wniosek egzekucyjny kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Martinelli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martinelli

Użytkownik
Odpowiedzi
51
1. Czy PESEL dłużnika jest obligatoryjny?
2. Jeżeli dłużnik wskazuje inny adres zamieszkania (jednocześnie meldunku), a mieszka gdzie indziej to można jakoś wskazać obydwa?
3. Jak wskazuje się*kwoty, alimenty zaległe, a alimenty przyszłe?

1. Pesel (lub NIP) powinien być wskazany w treści klauzuli wykonalności jeżeli tytuł wykonawczy został wydany pod koniec 2014 r.
Jeśli masz stary tytuł to nie masz obowiązku wskazywać we wnioski nr PESEL dłużnika, ale jest to w twoim interesie albowiem bez niego poszukiwanie majątku dłużnika będzie utrudnione.
2. Istotny jest adres zamieszkania dłużnika.
3. Musisz zsumować wszystkie alimenty zaległe na dzień złożenia wniosku oraz wskazać czy żądasz egzekucji odsetek od nich (każda rata odsetkuje niezależnie). Alimenty bieżące to te "najświeższe, które powinny być zapłacone w tym miesiącu.

Na stronach internetowych komorników zazwyczaj zamieszczone są szablony wniosków egzekucyjnych.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

1. Czy jako jeden z punktów mogę wskazać egzekucję z nieruchomości? Czy w tym punkcie powinna być dodatkowa podstawa prawna?

2. Czy mogę wskazać iż wnoszę o wyegzekwowanie kosztów egzekucji zgodnie z prawem pomimo iż alimenty są zwolnione od kosztów po stronie wierzyciela?

Jeśli wiesz, że dłużnik ma nieruchomość to jak najbardziej możesz wnieść o wszczęcie egzekucji z nieruchomości. Pamiętaj aby dobrze ją we wniosku opisać poprzez wskazanie adresu oraz numeru KW.
Kosztami postępowania w ogóle nie zawracaj sobie głowy. Komornik z urzędu będzie je ściągał od dłużnika wraz z egzekwowanym roszczeniem.

Mam mały problem.
Dłużnik alimentacyjny wskazuje adres zameldowania jako zamieszkania, jednocześnie wiem że mieszka gdzie indziej (inny rejon sądowy).
Dodatkowo nieruchomość z której miałaby być prowadzona egzekucja jest jeszcze w innym miejscu.

1. Jak w przypadku alimentów powinienem wybrać komornika?

2. Czy w pot. dot. almentów jako wierzyciel mogę być obciążony kosztami dojazdu wynikającymi z działań poza rejonem?

Jeśli wiesz, że skuteczna będzie tylko w N to wybierz komornika właściwego dla N
Adresy wskazuj wszystkie jakie znasz.

Ok, a jeżeli teraz odpuszczę nieruchomość to potem w wypadku bezskutecznie egzekucji będę mógł rozszerzyć o nieruchomość?

Kierować w miejsce rzeczywistego zamieszkania czy wskazywanego przez dłużnika (jednocześnie zameldowania)?

W przypadku zawnioskowania o wszczęcie z N w trakcie egzekucji zostanie przekazana wg właściwości.

Moim zdaniem zamieszkania i zameldowania wynikającego z urzędów.

Jednak zacząłbym od złożenia wniosku do komornika właściwego dla N i od wzmianki mimo prób skutecznych lub nie, z pozostałych składników majątku.

Powrót