[cytat="ram"]Cześć. Może niech przyłączy się do nas to zaczniecie nadawać na podobnych czestotliwościach....

[/cytat]
a to już abstrakcja
magnatex dlaczego nie wierzysz w resocjalizację?
może nie musi być mowy o owych "biznesmanach", którzy z przestępstwa zrobli sobie sposób na zycie w dostatku...ale są też tacy, którzy na pewnym etapie zaczynają rozumiec całokształt sprawy..rezultatu swojego złego postepowania....myślę, że gdyby dać ludziom szansę na godziwe zycie...takie aby kazdy, kto uczciwie pracuje- zarobił na życie...nieusiałby kombinowac. czasem jestesmy niejako do tego odgórnie zmuszeni...bo tak naprawde nie każdy oskarzony/osadzony to zły człowiek...wydaje mi się, że okoliczności zdarzeń...dlaczego zdecydował sie na takie a nie inne rozwiązanie, mogą mieć duże znaczenie.
napewno masz więcej wiedzy niż ja
napewno masz wieksze doświadczenie
ale ja wierzę w resocjalizację...
z drugiej strony mam wrażenie, że ci ludzie po części są juz skazani na takie a nie inne zycie...a to dlatego..że część z nich nie ma wykształcenia/fachu
nie wiem czemu ma słuzyć wypłata w wysokości 500zł netto na całym etacie?
ponad to..po przejściach z policją dodatkowo stawiają krzyzyk na swoim zyciu, bo ludzie postrzegaja ich przez pryzmat więzienia...
a rodzina/żona/konkubina itd itp wymagają od faceta zaradności i utrzymania rodziny.
Oczywiście nie mówie tu o skrajnie patologicznych przypadkach.
Magnatex założę się, że w 60% przypadków...adekwatna wypłata w stosunku do pracy pozwalajaca zarobić na chleb i kupno obuwia raz na jakis czas dla dzieci mogłaby przyczynić się do minimalizacji przestępczości.
A tę resztę nazwijmy grupą przestepczą z wyboru, bo są i tacy, których właśnie takie zycie bawi...adrenalinka.. :wink: