Wniosek o podanie danych polisy po roku od zdarzenia

• Autor wątku Autor wątku Suchy89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Suchy89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Mam pytanie do specjalistów gdyż sam za takiego się nie uważam. Na początek nakreślę kontekst:

W lutym 2021 z powodu gołoledzi, samochód ześlizgnął się w bramę garażu podziemnego w budynku wielorodzinnym (blok - wspólnota mieszkaniowa). W wyniku zdarzenia uszkodzona została brama jak również samochód. Sprawa została zgłoszona do spółdzielni mieszkaniowej i zgodziliśmy się na załatwienie sprawy polubownie - samochód zostanie naprawiony z AC a brama z polisy ubezpieczeniowej spółdzielni. Niestety, było to załatwiane ustnie i nie mam nic na papierze, żeby potwierdzić prawdziwość tego co napisałem.

Dzisiaj dostałem telefon ze spółdzielni, że ubezpieczyciel (po ponad 14 miesiącach) stwierdził, że nie chce wypłacać pełnej kwoty i poproszono mnie o podanie danych obecnie obowiązującej polisy ubezpieczeniowej samochodu.

Pytania:
1. Jakie potencjalnie konsekwencje mogę ponieść jeśli podam dane polisy?
2. Czy mam prawo w takiej sytuacji odmówić podania danych polisy?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Łukasz

1. ubezpieczyciel wypłaci z twojego oc odszkodowanie, a tobie zabierze część zniżek
2. spółdzielnia będzie bezpośrednio z ciebie próbowała ściągnąć kasę

Dzięki za odpowiedź.

Chcę się upewnić, że dobrze się wyraziłem - chodzi o polisę którą rok temu ubezpieczony był samochód. Od tego czasu polisa wygasła a samochód został sprzedany. Rozumiem, że to nie ma znaczenia i jak podam jej dane to spółdzielnia nadal będzie mogła sprawę ogarnąć, tak?

Dzięki,
Łukasz

Istotne jest, że polisa była ważna w dniu zdarzenia. Co się stało później z samochodem i polisą nie ma znaczenia.

Dzięki wielkie za odpowiedź wszystkim. Temat do zamknięcia.

Powrót