Wniosek nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Peloponezka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peloponezka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
mam pytanie dotyczące wniosku nabycia spadku. Moja mama umarła w 2001 roku, a mój tata w tym roku w czerwcu. Jeśli chodzi o mamę to nie zostawiła majątku i nie było sprawy spadkowej. Tata natomiast zostawił aukcję, polisę oraz dom, który zasiedział przez 30 lat ( w chwili śmierci mojej mamy nie było jeszcze zasiedzenia) i teraz ja go dziedziczę (oczywiście po przeprowadzeniu sprawy o zasiedzenie) Chciałabym wystąpić o nabycie spadku i nie wiem, czy wystarczy jeśli w wniosku wystąpię o nabycie spadku po ojcu i zaznaczam, że jestem jedyną osobą dziedziczącą ponieważ mama umarła wcześniej, czy też muszę wystąpić o nabycie spadku po obu rodzicach. I jeszcze jedno, czy taki wniosek muszę złożyć w ciągu 6 miesięcy od śmierci taty?

Ostatnia edycja:
Jezeli matka zmarła nie pozostawiając majatku to nie ma potrzeby przeprowadzania postepowania.
Nie ma terminu na wniesienie wniosku o nabycie spadku.

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam!

A jeszcze jedno, czy jeśli napiszę wniosek o nabycie spadku tylko po tacie, to czy w załącznikach do wniosku oprócz mojego aktu urodzenia, aktu zgonu mojego taty muszę umieścić też odpis aktu zgonu mojej mamy i odpis aktu małżeństwa moich rodziców? Czy wystarczy, że napiszę w uzasadnieniu, że mój tata był wdowcem?

Załączniki:
1. odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy,
2. odpis wniosku ( 1 egz. dla Sądu +po 1 egz. dla każdego uczestnika).

tylko takie załączniki do wniosku dołączasz.

Powrót