Wniosek o przedłużenie terminu na odpowiedź na wniosek o wgląd w sytuację córki

• Autor wątku Autor wątku riders
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

riders

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Była żona nie może pogodzić się z faktem, że córka nie chce się z nią widywać z uwagi na stres, które córka przeżywa podczas spotkań z nią. Panicznie boi się z nią wizyt.

Po kilku miesiącach braku kontaktu z córką, wystąpiła do sądu z wnioskiem o wgląd w sytuację dziecka. Niestety z uwagi na wyjazd służbowy, nie mam możliwości odpowiedzi na wniosek w 14-dniowym terminie.

Czy w związku z tą sytuacją mogę zwrócić się do sądu o przedłużenie terminu odpowiedzi na wniosek? Jeśli tak, to prosiłbym o wskazanie podstawy prawnej.

We wniosku żony dołączonym do pisma z sądu znajduje się również błędna data urodzenia dziecka, czy ten fakt również mogę jakość wykorzystać i wezwać sąd do sprostowania i/lub odrzucenia wniosku żony?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

riders napisał:
Niestety z uwagi na wyjazd służbowy, nie mam możliwości odpowiedzi na wniosek w 14-dniowym terminie.
Wniosek o wgląd w sytuację dziecka mógł zostać różnie zakwalifikowany w tym jako wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej lub ustalenie kontaktów - jeżeli tak się stało to jest to postępowanie nieprocesowe. Złożenie odpowiedzi na wniosek jest w postępowaniu nieprocesowym nieobowiązkowe, chyba że sąd wyraźnie do tego wezwał. Jeżeli sąd wezwał do złożenia odpowiedzi to powinien Pan złożyć odpowiedź w terminie lub przed jego upływem złożyć wniosek o przedłużenie terminu. Podróż służbowa może nie zostać przez sąd uznana za powód do przedłużenia terminu więc lepiej złożyć (np. wysłać listem poleconym) odpowiedź już teraz a ewentualnie uzupełnić ją jak najszybciej gdy tylko będzie taka możliwość.
Przepis prawny:
art. 166 Kodeks postępowania cywilnego
Przewodniczący może z ważnej przyczyny przedłużyć lub skrócić termin sądowy na wniosek zgłoszony przed upływem terminu, nawet bez wysłuchania strony przeciwnej.
Przepis prawny:
art. 511(2) Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Wniesienie odpowiedzi na wniosek o wszczęcie postępowania jest obowiązkowe, tylko gdy przewodniczący tak zarządzi.
§ 2. Posiedzenie przygotowawcze można wyznaczyć niezależnie od wniesienia odpowiedzi na wniosek.

Powrót