Wniosek o rozstrzygnięcie przez biegłego czy mogłem odbywać karę ograniczenia wolnośc

• Autor wątku Autor wątku xyz57571
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xyz57571

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Czym się różni wniosek o zamianę kary ograniczenia wolności na karę pozbawienia wolności a wniosek o rozstrzygnięcie czy mogłem odbywać karę ograniczenia wolności? Wl

Wszystkim. Z tym, że ten drugi jest w kkw nieznany.

Czyli to nie jest sprawa rozstrzygającą pójściem do więzienia?

Może doprecyzuj o co Ci chodzi. Na posiedzeniu o zamianę na karę pozbawienia wolności możesz się tłumaczyć dlaczego kary nie wykonałeś. Wówczas sąd zdecyduje, czy się uchylałeś czy z przyczyn niezależnych od Ciebie nie mogłeś.

Sąd Rejonowy Wydział II Karny

Sąd postanawia na podstawie art. 202 & 1 k.p.k. w zw z art. 1 & 2 k.k. w dopuścić z opinii biegłego sądowego na okoliczność :

1. stwierdzenia aktualnego stanu zdrowia skazanego

2. określenia zdolności do uczestniczenia w postępowaniu wykonawczym oraz odbycia kary ograniczenia wolności

3. w przypadku określenia takiej niezdolności określenia czasu jej trwania

4. zakreśla się biegłemu termin 2 miesięcy na sporządzenie opinii

Dostałem rok po 30 godzin /Odrobiłem 4,5 miesiąca z 12 miesięcy. Od 6 miesięcy nie chodzę z powodu złego stanu zdrowia.

Mam jeszcze drugą karę ograniczenia wolności. Chcieli mi ją zamienić na karę pozbawienia wolności ale się wybroniłem. Jest to 10 miesięcy po 40 godzin. Kurator jeszcze mnie nie wzywał.

Dlatego jest to inne pismo.

Czyli będziesz poddany badaniu przez biegłego. Jeśli lekarz stwierdzi, że z uwagi na stan zdrowia nie byłeś w stanie przez ostatnie 6 miesięcy wykonywać kary to sąd pewnie nie zarządzi kary zastępczej. Ale jeśli biegły stwierdzi, że mogłeś wykonywać (30 godzin miesięcznie to nie to samo co praca na cały etat) to pewnie zamieni na odsiadkę. Jak rozumiem posiedzenie toczy się w przedmiocie zamiany kow na pozbawienie wolności.
Powstaje też pytanie co zrobiłeś w sytuacji, gdy nie mogłeś wykonywać kary z uwagi na stan zdrowia? Złożyłeś wniosek o przerwę w karze czy po prostu to olałeś i przestałeś na prace społeczne chodzić?

Źle się czuje. Leczę się psychiatrycznie . Miałem zwolnienia od swojej Pani doktor.

Właśnie nie zamiany . Nie rozumiemy się.

Być może piszę niestylistycznie.

Dostałem wezwanie czy mogłem odbywać odróbki przez te 6 miesięcy.l Nie ma wzmianki czy mogę odbywać karę pozbawienia wolności. Dwie różne sprawy podałem.

Właśnie stwierdzenie, czy byłeś zdolny do wykonywania kary ograniczenia wolności, jest istotne dla uznania, czy są przesłanki do orzeczenia kary zastępczej pozbawienia wolności.

A stwierdzenie czy są przesłanki jeśli są są rozpatrywane na rozprawie czy od razu dostaje się karę więzienia?

Więc tak - najpewniej po to jest to postępowanie, by stwierdzić, czy orzec karę zastępczą. Jeśli Sąd uzyska opinię biegłego na temat Twojej zdolności do wykonania kary, to będzie mógł stwierdzić, czy się od nie uchylałeś. I opierając się na tej opinii, podejmie na posiedzeniu decyzję - czy orzec karę zastępczą.

Jakim posiedzeniu? Beze mnie , bez adwokata?

Finister
Stały bywalec

Domyślnie RE: Wniosek o rozstrzygnięcie przez biegłego czy mogłem odbywać karę ograniczenia wol
Może doprecyzuj o co Ci chodzi. Na posiedzeniu o zamianę na karę pozbawienia wolności możesz się tłumaczyć dlaczego kary nie wykonałeś. Wówczas sąd zdecyduje, czy się uchylałeś czy z przyczyn niezależnych od Ciebie nie mogłeś.

A z jakiego powodu Sąd w ogóle uznał, że jest potrzeba przebadania Cię przez biegłego?
Jeśli byłeś skierowany do wykonania kary ograniczenia wolności i jej nie wykonywałeś, to najpewniej na wniosek wszczęto postępowanie w przedmiocie zamiany kary na zastępczą. Stąd moja wypowiedź.
O zarządzeniu kary zastępczej Sąd decyduje na posiedzeniu, o terminie którego powinieneś być poinformowany.

Powrót