Wniosek o pozbawienie statusu osoby bezrobotnej poprzez portal praca.gov.pl

• Autor wątku Autor wątku estlex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

estlex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Złożyłem dzisiaj wniosek o wykreślenie mnie z ewidencji osób bezrobotnych.
Mam nagły wyjazd zagraniczny i nie będę mógł podjąć zatrudniania w najbliższym czasie.

We wtorek 05.06 dostałem skierowanie do pracodawcy, ale nie będę mógł się z niego "rozliczyć" ponieważ dzisiaj wieczorem wyjeżdżam z Polski. Termin rozliczenia skierowania to 12.06. Wniosek o pozbawienie statusu osoby bezrobotnej z dniem 8.06 złożyłem dzisiaj rano poprzez portal praca.gov.pl.

Z informacji udzielonych mi przez pracownika urzędu pracy telefonicznie, zostanę wykreślony na okres odpowiadający odmowie podjęcia pracy. 120 dni, 180 dni, 270 dni. Ponieważ złożyłem wniosek po dniu odebrania skierowania do pracodawcy. Rozliczenie skierowania przypada na 12.06.

Czy w takim wypadku z dniem dzisiejszym stracę status bezrobotnego i będę mógł się ponownie zarejestrować w dowolnym momencie ?

Wniosek jest w zakładce dokumenty wysłane na praca.gov.pl

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pracownik chyba udzielił Ci już konkretnej informacji. Skoro mówi, że utracisz status bezrobotnego, bo za późno ich poinformowałeś o przyczynie niemożliwości rozliczenia skierowania, a nigdy wcześniej nie odmawiałeś propozycji pracy na podstawie takiego skierowania, to stracisz ten status na 120 dni. W takim wypadku nie wezmą pod uwagę Twojego wniosku, że sam chcesz pozbawić się tego statusu.

Z informacji, które uzyskałem pod numerem telefonu 19524 (zielonalinia.gov.pl) wynika, że zostaję wyrejestrowany w dniu dzisiejszym na własny wniosek bez konsekwencji. Zadzwoniłem do innego urzędu pracy w większym mieście i dostałem informację, że jednak mój wniosek o wykreślenie jest ważny, z dniem dzisiejszym przestaję figurować jako bezrobotny. Widocznie urząd pracy z którego usług skorzystałem funkcjonuje w innej rzeczywistości.

Fragment wniosku:

3. TREŚĆ WNIOSKU Na podstawie art. 33 ust. 4 pkt 6 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2017 r., poz. 1065)

08 / 06 / 2018 Data (dd / mm / rrrr)
składam wniosek o pozbawienie mnie statusu osoby bezrobotnej od dnia:
Zostałem/am poinformowany/a o treści art. 33 ust. 4 pkt 6 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2017 r., poz. 1065). Jednocześnie oświadczam, że w okresie posiadania statusu osoby bezrobotnej nie uzyskałem żadnych przychodów.
4. POUCZENIE
Art. 33 ust. 4 pkt 6 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2017 r., poz. 1065) stwierdza, iż Starosta pozbawia statusu bezrobotnego, który złożył wniosek o pozbawienie statusu bezrobotnego.

(Dz. U. z 2017 r., poz. 1065) Art. 33 ust. 4 pkt 6 ustawy:

Przepis prawny:

4. Starosta, z zastrzeżeniem art. 75 ust. 3, pozbawia statusu bezrobotnego
bezrobotnego, który:

6) złożył wniosek o pozbawienie statusu bezrobotnego;

4ca. Decyzji o pozbawieniu statusu bezrobotnego oraz decyzji o pozbawieniu
statusu bezrobotnego i prawa do zasiłku dla bezrobotnych nadaje się rygor
natychmiastowej wykonalności.

Może również w każdej chwili dobrowolnie zrezygnować z rejestracji w urzędzie.
http://zielonalinia.gov.pl/jak-sie-wyrejestrowac-z-rejestru-osob-bezrobotnych-32271

Ostatnia edycja:
Patrząc z tej perspektywy, masz rację. Również nie bardzo wiem, czym do końca kierował się urząd, przekazując Ci tę informację. Myślę, że urząd (lub ten konkretny urzędnik) upiera się, że wyjazd za granicę to nie była ważna przyczyna odmowy podjęcia pracy, bo nic im o tym nie mówiłeś we wtorek. Może taki "utarty zwyczaj", że wszystkich traktują tak samo? Trudno powiedzieć.

Myślę, że urząd boi się manipulacji ze strony bezrobotnych. Można zarejestrować się na jeden dzień i wyrejestrować kolejnego zachowując prawo do ubezpieczenia na 30 dni. To już jednak jest kłopot ustawodawcy, a nie bezrobotnych, że mają takie prawo. Zresztą prawdziwe bezrobocie jest wystarczającą karą i poniżeniem samym w sobie.
W moim wypadku sytuacja jest inna. Ja zarejestrowałem się 15 maja, natomiast moja umowa o pracę wygasła 7 maja.

Prawdopodobnie urząd wykreśli mnie na 120 dni bo zanim wywalczę swoje prawa na drodze odwołania i ewentualnie sądu to ten okres minie, a nawet jak wygram w sądzie to konsekwencje dla urzędu, urzędników będą niewielkie. Chociaż za nieprzestrzeganie ustawy konsekwencje powinny być dotkliwe, wszak to decyduje o ludzkim życiu i zdrowiu.

7 maja koniec umowy, 15 maja zarejestrowanie. Co tu jest nie tak? Problem byłby gdyby okresy umowy i zarejestrowania nakładały się na siebie.

Powrót