Wniosek do BVA Koln nadanie numeru ref

• Autor wątku Autor wątku misiawoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Adrski napisał:
Jezeli przesylales wniosek przez Generalkonsulat, mozesz byc pewien, ze dotrze on do BVA. Wiele osob przesyla w ten sposob wazne dokumenty, aby miec pewnosc ze na pewno trafia do urzedu i nic nie stanie na ich drodze. Ja swoj wniosek przeslalem w 2010 roku i rowniez czekalem okolo 3 miesiecy. Nie wiem jak jest teraz, ale wtedy informacja ta dotarla do mnie za posrednictwem konsulatu (okolo 1 miesiaca oczekiwania zanim konsulat przesle do nas list z BVA). Niestety wszystko trwa i trzeba sie przyzwyczajac, bo po otrzymaniu listu z numerem sprawy czeka sie kolejne dwa lata. Nie wspominajac o sytuacji, gdzie brakuje dokumentow. Wtedy jest to kwestia kolejnych lat. Wszystko zalezy od danego przypadku.

Zapytania bez nadanego Ansprechpartnera najlepiej kierowac przez formularz kontaktowy na stronie BVA.

Dziękuję za informację w sprawie.
A przy okazji dopytam - Ty czekasz nadal czy już otrzymałęś potwierdzenie obywatelstwa?

Ja zlozylem 27 grudnia 2020 wniosek w Ambasadzie w W-wie, 12 stycznia dokumenty pojechaly do BVA Koln. Ostatnio dwukrotnie monitowalem o nadanie numeru sprawy i do dnia dzisiejszego dwukrotnie dostawalem odpowiedz, zeby poczekac jeszcze 2 tygodnie bo rejestruja wnioski. 27 kwietnia bedzie 4 miesiace od zlozenia wniosku w Ambasadzie. Strach pomyslec ile beda rozpatrywac, chociaz wydaje mi sie, ze u mnie powinno pojsc od reki i bez wiekszych komplikacji.

MiSSSieK napisał:
Ja zlozylem 27 grudnia 2020 wniosek w Ambasadzie w W-wie, 12 stycznia dokumenty pojechaly do BVA Koln. Ostatnio dwukrotnie monitowalem o nadanie numeru sprawy i do dnia dzisiejszego dwukrotnie dostawalem odpowiedz, zeby poczekac jeszcze 2 tygodnie bo rejestruja wnioski. 27 kwietnia bedzie 4 miesiace od zlozenia wniosku w Ambasadzie. Strach pomyslec ile beda rozpatrywac, chociaz wydaje mi sie, ze u mnie powinno pojsc od reki i bez wiekszych komplikacji.

Otrzymałem wreszcie potwierdzenie odebrania wraz z numerem sprawy - wniosek złożony 28 grudnia 2020, zarejestrowany 20 marca w Koln. 3 miesiące czekania, byle do przodu ...
A przy okazji zapytam Cię MiSSSieK o Twoją sytuację - co wysłałeś, co potrafiłeś udokumentować i w oparciu o jakie dokumenty ?

no ja mam dokumenty niemieckie potwierdzajace obywatelstwo, meldunek, wydanie dowodu i paszportu - mojego dziadka
wyrok sadu z 1942 roku skazujacy na wiezienie za wykazanie przynaleznosci niemieckiej - mojego pradziadka
dokument konfiskaty calego majatku w Polsce moich pradziadkow z 46 roku za wykazanie przynaleznosc do narodu niemieckiego
plus kilka wykazow z archiwum panstwowego dotyczace list osob narodowsci niemieckiej z mojego rodzinnego miasta na ktorych sa m.in moj dziadek i pradziadkowie

a jak dostales to potwierdzenie ? dostales na maila czy poczta ? wysylales wniosek bezposrednio poczta czy przez jakas placowke ?

a Ty jakie dokumenty skladales ?

pzdr

Potwierdzenie nadeszło pocztą, zwykły list, bez potwierdzenia odbioru. Zamierzałem napisac, zapytać - ale BVA było szybsze. Poza tym pisano tutaj, że około 3-4 miesiące trzeba czekać i istotnie tyle czekałem. Wysyłałem przez Konsulat we Wrocławiu.
A zapytam jeszcze - w jaki sposób udało Ci się potwierdzić meldunek przodków za okres lat do 1945?

do 1946 mieszkali w Polsce wszyscy, wiec z Urzedu Miasta,
a po konfiskacie majatku zostali wywiezieni do Niemiec

MiSSSieK napisał:
do 1946 mieszkali w Polsce wszyscy, wiec z Urzedu Miasta,
a po konfiskacie majatku zostali wywiezieni do Niemiec

A rozumiem. Czyli UM bez problemu potwierdził Ci adresy zamieszkania w latach do 1939 ? U mnie tak łatwo nie jest, niestety. Potwierdzają tylko okres od 1945. A gdzie zamieszkiwali ? Jakie miasto? Było one w granicach Rzeszy z 1937r?

Powrót