Wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku madonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madonik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
Do jutra mam termin na wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty dotyczący kredytu, który został wypowiedziany przez bank, a po tym sprzedany firmie windykacyjnej. Niestety bank nie zdąży wydać mi kopii wypowiedzenia do jutra. Co robić w takiej sytuacji? Chcę podnieść zarzut przedawnienia...

Marcin

Może spróbuj napisać, że sąd wezwał bank xy do przedłożenia zaświadczenia/info lub napisz: dowód zaswiadczenie xv do przedłożenia na rozprawie.

Aha, i czekałeś na to dwa tygodnie by zadać jakieś pytanie? Stary, dostałeś nakaz z sadu wraz z dokumentami pozwu - był czas by napisać konkretny sprzeciw i podnieść zarzuty. W ciemno to można strzelać na obronę że roszczenie bezzasadne i przedawnione. Konkrety - jak się przeczyta dokumenty.

madonik napisał:
Chcę podnieść zarzut przedawnienia...
To go podnieś. Po co Ci do tego jakiś papier? Podnosisz zarzut przedawnienia i to wszystko z Twojej strony. Teraz niech powód wykaże, że się mylisz.

A jak wykaże akurat to? Trzeba znać całość akt

Podpowiedz mu więcej, niż to przedawnienie. Człowiek się nie zna, a ty na zasadzie: o inne przecież nie pytałeś...

jerry23 napisał:
a ty na zasadzie: o inne przecież nie pytałeś...
Przecież pieniędzy nie pobieram. I nie jestem tu sam. Ja odpowiem na konkretne pytanie, Ty podrzucisz jakiś inny pomysł i człowiek ma pełen pakiet.

Sprawa wygląda tak. W 2005 roku zaciągnąłem kredyt. W 2006 roku w wyniku niepomyślnych zdarzeń przestałem spłacać kredyt. Mniej więcej w połowie roku kredyt został wypowiedziany, a w 2009 roku został sprzedany do firmy windykacyjnej. FW wystąpiła do sądu w końcem grudnia 2009 roku, a klauzula wykonalności tytułowi egzekucyjnemu została nadana w marcu 2010 roku.
W tym roku komornik p. Jacek Bogiel zajął mi pensję, konta, oszacował majątek. Złożyłem wniosek o przywrócenie terminu (korespondencja była wysyłana na nieprawidłowy adres) i sąd co prawda przywrócenie oddalił ale uznał, że nie nastąpiło doręczenie i dostałem pozew z możliwością wniesienia sprzeciwu. Poprosiłem Bank o wydanie duplikatu wypowiedzenia (chciałem dołączyć do sprzeciwu) ale do tej pory tego pisma nie dostałem i zapowiadają, że w przyszłym tygodniu dostanę taki duplikat.
Dlatego pytam się co robić, wysyłać sprzeciw i dosłać do SR po otrzymaniu pisma z banku, a przede wszystkim czy pisać w sprzeciwie o tym piśmie i że je doślę?

Marcin

Powrót