Wniosek o obywatelstwo - brak odpowiedzi przez ponad 2 lata

• Autor wątku Autor wątku kefas198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kefas198

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam!

We wrześniu 2010 wysłałem bezpośrednio do Koeln wniosek o obywatelstwo, upoważniając do pośrednictwa mojego tatę, który mieszka w Niemczech.
W październiku 2010 przez konsulat w Krakowie przysłali mi pismo, że wniosek został przyjęty i sprawa potrwa do ok. 24 miesięcy...

Minęły już 2 lata w zeszłym miesiącu i niestety nie otrzymałem żadnej informacji.
Z kim pierwsze będą się kontaktować: ze mną, czy z pośrednikiem w Niemczech (tatą)?
Czy można (i czy warto) jakoś się przypomnieć; jesli tak, to czy zrobić to przez konsulat, czy wysłać jakieś pismo do Koeln?

Dziękuję za informacje!

Pozdrawiam

Jak podales ojca jako osobe kontaktowa, to decyzja (jak juz zapadnie) przyjdzie do niego.

Konsulat jest tylko "skrzynka na listy", wiec do nich nie ma sensu sie zwracac.

Jak masz numer sprawy, mozesz sie najwyzej bezposrednio w Köln zapytac, jaki jest aktualny stan sprawy.

Tak, mam numer sprawy.
Czy skontaktować się najlepiej listownie czy telefonicznie?

A apropo czasu trwania - czy jest to "normalne", że takie coś trwa ponad 2 lata?
Czy jeśli wynik jest negatywny, to czy też się kontaktują?

Niemcy to narod bardzo zbiurokratyzowany: na kazdy oficjalny wniosek dostaniesz decyzje administracyjna, pozytywna badz negatywna.

Jak znasz dobrze niemiecki,zeby sie dogadac, mozesz zadzwonic

A z trwaniem to roznie: jak brakuje oryginalow pierwotnych dokumentow, to niektorzy czekaja nawet 4 lata na weryfikacje

Słyszałem, że po zameldowaniu w Niemczech, wniosek obywatelstwo zostaje wysyłany przez BVA do odpowiedniego urzędu zameldowania i trwa cała procedura trwa kilka miesięcy.

Czy jest to prawda?

Jeśli tak, to czy łatwo jest się zameldować w Niemczech, jeśli mój tata i dziadkowie tam są zameldowani i pracują?
Jeśli tak, to czy musi to być "pierwszy" adres zameldowania, czy może być "dodatkowy" ?
Czy jest możliwość zameldowania, jeśli w praktyce będę przebywał w Polsce (studia) ?

Dziękuję za odpowiedź

zameldować możesz się w kilka minut jak masz gdzie,
to będzie meldunek główny Hauptwohnsitz ,zameldowany możesz być także w Polsce o ile prawo polskie tego nie zabrania

Czy zameldowawszy się w DE (Hauptwohnsitz) mogę faktycznie mieszkać w PL? (Muszę skończyć studia).
Czy muszę mieć jakieś dokumenty z Polski, żeby się tam zameldować?

No i najważniejsza rzecz: czy wtedy faktycznie rozpatrzenie wniosku o Staatsangehörigkeit to kwestia kilku tygodni (przesyłają papiery z BVA do odpowiedniego Stadtamtu)?
[dodam na marginesie, że wysyłając wniosek do BVA dołączyłem m.in. zaswiadczenie mojego taty o zameldowaniu i posiadaniu niemieckiego obywatelstwa]

do zameldowania w Niemczech potrzebujesz jedynie dowód osobisty lub paszport
No i najważniejsza rzecz: czy wtedy faktycznie rozpatrzenie wniosku o Staatsangehörigkeit to kwestia kilku tygodni
nie wiem ile w twoim przypadku , w moim rzeczywiście tyle to trwało

Dziękuję za wiadomość.

Czy po pójściu do urzędu z Polskim dowodem lub paszportem i po zameldowaniu, muszę napisać jakieś pismo z prośbą o przeniesienie mojego antragu z BVA do Stadtamtu?

Pozdrawiam

pamietaj jednak, ze takie fikcyjne zameldowanie moze miec konsekwencje: po 3 miesiach odpowiedni urzad moze sie ciebie zapytac, z czego ty zyjesz w Niemczech i czy masz ubezpieczenie chorobowe, co im wtedy odpowiesz, ze zameldowales sie tak pic na wode?....

Po drugie, jesli brakuje wiarygodnych dokumentow na potwierdzenie obywatelstwa, to miejscowy urzad tez cudow nie zdziala i co najwyzej dostaniesz szybko decyzje negatywna tym bardziej, ze BVA na pewno im przesle swoje stanowisko co do wniosku

Powrót