Wniosek o dział spadku

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam pełnomocnik rodziny (dwóch z trzech spadkobierców) złożył wniosek o dział spadku po zmarłym, ja jestem ten trzeci dowiedziałem się, że wniosek został oddalony z powodu braku ksiąg wieczystych. Postanowiłem zrobić z nimi porządek i lada moment one będą (pełnomocnik wniosek składał około 1,5 roku temu) każdy z trzech spadkobierców dostanie je listownie. Moje pytania są następujące:
1. Czy ten pełnomocnik uzupełni po ponad roku wniosek i on ruszy czy trzeba składać wszystko od nowa ?
2. Czy ja będąc tym trzecim mogę złożyć od podstaw swój wniosek jeśli wszystko skompletuje ?
2a. Czy podczas składania wniosku wymagane jest pisemne oświadczenie wszystkich spadkobierców o zgodzie co do podziału czy tylko wystarczy napisanie, że taka zgoda jest ?
2b. Co należy rozumieć we wniosku wartość majątku ? Mam go gdzieś oficjalnie wyceniać i załączyć jakiś dokument czy wpisać mniej więcej ?
2c. Jeżeli mniej więcej to każda działke z osobna czy wartość całości ?

Dziękuje

1. Tu nikt nie wie co zrobi pełnomocnik. O ile postępowanie nie zostało zawieszone, to trzeba składać nowy wniosek.
2. Tak
2a. Nie jest wymagane. Jednak dział spadku na zgodny wniosek stron, to oszczędność czasu i kasy.
2b. Wartość rynkowa majątku . Możesz ją ustalić przy pomocy np. biur nieruchomości w tym regionie, portali ogłoszeniowych itp. Nie będzie zgody co do wartości majątku, to sąd powoła biegłego do wyceny. To trwa i kosztuje.
2c. Każdy składnik z osobna. Obojętnie czy to nieruchomość czy ruchomość.

1. Biuro obsługi interesanta napisało mi tylko "Sprawa zakończona zwrotem wniosku - zarządzenie z dnia 25.04.2023r" zapytałem ich co to znaczy i dostałem odpowiedź " Szanowni Państwo, Sąd wydał zarządzenie o zwrocie wniosku z uwagi na braki wniosku.Proszę kontaktować się z pełnomocnikiem wnioskodawców, który otrzymał odpis zarządzenia". Czy to jest zawieszenie o którym piszesz ? Czy mogę złożyć ja sam na nowo wniosek czy czekać na ruch pełnomocnika ?zwrot ponieważ nie było aktualnych ksiąg wieczystych tak mi się przyznała rodzina. Pełnomocnik nie udziela mi informacji zasłania się tajemnicą, odsyła mnie do rodziny z ktorą nie mam dobrych relacji (aczkolwiek zgoda na podział jest)
2b. Znam wartość rynkową biura nieruchomości znajomy mi wyceniał ustnie ale nie mam na to dokumentów czy musi być dokument potwierdzający wartość czy wystarczą kwoty we wniosku o dział spadku same kwoty sędziemu wystarczą ?

Ostatnia edycja:
1.
Czy to jest zawieszenie o którym piszesz ?
Pozew został zwrócony. Czyli tak, jakby go nigdy nie było.
Możesz złożyć ty. Pełnomocnika pozostałych może już nie być.
2.
znajomy mi wyceniał ustnie ale nie mam na to dokumentów czy musi być dokument potwierdzający wartość
Nie musi być kwitu. We wniosku możesz wskazać czym posiłkowałeś się przy wycenie. Ważne jest, by wycenę akceptowali pozostali spadkobiercy uczestnicy postępowania. To się liczy. Skoro ma to być wniosek o dział na zgodny wniosek stron, to wskazujesz projekt tego działu, czyli co komu ma przypaść i ewentualne spłaty i dopłaty. Jeśli dołączysz oświadczenia pozostałych uczestników postępowania, że godzą się na taki dział, to bardzo dobrze. Sąd i tak wysłucha tych uczestników na sali sądowej. Często dział spadku na zgodny wniosek stron kończy się na jednym posiedzeniu.

Skoro ich pełnomocnik pierwotnie składał wniosek to również musiał mieć wycenę której ja nie poznałem. Moja wycena może ale nie musi być inna czy to znaczy, że pozostali spadkobiercy nie poznają mojej wyceny tak jak ja nie poznałem ich wyceny ? Pytam ponieważ boję się zgrzytów, że nagle ktoś zmieni zdanie mówiąc szczerze resztą spadkobierców chyba nie do końca wie ile co jest warte tak podejrzewam aczkolwiek mam na piśmie z pierwszego wniosku zgody,że akceptują podział który miał być do tego pierwszego wniosku.

Powrót