Wniesienie skargi na decyzję referendarza w EPU

• Autor wątku Autor wątku Michu102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michu102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Poradzono mi przenieść moje zapytanie z działu praw konsumenta gdyż moja sprawa jest rozwojowa i można się z nią zapoznać tutaj: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/394281-rekojmia-na-uzywany-laptop.html#post2273661
Zatem jeszcze raz:
Otóż pozwałem osobę która sprzedała mi wadliwego laptopa przez EPU z tytułu:
- art. 557. k.c.: powód nie został poinformowany w treści ogłoszenia o istniejącej wadzie produktu;
- art 558. k.c.: pozwany w treści ogłoszenia nie wyłączył swojej odpowiedzialności za wady.
Pozew był poprzedzony wezwaniem przedsądowym i odesłaniem laptopa (nie wiem czy dobrze zrobiłem...). Uzyskałem nakaz zapłaty jednak pozwany wniósł skuteczny sprzeciw. W swoim sprzeciwie wnioskował o przekazanie sprawy właściwemu sądowi powszechnemu (czyli pozwanemu) i prowadzenie sprawy nawet pod nieobecność powoda. Jednak w moim wniosku do EPU zaznaczyłem, że w takim wypadku sprawa ma być skierowoana do sądu właściwego powodowi i wskazałem taką placówkę (dzieli mnie od sądu właściwego pozwanemu bardzo duża odległość). Moje pytania są następujące:
- dlaczego referendarz przychylił się do wniosku pozwanego, a nie powoda, czy to norma?;
- czy wniesienie skargi na tę decyzję referendarza przez EPU (jest taka opcja z tego co widzę na swoim koncie) będzie skuteczne?;

Straciłem na transakcji z tym panem niecałe 1000 zł i nie wiem czy gra jest warta świeczki. Człowiek w swoim sprzeciwie oszukuje sąd podając nieprawdziwe dane o stanie zwróconego przeze mnie komputera. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w takiej sprawie? Czy sprawa jest do wygrania, czy może lepiej wycofać pozew i dać sobie spokój?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Sprawa jest do wygrania. Oczywiście musisz mieć dowody, a on ma wykazać stan laptopa, jeśli to wykaże, wówczas Ty musisz wykazać, że w dacie wysyłki był inny.

Przeczytaj przepis o epu sprawę przekazuje się ZAWSZE do sądu wł. ogólnej pozwanego.

Dziękuję. Przed odesłaniem wykonałem porządną dokumentację fotograficzną stanu komputera, oraz objawów niesprawności. Mam także całą korespondencję, zachowaną stronę aukcji, dowody odbioru itp. Natomiast pozwany w sprzeciwie sam przyznaje, że rozmontował komputer na części i wyrzucił, zatem dowodu rzeczowego nie ma.
Zadam jeszcze jedno pytanie, czy po przesłaniu do sądu powyższych dowodów będzie można się jeszcze raz odnieść pisemnie do zarzutów stawianych przez pozwanego (gdybym nie mógł być na rozprawie)? Ten człowiek jest jakimś grafomanem i strasznie dużo pisze, przez co wiem mniej więcej jakimi argumentami będzie się bronił.

Im więcej pisze, tym mniej będzie traktowany poważnie.

Po przekazaniu do sądu, ten sąd wezwie Cię odrębnie do ponownego złożenia pozwu - składasz TEN SAM pozew (dokładnie). Dodatkowo możesz odrębne pismo złożyć. Możesz je określić jako odpowiedź na sprzeciw i tam postaraj się odpowiedzieć na zarzuty pozwanego.

Witam ponownie. Moja sprawa toczy się dalej. Otrzymałem wezwanie do sądu na przesłuchanie w charakterze strony ze stawiennictwem obowiązkowym. Dziwi mnie to nieco, gdyż wnioskowałem o przeprowadzenie sprawy bez mojego udziału, a sprawa jest dość błaha i dobrze przeze mnie opisana. Zastanawiają mnie dwie rzeczy:
- czy wątpliwości sądu zostały wywołane przez działania pozwanego (jakieś nowe pisma o których nie wiem, adwokat...), czy jest to jednak normalna procedura (tzn. czy sądy w takich przypadkach zwykle chcą wysłuchać powoda)?
- czy ktoś przegrał taką sprawę i ile mogą wynosić tego koszty?

Jest to normalna procedura. Sąd umożliwia Ci wyrażenie ustnego umotywowania.

W oparciu o co mamy ocenić czy sprawa jest do wygrania??!!

Nie pytałem czy sprawa jest do wygrania ale czy jest znany przypadek przegrania sprawy przez powoda i jakie poniósł w związku z tym koszty? Natomiast jeśli masz ochotę oceniać moje szanse, dokładny opis mojej sprawy zamieściłem pod linkiem na początku mojego pierwszego posta.

Pozdrawiam

Koszty pełnomocnika (stawki w googlach dostępne) oraz ew. koszty biegłego, jeśli ktoś go będzie powoływał w celu ustalenia swoich racji.

Powrót