wniosek o przyznanie świadczeń do Aok Niemcy

• Autor wątku Autor wątku jerzy garbacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jerzy garbacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich jestem nowy i mam problem jestem na chorobowym od 6 tygodni na łękotke adokładnie na jakis rozerwny woreczek w kolanie , pracuje u niemca i on płacił do tej pory za L-4 , a teraz powino płacić AOK Bayern i AOK abym złożył wniosek o przyznanie swiadczeń .Tylko niewiem zabadzo o co chodzi.PROSZĘ O POMOC>

Panie Jurku, Grüß Gott in Bayern! To nie jest tak skomplikowane, jak Pan myśli. W czasie niezdolności do pracy otrzymywał Pan tzw. "Lohnfortzahlung" (czyli kontynuowanie wynagrodzenia), które wynosi 6 tygodni, a które płaci pracodawca. Po upływie tych 6 tygodni pracodawca juz nie ma obowiązku płacić i przechodzi Pan na tzw. "Krankengeld" (chorobowe), które wypłacało Panu będzie AOK. Jeśli ten pracodawca Panu nie pomoże tego załatwić, to niech Pan pójdzie do najbliższego AOK i powie, że Lohnfortzahlung się skończył, bo upłynęły te 6 tygodni i teraz chce Pan zameldować się na Krankengeld. Normalnie jest tak, że wydają taki dokument (formularz), który się nazywa "Auszahlschein", który musi Panu wypełnić i podbić lekarz, a który potem odnosi Pan do AOK. W razie czego to wyjaśnią Panu w AOK, co trzeba zrobić. A także w biurze Pana firmy też dobrze wiedzą, jak to się załatwia. Ponieważ już dawno nie byłem w Bawarii, to nie wiem, co to chłopstwo tam za zwyczaje w AOK powprowadzało. Ale to na pewno nie jest takie trudne. Pozdrawiam i życzę gute Besserung!

Dzieki wielkie uspokoił mnie pan a myslałem że to takie trudne.:-)

Powrót