wniosek o nabycie spadku??

• Autor wątku Autor wątku comandos109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

comandos109

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
:D Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum i jak załozyłem tu kilka tematów to przepraszam ale cos mi niechciała zaskoczyć strona> :lol:
:D
Mam takie pytanie:
Otuz moja Ciotka odziedziczya spadek. Z owego spadku (nieruchomosc) zostal wydziedziczony wujek czyli jej brat.
Ciotka otwarla testsmet.
Wniosla wniosek o nabycie spadku, na rozprawie pojawil sie adwokat wujka, ktory chce zakwestionowac owy testament. Czy Ciotka moze wycofac wniosek o nabycie spadku.
Bo okazuje sie ze dziala na swoja nie kozysc. :o

ciotka działała na swoją niekorzyść wnosząc wniosek o stiwerdzenie nabycia spadku ? nierozumiem
jeśli testament był prawdziwy i odpowiadał wymogom formalnym to nie ma się czego obawiać :what:

Tak zgadza sie nie ma czego sie obawiac, ale. Nie chce ponosic kosztów sądowych nastepnych spraw, wniosek był na jej proźbe a brat to wykozystuje. Chce podważyc ten testamet.
Tym , ze matka jej była nie poczytalna i działała pod jej presją co jest smieszne. A sama mówi ze jak brat chce spadku, po rodzicach, a sam nie odzywał sie przez 15 lat, a nagle chce spadek to niech sam zakłada sprawę. I ponosi koszty rozpraw.

I CO NIKT MNIE NIE PORATUJE :help: :)

przyjdzie biegły i oceni czy była poczytalna w dacie sporządzania testamentu (np. biegły stwierdzi że skoro pisała testament własnoręcznie to napewno była poczytalna - choć dziwne dla mnie - ale ostatnio spotkałem się z taką opinią /co biegły to obyczaj/), ewentualnie Sąd zbada czy podstawa wydziedziczenia jest prawdziwa.

Powrót