S
Soniak87
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 527
Witam pełnomocnik rodziny (dwóch z trzech spadkobierców) złożył wniosek o dział spadku po zmarłym, ja jestem ten trzeci dowiedziałem się, że wniosek został oddalony z powodu braku ksiąg wieczystych. Postanowiłem zrobić z nimi porządek i lada moment one będą (pełnomocnik wniosek składał około 1,5 roku temu) każdy z trzech spadkobierców dostanie je listownie. Moje pytania są następujące:
1. Czy ten pełnomocnik uzupełni po ponad roku wniosek i on ruszy czy trzeba składać wszystko od nowa ?
2. Czy ja będąc tym trzecim mogę złożyć od podstaw swój wniosek jeśli wszystko skompletuje ?
2a. Czy podczas składania wniosku wymagane jest pisemne oświadczenie wszystkich spadkobierców o zgodzie co do podziału czy tylko wystarczy napisanie, że taka zgoda jest ?
2b. Co należy rozumieć we wniosku wartość majątku ? Mam go gdzieś oficjalnie wyceniać i załączyć jakiś dokument czy wpisać mniej więcej ?
2c. Jeżeli mniej więcej to każda działke z osobna czy wartość całości ?
Dziękuje
1. Czy ten pełnomocnik uzupełni po ponad roku wniosek i on ruszy czy trzeba składać wszystko od nowa ?
2. Czy ja będąc tym trzecim mogę złożyć od podstaw swój wniosek jeśli wszystko skompletuje ?
2a. Czy podczas składania wniosku wymagane jest pisemne oświadczenie wszystkich spadkobierców o zgodzie co do podziału czy tylko wystarczy napisanie, że taka zgoda jest ?
2b. Co należy rozumieć we wniosku wartość majątku ? Mam go gdzieś oficjalnie wyceniać i załączyć jakiś dokument czy wpisać mniej więcej ?
2c. Jeżeli mniej więcej to każda działke z osobna czy wartość całości ?
Dziękuje