Wniosek do starostwa o udostępnienie numeru rejestracyjnego pojazdu

• Autor wątku Autor wątku bogutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogutek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam wszystkich serdecznie i zwracam się z uprzejmą prośbą o uświadomienie mnie w niniejszej sprawie. Noszę się z zamiarem zakupu sprowadzonego z zagranicy samochodu osobowego od firmy, która zawodowo zajmuje się sprzedażą pojazdów. Chcę jednak je sprawdzić w płatnych serwisach, gdzie można otrzymać informacje dotyczącą przeglądów, przebiegu, uszkodzeniach etc.etc. gdyż sprzedający nie udostępnia żadnych dokumentów związanych z pojazdem. Auto jest na polskich blachach, już po przeglądzie technicznym w Polsce. Czy jest szansa aby Starostwo powiatowe (wydział komunikacji) na pisemny wniosek udostępniło zagraniczny numer rejestracyjny pojazdu z dowodu rejestracyjnego? Bo tylko znając numer mogę dokonać sprawdzenia auta. Nie potrzebuję żadnych innych informacji - jedynie numer rejestracyjny. Z góry dziękuję za porady.

Po numerze nic nie zdziałasz. Dla Ciebie jest w takim ważny numer VIN bo pojazd może posiadać różne numery w danym kraju, a ostatni numer może być też numer rejestracyjnym tablic wywozowych.

Niech właściciel Ci prześle numer VIN pojazdu. Jak nie to w ostateczności możesz wszystko sprawdzić na miejscu. Ale pamiętaj ze zawsze po zakupie masz rękojmę.

FeekUp napisał:
Po numerze nic nie zdziałasz. Dla Ciebie jest w takim ważny numer VIN bo pojazd może posiadać różne numery w danym kraju, a ostatni numer może być też numer rejestracyjnym tablic wywozowych.

Niech właściciel Ci prześle numer VIN pojazdu. Jak nie to w ostateczności możesz wszystko sprawdzić na miejscu. Ale pamiętaj ze zawsze po zakupie masz rękojmę.

VIN mam, numer polskich blach i datę pierwszej rejestracji. .Jak będę znać ostatnią rejestrację mogę sprawdzić całą historię pojazdu. Dlatego zadałem pytanie, czy jest możliwość zwrócenia się z wnioskiem do starostwa o podanie numeru rejestracyjnego pojazdu z zagranicznego dowodu rejestracyjnego, który był załącznikiem do dokumentów wymaganych przy pierwszej rejestracji w Polsce.

Nie wiem kto Panu takich rzeczy naopowiadał, że po numerze rejestracyjnym zagranicznym sprawdza się historie pojazdu bo wszystko jest ewidencjonowane po numerze VIN. Inna sprawa jest taka że płatne/darmowe serwisy na których można pobierać różnego rodzaju raporty nie maja prawa udostępniać zagranicznego numeru zgodnie z przepisami danego kraju.

Czy jest szansa aby Starostwo powiatowe (wydział komunikacji) na pisemny wniosek udostępniło zagraniczny numer rejestracyjny pojazdu z dowodu rejestracyjnego?
Nie ma takich szans.

Bo tylko znając numer mogę dokonać sprawdzenia auta
Bzdura, nawet producenci/serwisy autoryzowanych pojazdów wszystko ewidencjonują po numerze VIN.

Zwłaszcza, że w wielu krajach numer rejestracyjny przypisany jest do WŁAŚCICIELA. a nie do pojazdu.

Zacznij od historia pojazdu.gov.pl zakładka dane zagraniczne. Potem historia szkód.pl a potem autobaza i tym podobne... Carvertical

pdanielak napisał:
Zacznij od historia pojazdu.gov.pl zakładka dane zagraniczne. Potem historia szkód.pl a potem autobaza i tym podobne... Carvertical

To jeszcze raz. Nie mam zagranicznych numerów rejestracyjnych, przecież piszę to od początku. Bez numerów, które posłużyły do rejestracji auta w Polsce nie zrobię nic :(

Zrobisz dużo a nawet jest szansa że poznasz te numery z internetu... Wystarczy Ci vin

- Może samochód jest np. ze Szwecji, słyszałeś pan o tym ?
To może warto napisać w formularzu kontaktowym prośbę o udostępnienie numeru albo przebiegu?

Drogomierz zawsze mógł ulec wymianie.

Powrót