wniosek o przedłużenie aresztu tymczasowego

• Autor wątku Autor wątku nina1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakoś nie chce mi się wierzyć ze wypuszczono by kogokollwiek dlatego ze jego współmałżonek nie ma pracy. Na tym forum jest wiele postów pisanych przez zony pozostawione bez środków do życia a ich mężowie byli jedynymi zywićielami rodziny. Skoro go wypuszczono to albo miał super adwokata albo nie mieli na niego nic- kompletnie nic.

Gośka29 - ja również nie wierzę w to co napisała Oceania.
A co do Twoich teorii to również w nie wątpię.
Z praktyki:
- w super adwokatów nie wierzę,
- w zamykanie dilera za nic również nie wierzę.

Wierzę za to bez zastrzeżeń w zwolnienie za "spowiedź świętą". 8)

tak naprawdę,jest mi obojętne dlaczego go wypuszczono,ważne,że wypuszczono kogoś,kto chlubił się tym,że sprzedawał narkotyki.Przecież nie wypuszczono go dlatego,że żona nie miała pracy.... :wow: Jemu za to ,pewnie robota pali się w rękach.
Zakładając,że ten diler dokonał spowiedzi,dostał za to otwartą na ościez bramę-czy to oznacza,że jest nawrócony?A złodziej radia nadal w izolacji....
goska29-prawdziwe powody zwolnienia nigdy nie będą nam znane.Dla mnie najważniejsze jest,aby wszystko było adekwatne do występku.

OCEANIO - pomijam fakt rodzaju popełnionego przestępstwa, ale czy uważasz że tego który składa wyjaśnienia, swoimi wyjaśnieniami obciąża kolesi z którymi dokonywał przestępstw, wskazuje miejsca ukrycia narkotyków czy łupów (czyli współpracuje z organami ścigania) należy traktować dokładnie tak samo jak tego podejrzanego, który nawet złapany za rękę twierdzi że to nie jego ręka i nie wie o co w ogóle chodzi?

PS. W resocjalizację nie wierzę. I nikt mnie nie przekona że coś takiego istnieje. Obecnie coraz częściej przestępca to swoisty biznesman. Sporządza on (w myślach) biznesplan i wylicza co mu się bardziej opłaca - grać twardziela i dłużej siedzieć, czy sypać i krócej siedzieć. Na tej właśnie zasadzie działa przeważnie instytucja świadka koronnego oraz korzystających z art. 60k.k.

to o czym pisze goska29 powyżej tyczy się tym aresztowania na okres przekraczający dwa lata,prawda?

[cytat="ram"]Cześć. Może niech przyłączy się do nas to zaczniecie nadawać na podobnych czestotliwościach.... :)[/cytat]

a to już abstrakcja

magnatex dlaczego nie wierzysz w resocjalizację?
może nie musi być mowy o owych "biznesmanach", którzy z przestępstwa zrobli sobie sposób na zycie w dostatku...ale są też tacy, którzy na pewnym etapie zaczynają rozumiec całokształt sprawy..rezultatu swojego złego postepowania....myślę, że gdyby dać ludziom szansę na godziwe zycie...takie aby kazdy, kto uczciwie pracuje- zarobił na życie...nieusiałby kombinowac. czasem jestesmy niejako do tego odgórnie zmuszeni...bo tak naprawde nie każdy oskarzony/osadzony to zły człowiek...wydaje mi się, że okoliczności zdarzeń...dlaczego zdecydował sie na takie a nie inne rozwiązanie, mogą mieć duże znaczenie.

napewno masz więcej wiedzy niż ja
napewno masz wieksze doświadczenie

ale ja wierzę w resocjalizację...
z drugiej strony mam wrażenie, że ci ludzie po części są juz skazani na takie a nie inne zycie...a to dlatego..że część z nich nie ma wykształcenia/fachu
nie wiem czemu ma słuzyć wypłata w wysokości 500zł netto na całym etacie?
ponad to..po przejściach z policją dodatkowo stawiają krzyzyk na swoim zyciu, bo ludzie postrzegaja ich przez pryzmat więzienia...
a rodzina/żona/konkubina itd itp wymagają od faceta zaradności i utrzymania rodziny.
Oczywiście nie mówie tu o skrajnie patologicznych przypadkach.

Magnatex założę się, że w 60% przypadków...adekwatna wypłata w stosunku do pracy pozwalajaca zarobić na chleb i kupno obuwia raz na jakis czas dla dzieci mogłaby przyczynić się do minimalizacji przestępczości.
A tę resztę nazwijmy grupą przestepczą z wyboru, bo są i tacy, których właśnie takie zycie bawi...adrenalinka.. :wink:

chciałabym tylko dodać...
bywa, że złodziej czy paser...czy inna osoba która działa w grupie przstępczej a która nie chce mówić...na wolności może popełnić więcej błędów niż w izolacji...wystarczy ją obserwować

Magnatex ja też nie wierzę w resocjalizację , chyba chwilową ,
małe "usterki człowieka" da się naprawić , ale dużych nie. :(
Cos na ten temat wiem :(

małe...duże
pojęcia względne
dla jednego jazda pod wpływem samochdem ejst drobnostką a dla drugiego sposobem na zabójstwo...z czego można zawsze zrobić nieumyslne

przepraszam..nie mam na myśli nikogo urazić

Ja tak mówię ponieważ, zawiodłam się na moim mężu co innego mówił a co innego robił.
Też nie chcę nikogo urazić , przepraszam.

Zdarzaja się wyjątki i oby było ich jak najwiecej. :)

Jednak chodzę na widzenia na razie ze względu na dzieci :)
Bo jest dobrym ojcem i dzieci go uwielbiają.

[cytat="anakow"] ale są też tacy, którzy na pewnym etapie zaczynają rozumiec całokształt sprawy..rezultatu swojego złego postepowania....myślę, że gdyby dać ludziom szansę na godziwe zycie... [/cytat]
To dlaczego jeden z drugim nie pójdzie do prokuratora i nie wyspowiada się z tego co zrobił złego? Ktoś go trzyma za rękę i mówi "nie wolno Ci"? Nic takiego - każdy kombinuje, że wszystkich złapią, ale akurat jemu się uda. A kiedy w końcu policjanci przyjdą, i zatrzymają pozostaje żal i zgrzytanie zębami.

[cytat:2q3nt4tj] Magnatex założę się, że w 60% przypadków...adekwatna wypłata w stosunku do pracy pozwalajaca zarobić na chleb i kupno obuwia raz na jakis czas dla dzieci mogłaby przyczynić się do minimalizacji przestępczości.
[/cytat:2q3nt4tj]
Ciężko mówić o adekwatnej wypłacie, ponieważ każdy inaczej to ocenia. Jeden uzna że 1000zł miesięcznie mu wystarcza, dla drugiego 100000zł jest mało.
Ludzie kradnący dlatego, że nie mają co do garnka włożyć to ułamek procentu.
Za to duża część pospolitej przestępczości jest popełniana przez narkomanów potrzebujących pieniądzy na narkotyk.
Druga taka duża grupa to zawodowi przestępcy. Nikt nie kradnie samochodów, czy nie dokonuje profesjonalnych napadów "dla chleba".

Należy zdać sobie sprawę z tego, że wielu ludzi nawet jak ma dużo, to chce mieć więcej. Gdyby tak nie było, nie było by praktycznie spraw gdzie podejrznym / oskarżonym jest człowiek naprawdę bogaty. Wystarczy oglądać tv i zaraz pojawiają się nazwiska znanych i bogatych zamieszanych w kolejne sprawy karne.

A jeśli komuś przeszkadza, że sąsiedzi na niego krzywo patrzą bo siedział w więzieniu, to niech się przeprowadzi. Czasami wbrew pozorom to najlepsza metoda, aby faktycznie odciąć się od przeszłości i "starych znajomych".

Cieszę się,że Ty jako praktyk wiesz i zdajesz sobie sprawę,że choć mało jest takich,ale są-ludzie,których ubóstwo swego czasu zmusiło do przestępstwa

masz rację "w miarę jedzenia apetyt rosnie"
dołoże cos po powrocie

i mnie tez jakos lżej, bo zdaje sobie sprawę, że T robił to dla nas...nie na narkotyki czy inny bizness..wiem, że nie chciał tego robić...chcial zrobić prawojazdy i jezdzić na tirach..i znów kosztem rodziny- psie zycie, ale zeby nam bylo dobrze

zatem i "adekwatna wypałata" to pojecie względne
w moim rozumowaniu jednak to naprawdę zaspokojenie podstawowych potrzeb...

[cytat="magnatex":20vrt5bb][cytat="anakow"] ale są też tacy, którzy na pewnym etapie zaczynają rozumiec całokształt sprawy..rezultatu swojego złego postepowania....myślę, że gdyby dać ludziom szansę na godziwe zycie... [/cytat:20vrt5bb]
To dlaczego jeden z drugim nie pójdzie do prokuratora i nie wyspowiada się z tego co zrobił złego? Ktoś go trzyma za rękę i mówi "nie wolno Ci"?
odpowiem ci po części na własnym przykładzie a po części...domniemanym
po pierwsze dlatego, że czasem gdy nawet się kogos zna...z imienia, ksywki i nawet ma si jego numer telefonu to wcale nie znaczy, ze się zna dane personalne tego człowieka wraz z jego adresem..bo Ci, którzy są dobrzy w lewych interesach, czyli ci nasi przysłowiowi"biznesmani" potrafią sie dobrze zabezpieczyć..o czym przeciętny-czyt: pionek, nawet o tym nie wie
po drugie, gdy zaczyna sie rozumieć, że to powazna sprawa..nagle przychodzi przebudzenie....a co jesli spalą mi dom? a co jesli zabiją mi dziecko?
rozsądnie powiesz:"że świadek koronny"
odpowiem: niektórzy nie wierzą w resocjalizację a ja nie wierzę w bezpieczeństwo...zemsta może dopaśc na kazdym kroku
prokurator..jest przedstawicielem prawa..jest człowiekiem i rowniez człowiek ustanowił prawo...ale tak naprawdę wierze tylko w jeden Sąd i w jedną karę, a te kary sa surowsze niż jakiekolwiek prawo na ziemi.
Szanuję człowieka, szanuję jego starania aby swoją pracę wykonac sumiennie...i nie gardze policjantem, który prowadzi sprawę....tak jak i nie gardze tym, który jest z drugiej strony muru...bo kazdy się myli i kazdy popełnia błędy.
"cytat: Za to duża część pospolitej przestępczości jest popełniana przez narkomanów potrzebujących pieniądzy na narkotyk. "
w porządku
przyczyna: narkotyki
skutek: przestępstwo ale narkomania to choroba nie przestepstwo

Powrót