Wniosek o dozór elektroniczny - jaki sąd właściwy do rozpoznania?

• Autor wątku Autor wątku Tomek19901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek19901

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Dzień dobry,

Jest to casus, na temat którego dostaję sprzeczne informacje od różnych adwokatów. Przedstawię sytuację:

1. Sąd rejonowy w mieście Poznań skazuje na karę 10 msc pozbawienia wolności
2. Sąd okręgowy w mieście Poznań rozpatruje apelację z końcem sierpnia - najpewniej upadnie, zostanie utrzymany wyrok w mocy
3. Skazany ma stałe miejsce zamieszkania w mieście Łódź

Pytanie:

1. Czy wniosek o dozór elektroniczny powinien w dniu uprawomocnienia się wyroku (upadki apelacji) zostać złożony do Sądu Okręgowego dla Właściwości Rejonowej skazanego - w Łodzi? , czy do Sądu Okręgowego w Poznaniu?

2. Czy wniosek o wstrzymanie kary pozbawienia wolności do czasu rozpatrzenia wniosku powinien być złożony w Sekcji Wykonywania Orzeczeń Karnych Sądu, który wydał oryginalnie wyrok (Sąd Rejonowy w Poznaniu), czy razem z wnioskiem o dozór elektroniczny do Sądu Okręgowego właściwego dla miejsca zamieszkania skazanego, Łodzi?

Doprawdy słyszę różne wersje od pracowników sądu i adwokatów, i prosiłbym o pomoc. Dziękuję.

Tomek19901 napisał:
Dzień dobry,

Jest to casus, na temat którego dostaję sprzeczne informacje od różnych adwokatów. Przedstawię sytuację:

1. Sąd rejonowy w mieście Poznań skazuje na karę 10 msc pozbawienia wolności
2. Sąd okręgowy w mieście Poznań rozpatruje apelację z końcem sierpnia - najpewniej upadnie, zostanie utrzymany wyrok w mocy
3. Skazany ma stałe miejsce zamieszkania w mieście Łódź

Pytanie:

1. Czy wniosek o dozór elektroniczny powinien w dniu uprawomocnienia się wyroku (upadki apelacji) zostać złożony do Sądu Okręgowego dla Właściwości Rejonowej skazanego - w Łodzi? , czy do Sądu Okręgowego w Poznaniu?

2. Czy wniosek o wstrzymanie kary pozbawienia wolności do czasu rozpatrzenia wniosku powinien być złożony w Sekcji Wykonywania Orzeczeń Karnych Sądu, który wydał oryginalnie wyrok (Sąd Rejonowy w Poznaniu), czy razem z wnioskiem o dozór elektroniczny do Sądu Okręgowego właściwego dla miejsca zamieszkania skazanego, Łodzi?

Doprawdy słyszę różne wersje od pracowników sądu i adwokatów, i prosiłbym o pomoc. Dziękuję.

1. Zaczne od tego , że NA SWOIM PRZYKŁADZIE, złożyłem wniosek tydzien po utrzymaniu w apelacyjnym i sad ktory rozpatrywal wniosek o dozor elektorniczny UMORZYL postepowanie o dozor ze wzgledu na to , ze wyrok nie byl prawomocny (mimo ze byl poniewaz byl utryzmany w mocy)gdyz do tego sadu takie informacje jeszcze nie dotarly, wiec raz jeszcze NA SWOIM przykladzie nie spiszylbym sie az tak bardzo z zlozeniem wniosku.
Wniosek o dozor skladasz w okregu w ktorym sie przebywa.

2

Możesz zlozyc i tu i tu, to znaczy do I instancji, oraz do okręgowego ktory zajmuje sie wnioskiem o dozor, mozesz z wnioskiem, mozesz osobno

tolip napisał:
1. Zaczne od tego , że NA SWOIM PRZYKŁADZIE, złożyłem wniosek tydzien po utrzymaniu w apelacyjnym i sad ktory rozpatrywal wniosek o dozor elektorniczny UMORZYL postepowanie o dozor ze wzgledu na to , ze wyrok nie byl prawomocny (mimo ze byl poniewaz byl utryzmany w mocy)gdyz do tego sadu takie informacje jeszcze nie dotarly, wiec raz jeszcze NA SWOIM przykladzie nie spiszylbym sie az tak bardzo z zlozeniem wniosku.
Wniosek o dozor skladasz w okregu w ktorym sie przebywa.

2

Możesz zlozyc i tu i tu, to znaczy do I instancji, oraz do okręgowego ktory zajmuje sie wnioskiem o dozor, mozesz z wnioskiem, mozesz osobno

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Kiedy opisywana przez Ciebie sytuacja miała miejsce?

Dodam, że przepisy w tym względzie dynamicznie się zmieniają, sami pracownicy w sądach bywają nieprzeszkoleni i niezaznajomieni z procedurami. Skutkuje to sprzecznymi informacjami.

Natomiast udało mi się uzyskać informacje od dwojga niezależnych adwokatów, którzy polecają taki tryb działania.

1. W dniu utrzymania wyroku Wniosek o dozór elektroniczny połączony z wnioskiem o wstrzymanie kary do Sądu Okręgowego właściwego dla Miejsca Zamieszkania

2. W dniu utrzymania wyroku Wniosek o dozór elektroniczny połączony z wnioskiem o wstrzymanie kary do Sądu Okręgowego gdzie było skazanie (inne miasto)

3. W dniu utrzymania wyroku Wniosek o Wstrzymanie Kary Pozbawienia Wolności do Sekcji Wykonywania Orzeczeń Sądu Rejonowego (sądu macierzystego który pierwotnie wydawał wyrok w sprawie I instancji).

---

Natomiast martwi mnie to co powiedziałeś o odrzuceniu wniosku. Prawnicy jednoznacznie mi doradzają - niech Pan składa od razu tego samego dnia. Przepływ dokumentów do Sądu właściwego dla miejsca mojego zamieszkania rzeczywiście może być powolny - natomiast jeśli wniosek zostanie odrzucony, będę miał już przygotowany taki sam, następny - z taką samą treścią i załącznikami.

Uważam, że to jest najbezpieczniejsze rozwiązanie, zapychające wszystkie dziury.

tolip napisał:
gdyz do tego sadu takie informacje jeszcze nie dotarly

Chodzi tutaj o teczke z dokumentami czy o widocznosc w systemie informatycznym? Ciekaw jestem czy to widac w Internetowym Portalu Informacyjnym. Ja dopiero zaczynam "przygode" z wymiarem sprawiedliwosci wiec zbyt wiele nie widze na swoim koncie w tym portalu ale mozliwe ze za jakis czas tez bede sie zastanawial kiedy zlozyc wniosek o dozor.

smutny_czlowiek napisał:
Chodzi tutaj o teczke z dokumentami czy o widocznosc w systemie informatycznym? Ciekaw jestem czy to widac w Internetowym Portalu Informacyjnym. Ja dopiero zaczynam "przygode" z wymiarem sprawiedliwosci wiec zbyt wiele nie widze na swoim koncie w tym portalu ale mozliwe ze za jakis czas tez bede sie zastanawial kiedy zlozyc wniosek o dozor.

Sądy nie są zobligowane do korzystania z Portalu Informacyjnego. Nie wiem też jak dobrze funkcjonuje ich system teleinformatyczny przy przekazywaniu informacji między sądami - wnoszę, po własnych doświadczeniach, że nie za dobrze.

To, o czym mówił tolip, o ile dobrze zrozumiałem, dotyczyło tego:

1. Sąd okręgowy w innej właściwości rejonowej utrzymał wyrok bezwględnego pozbawienia wolności
2. W tym momencie, wyrok jest już w momencie ogłoszenia prawomocny- tak stanowi litera prawa
3. Tolip złożył po tygodniu wniosek o SDE do sądu okręgowego właściwego dla jego miejsca zamieszkania
4. Sąd odrzucił ten wniosek, gdyż nie dostał "papierów" z Sądu Rejonowego który pierwotnie go skazał, z innego rejonu

Oczywiście jest to brednią wierutną, bo tak jak stanowi litera prawa - wyrok jest prawomocny w momencie upadku apelacji.

Życzę Ci dużo cierpliwości - Sądy funkcjonują w totalnym rozkładzie, tak jak reszta naszego państwa z dykty i kartonu.

Ale tak, jeśli idzie o portal informacyjny, i masz dostęp do niego z przyznanym uprawnieniem "skazany" - wszystkie czynności jak orzeczenia, dokumenty, przekazanie akt, pojawiają się w nim zazwyczaj z kilkunastogodzinnym, maks jednodniowym opóźnieniem. Przynajmniej w moim przypadku.

Ostatnia edycja:
Tomek19901 napisał:
Życzę Ci dużo cierpliwości - Sądy funkcjonują w totalnym rozkładzie, tak jak reszta naszego państwa z dykty i kartonu.

Dzieki. Ja Tobie zycze zeby apelacja jednak byla skuteczna i kara zamienila sie na zawiasy chociaz.

Tomek19901 napisał:
Ale tak, jeśli idzie o portal informacyjny, i masz dostęp do niego z przyznanym uprawnieniem "skazany"

Poki co oskarzony. Zobaczymy co czeka na koncu tej drogi.

Powrót