Wniosek o dział spadku i nabycie spadku wnioskodawca zmarł.

• Autor wątku Autor wątku gafi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gafi

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Chcę złożyć wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania o nabycie i dział spadku. Wnioskodawca zmarł po nabyciu spadku. Nie upłynęło 5 lat od zawieszenia postępowania j.w.
Po bracie, wnioskodawcy nabyliśmy spadek poświadczenie dziedziczenia u notariusza. Czy sąd może odrzucić mój wniosek o podjęcie? Czy sąd może nakazać postępowanie od nowa? albo np. cofnąć wniosek z braku ksiąg wieczystych ( mamy prowadzony zbiór dokumentów)? Z rodzeństwem nie mogę się dogadać o notarialny dział, jestem w takim wieku, że raczej muszę to szybko zrobić. Na dodatek prawo się tak szybko zmienia, że nie ma co zwlekać.

Sąd z urzędu wyda postanowienie o podjęciu postępowania więc nie może oddalić Pani wniosku. Ważne by dokładnie wskazać kto wstąpił w miejsce zmarłego wnioskodawcy - wraz z danymi adresowymi i ewentualnie dodatkowo innymi danymi kontaktowymi. Do pisma informującego sąd trzeba załączyć wypis zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia.

Byrhtnoth napisał:
Sąd z urzędu wyda postanowienie o podjęciu postępowania więc nie może oddalić Pani wniosku. Ważne by dokładnie wskazać kto wstąpił w miejsce zmarłego wnioskodawcy - wraz z danymi adresowymi i ewentualnie dodatkowo innymi danymi kontaktowymi. Do pisma informującego sąd trzeba załączyć wypis zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia.[/QUOTE

Dziękuję za odpowiedź,

czy mogę swoje żądanie podziału spadku zmienić? właściwie zmodyfikować? Zmarły wnioskodawca żądał spłaty. Zmieniły się trochę okoliczności rodzinne.

gafi napisał:
czy mogę swoje żądanie podziału spadku zmienić? właściwie zmodyfikować? Zmarły wnioskodawca żądał spłaty. Zmieniły się trochę okoliczności rodzinne.
Tak, po uzyskaniu statusu uczestnika postępowania. Nie jest Pani związania pierwotnym stanowiskiem brata.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Powrót