problemem odpowiednio wcześnie i ewentualnie otrzymać międzynarodowe prawo jazdy w swoim kraju, przed przyjazdem do Polski.
Akty prawne, które są ważne:
# Ustawa z 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym
# Rozporządzenie Ministerstwa Infrastruktury z dnia 14 grudnia 2001 r.w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami (Dz. U. Nr 150, poz. 1680) - tu znajsuje się wspomniana wyżej lista państw oraz lista dokumentów, jakie należy złożyć w celu wymiany prawa jazdy na polskie
# Konwencja o ruchu drogowym, protokół w sprawie znaków i sygnałów drogowych oraz Akt Końcowy, podpisane w Genewie dnia 19 września 1949 r.(Dz. U. z dnia 29 września 1959 r.)
Fragment ustawy "Prawo o ruchu drogowym":
Art. 94.
1. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą, określone w konwencjach o ruchu drogowym, może kierować odpowiednim pojazdem silnikowym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 6 miesięcy od daty rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu.
2. Osoba posiadająca krajowe prawo jazdy wydane za granicą może otrzymać prawo jazdy odpowiedniej kategorii po oddaniu zagranicznego dokumentu organowi wydającemu prawo jazdy, z zastrzeżeniem ust. 4. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego i przedstawienie uwierzytelnionego tłumaczenia zagranicznego dokumentu.
3. Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenie terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne, należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.
4. Minister właściwy do spraw transportu może określić, w drodze rozporządzenia, w stosunku do obywateli niektórych państw, ze względu na zasadę wzajemności, warunki wydawania praw jazdy odmienne niż te, które przewiduje ust. 2.
[/cytat:1r18e0rg]

Powrót