Wniosek o rozłożenie grzywny na raty NIEMCY

• Autor wątku Autor wątku wariatuncio87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wariatuncio87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam wszystkich.
Jak w temacie, bardzo prosiłbym o pomoc w stworzeniu wniosku o rozłożenie grzywny którą zostałem ukarany w niemieckim sądzie.

Grzywna wynosi 1000 euro i nie jestem w stanie spłacić jej jednorazowo a chciałbym nie mieć więcej nieprzyjemnośći z niemieckim wymiarem sprawiedliwości.

Prosiłbym by w tym wniosku znalazło się zdanie, że jestem osobą bezrobotną.

Za każdą pomoc i sugestie serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam Rafał

Ostatnia edycja:
Napisz tak:

"Ich bitte um Einwilligung in Ratenzahlung, da ich arbeitslos bin. Ich bin nicht in der Lage, die Geldstrafe auf einmal zu bezahlen. Ich werde sie in monatlichen Raten von (tu napisz wysokość raty, jaką możesz płacić (???) ile chcecsz miesięcznie płacić?) bezahlen.

myslę że 200 zl miesiecznie bedzie wystarczające także chciałbym by w tej prosbie znalazła się kwota 50 euro x 20 rat. Czy wzór zawarty w poprzednim poście to wszystko co powinienem napisać ?
Z góry dziekuje za pomoc !!!!

p.s. jak po niemiecku bedzie PROŚBA ? tak bym mogł to napisać na poczatku.

Ostatnia edycja:
Zatytułuj to jako "Gesuch um Ratenzahlung" (po środku większymi) literami; możesz napisać, że chesz, aby rata wynosiła 50,- Euro miesięcznie, a więc wstaw tę cyfrę, tak jak pisałem wcześniej. Jeśli możesz, to dołącz jakiś papier o dochodach, np. tę decyzję o wys. zasiłku dla bezrobotnych.

super :) i jeszcze jedno na koniec cos typu "z góry dziekuje za pozytywne rozpatrzenie mojej prosby. z wyrazami szacunku.... " ?

Zakończ tak:

Für Ihr Entgegenkommen bedanke ich mich im voraus und verbleibe

mit freundlichen Grüßen

(podpis)

dziękuje sprawa załatwiona czekam na odpowiedz z niemieckiej prokuratury.
Jeszcze raz serdecznie dziekuje za wszelką pomoc:)
temat do zamkniecia

Witam wszystkich właśnie dostałem odpowiedz z niemieckiej prokuratury. W związku z tym, że prośba którą pomógł mi stworzyć użytkownik eskorda, była w języku niemieckim odpowiedz także przyszła po niemiecku bez tłumeczania na polski.

Prosze o pomoc w jej odszyfrowaniu.

"es wird ihnen gestattet, die Geldstrafe nebst Kostet in Hone von insgesamt 1150 euro in monatlichen Raten von 50 euro zu zahlen. Siie werden aufgefordert, die erste Rate bis spatestens zum 01.12.15 sowie die folgenden Raten jeweils bis zum 1. folgenden Monate auf das unten angegebene Konto unter Angabe der Rechnungsnummer xxxxxxx zu leisten.

z góry dziekuje za każdą pomoc
pozdrawiam

"zezwala sie Panu na uiszczenie kary pienieznej plus kosztow dodatkowych o lacznej wysokosci 1150 euro w ratach miesiecznych wynoszacych 50 euro. Jest Pan zobowiazany do oplacenie pierwszej raty do dnia 01.12.2015 a nastepnych rat do pierwszego biezacego miesiaca na podane nizej konto bankowe podajac w tytule platnosci nr rachunku xxxxxx"

Witam.
Po raz kolejny zwracam się o pomoc w rozszyfrowaniu pisma które przyszło tylko w języku niemieckim :)
Dodaję w tym temacie ponieważ zgadza się sygnatura akt.

LINK DO ZDJĘCIA PISMA
https://zapodaj.net/d09a30aba43e5.jpg.html

Pozdrawiam
Rafał

to jest zawiadomienie, ze kara juz zostala splacona "z nawiazka", tzn. przekazales za duzo pieniedzy, masz wstrzymac ew. dalsze przelewy i podac nr konta, na ktory maja ci przelac ta nadwyzke wplacona na poczet kary

Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Chciałbym jeszcze prosić o podsunięcie pomysłu na szybkie podesłanie im numeru konta.
Zadzwonic tam ? Czy wymagane jest pismo ? A jeśli tak to tradycyjne czy elektroniczne ?? POMOCY :)

Pozdrawiam

Możesz e-mail wysłać jeśli jest na pismach od nich podany. Pamiętaj tylko napisać nr sprawy, zeby wiedzieli o co chodzi.

Moja ostatnia prośba jest następująca.
Znajdzie się może dobra duszyczka która przetłumaczy mi na niemiecki następujący tekst.
"Witam nazywam się xxx . Zwracam się do Państwa z odpowiedzią na pismo o nadpłatę w sprawie xxxxxxxxxx oraz wymogu podania numeru konta.
Rachunek bankowy na który proszę wysłać pieniądze to:
xxxx xxxxx xxxxx xxxx xxx
z góry dziękuję
xxx xxx "
Myślę, że coś w tym stylu będzie wystarczające i wyślę im to faxem bo emaila nie podali :)
Pozdrawiam Rafał

Sehr geehrte Damen und Herren,

ich möchte einen Bezug auf Ihr Schreiben vom .........( data tego pisma od nich) mit Aktenzeichen .............. ( numer sprawy) nehmen und Ihnen meine Kontonummer nennen. Sie lautet: ........................... ( nr Twojego konta)

Mit freundlichen Grüßen
.................. ( Twoje imiei nazwisko)

Ja bym to mniej wiecej tak sformulowala.

Dziękuję za szybką pomoc.
pismo wysłane faxem, takze teraz czekamy na rezultat.
Pozdrawiam
Rafał

Powrót