Wniosek o obywatlestwo - zmiany danych na akcie urodzenia, nieślubne dziecko.

• Autor wątku Autor wątku dewlish
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dewlish

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie. Zwracam się do was z prośbą o pomoc. Staram się o obywatelstwo po pradziadku ze strony mamy, która jest nieślubnym dzieckiem, przez co zachowała nazwisko panieńskie po swojej matce, która nosiła dokładnie to samo nazwisko co osoba po której staram się o obywatelstwo (pradziadek). Problem pojawił się w momencie kiedy moja babcia była rejestrować moją mamę w USC zaraz po urodzeniu, podała imię ojca oraz swoje nazwisko jako jego, na akcie urodzenia mojej mamy wygląda to tak jakby po ślubie on (ojciec mojej mamy) przyjął jej (mojej babci) nazwisko. Podkreślam że ślub rodziców mojej mamy (dziadków) nie miał miejsca. Dostałem informacje w USC że tak się w tamtych czasach robiło, żeby te rubryki nie były puste przy składaniu wniosku. Poprosiłem moją babcię żeby podeszła do UC i zdała wniosek o sprostowanie sprawy, niestety w urzędzie przekazali jej że jest to nie możliwe. Co mogę w takim wypadku zrobić? Czy jakiś urząd może wydać mi oświadczenie potwierdzające że moja mama jest nieślubnym dzieckiem, a może zwrócić się drogą sądową do odpowiednich władz o zmianę tych danych?

Po co to chcesz zmieniac? Mam taki sam akt bo tak dawniej wpisywali , do potwierdzenia obywatelsta musialam dac zupelny i wystarczylo, gdyby dziecko bylo uznane bylaby adnotacja z tylu na akcie..

Chcę wyjaśnić sytuację, żeby później przy rozpatrywaniu wniosku urzędnicy niemieccy nie mieli żadnych wątpliwości. Ale skoro twierdzisz że sam odpis aktu zupełnego wystarczy to niech tak będzie, załatwię kopię i tłumaczenie. Tylko powiedz mi proszę czy, jeśli adnotacja o uznaniu ojcostwa będzie widniała na akcie urodzenia mojej mamy to czy, mogę dalej się starać o obywatelstwo po tej linii? Bo do tej pory byłem święcie przekonany, że chodziło tylko i wyłącznie o fakt czy moja babcia wyszła za mąż za ojca mojej mamy. I na tej podstawie miałem prawo do obywatelstwa ponieważ moja mama jest dzieckiem nieślubnym, a teraz to już nie wiem sam... :what:

Dziękuję w takim razie za pomoc i pozdrawiam ;)

Powrót