Wniosek o nabycie spadku (samochód)

• Autor wątku Autor wątku Kamil30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałbym złożyć wniosek o nabycie spadku po zamarłym ojcu (samochód). Chciałbym się dowiedzieć jakie trzeba podać dane samochodu, jak ma wyglądać taki wniosek. Jestem w tych sprawach całkowicie zielony. Z góry dzięki za pomoc

Sad Rejonowy wydział nieprocesowy składasz wniosek o stwierdzenie nabycia spadku; w necie wzorów jest sporo.

Czy wystarczy podać, że przedmiotem spadku jest samochód osobowy, czy trzeba podać dane techniczne tego samochodu?

Poczytaj w sieci o spadku.
Z chwilą śmierci ojca spadek przypada spadkobiercom, cały majątek ojca a nie tylko samochód.

Mam wszystko podane tzn. gospodarstwo itp. Został tylko ten samochód. Nie wiem czy wystarczy napisać, że przedmiotem spadku jest samochód (bez wypisywania jego danych) czy może podać także dane pojazdu. Mam nadzieje, że teraz rozumiesz o co mi chodzi.

Jeżeli za życia ojciec rozporządził (darował, przepisał) wszystko oprócz tego samochodu to rozumiem.
We wniosku o stwierdzenie nabycia spadku nie wpisuje się przedmiotów spadkowych.
A nakłaniam Cię do poczytania o spadku i kręgu osób dziedziczących dlatego, iż w pierwszej kolejności dziedziczą małżonka oraz dzieci spadkobiercy - tak więc prawdopodobnie nie staniesz się jedynym właścicielem pojazdu.
Jeżeli już uzyskasz postanowienie o stwierdzenie nabycia spadku to z nim do wydziału komunikacji i przerejestrowanie.

Powrót