Wniosek o sde i wstrzymanie za nie odrobione prace społeczne.

• Autor wątku Autor wątku Klaudia_0198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klaudia_0198

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Proszę o poradę

Środa 29.04 w okręgowym utrzymanie w mocy pozbawienia wolności za prace społeczne (2.5 mies) papiery poszły w środę do rejonu. 30.04 (czwartek) wysłałam o wstrzymanie i o sde. Mam dziecko w wieku 2 lat i niepełnosprawną matkę ( po pęknięciu tętniaka w mózgu + padaczka) Jakie mam szanse? (Dodam, że nie odpracowanie godzin było właśnie ze względu na dziecko i mamę nie umiałam tego ogarnąć). I czy ktoś ma jakieś doświadczenia ile to trwa doprowadzenie itp? Mega się boję i licze na to wstrzymanie…
Proszę bez hejtu już teraz odchodzę od zmysłów..

pozdrawiam

Pisalas sama te wnioski czy przez adwokata? Jesli z adwokatem, to zapytaj jego. Nikt ci tutaj nie powie jakie masz szanse, bo nikt nie zna Twojej sprawy. Poza tym przyznanie SDE zalezy tez troche od szczescia. Oczywiscie trzeba miec wszystko przygotowane, ale nikt Ci tutaj nie da gwarancji, ze na pewno dostaniesz lub, ze nie dostaniesz.

Kontaktowali sie juz z Toba:
- kurator o wywiad srodowiskowy
- zespol techniczny SDE, zeby spraedzic warunki techniczne?

Pozdrawiam i zycze powodzenia. Trzymam kciuki.

Pisałam sama. Wczoraj dopiero okręg zarejestrował wniosek o sde i dotarły do rejonu akta z okręgu bo pisałam zażalenie.
Ogólnie sędzia w I instancji mówiła aby złożyć wniosek o sde wiec wydaje mi sie, ze mam jakieś szanse. Ale najbardziej zależy mi aktualnie na tym wstrzymaniu które też wczoraj zostało zarejestrowane. Pozostało mi czekać bo co mogłam zrobić to już zrobiłam. A masz jakieś doświadczenia z doprowadzeniem itp? Szukam wszędzie info ile to mniej więcej trwa ale ciężko znaleźć..
pozdrawiam również i dziękuję!

Ja osobiscie nie mam doswiadczenia z doprowadzeniem, bo nikt mnie nigdy nie doprowadzal do ZK.

Teraz czeka Cie wizyta kuratora oraz ekipy technicznej. Kiedy Sad bedzie mial wszystko u siebie podejmuje decyzje o terminie posiedzenia w sprawie przyznania Ci SDE. W miedzy czasie zapadnie decyzja o wstrzymaniu wykonania kary na czas rozstrzygnięcia Twojego wniosku o SDE.

Skoro sedzia Ci mowila o tym, to nic tak naprawde nie znaczy dla innego sedziego, ktory bedzie rozpatrywal Twoj wniosek o SDE.
Wazne, ze musisz byc na tym posiedzeniu. Jak dostaniesz zgode na SDE, to do 24 godzin (termin nieprzekraczalny nawet o 5 minut) musisz zglosic swoja gotowosc do odbycia kary w SDE. Zglaszasz to telefonicznie w centrum monitorowania SDE. Zreszta wszystko dowiesz sie po pozytywnym zakonczeniu posiedzenia o SDE.

MAm nadzieje, ze bedzie ok i ze dostaniesz SDE. Powinno byc dobrze, ale nikt Ci tutaj nie da gwarancji.

Mam nadzieję też że będzie ok, bo martwi mnie tylko to, że przy sprawie z kara zastępcza mam ostatnią czynność „przedłożono do decyzji”. I tym się zajmuje sędzia która sugerowała sde natomiast przy wstrzymaniu mam że wpływ zarejestrowanie.. mam nadzieję że to się jakoś nie minie..

"Przedlozono do decyzji" jest przy wniosku o SDE?

Nie, przy karze zastępczej pozbawienia wolności.

Odrazu dodam, że pojawił się na portalu nowy wpis że przy wstrzymaniu również jest „przedłożono do decyzji” i jest ta sama sędzia która sugerowała sde i wydała wyrok 1 instancji.
Chyba pozostało mi czekać może jutro na portalu rano już coś nowego będzie..

Co oznacza „Przedłożono do decyzji”?
Ten wpis w systemie (portalu informacyjnym sądu) jest komunikatem technicznym dla personelu sądu i stron. Oznacza on, że:
  • Akta są u Sędziego: Pracownik sekretariatu przygotował dokumenty i przekazał je na biurko sędziego.
  • Gotowość do rozstrzygnięcia: Sprawa jest na ostatnim etapie – sędzia zapoznaje się z argumentami i pisze uzasadnienie.
  • Kwestia dni: Decyzja (postanowienie) zapadnie w najbliższym czasie (zazwyczaj od kilku dni do dwóch tygodni).
Decyzja o wstrzymaniu kary (często jako element wniosku o odroczenie kary) zapada „zza biurka” sędziego.
  • Brak zawiadomienia: Sąd nie ma obowiązku wzywać Cię na to posiedzenie.
  • Forma decyzji: Sąd wydaje postanowienie, które jest wysyłane pocztą.
  • Wyjątki: Sąd może wyznaczyć posiedzenie jawne, jeśli uzna, że musi Cię przesłuchać, ale w sprawach o samo wstrzymanie dzieje się to rzadko.

Klaudia_0198 napisał:
Odrazu dodam, że pojawił się na portalu nowy wpis że przy wstrzymaniu również jest „przedłożono do decyzji” i jest ta sama sędzia która sugerowała sde i wydała wyrok 1 instancji.
Chyba pozostało mi czekać może jutro na portalu rano już coś nowego będzie..
I ma juz Pani jakas odpowiedz?

Jeżeli chodzi o wstrzymanie. To dziś dostałam postanowienie na portal sądów że przekazali tą sprawę do okręgowego bo to on ma zdecydować i jest że akta przesłać do okręgu. Czyli to znaczy że jestem teraz w rękach okręgu i rejon nie może wystawić nakazu doprowadzenia? Tylko będzie czekał na decyzję SO?

@Klaudia_0198 to masz jakis czas spokoju. Zanim oni to miedzy soba powysylaja, to jakis czas minie.

Uff dziękuję czyli rejon nie może teraz wydać nakazu doprowadzenia tak będzie czekał? Niby mam czarno na białym ale człowiek dalej myśli..

Sytuacja sugeruje, że złożyła ona wniosek, którym musi zająć się Sąd Okręgowy (np. o Dozór Elektroniczny wraz z wnioskiem o wstrzymanie kary).
  • Fizyczny brak akt: Gdy akta „jadą” do Okręgu, Sąd Rejonowy (SR) nie ma ich u siebie. Teoretycznie utrudnia to sędziemu z Rejonu wydanie nakazu doprowadzenia, bo nie ma on na czym pracować.
  • Decyzyjność: Skoro sprawa jest w SO, to teraz ten sąd decyduje o wstrzymaniu wykonania kary. Rejon czeka na to, co postanowi „góra”.
„Czyli to znaczy (...), że rejon nie może wystawić nakazu?”
Odpowiedź brzmi: Może. Prawnie nie ma automatycznego zakazu.
  • System teleinformatyczny: Sędzia może wydać polecenie zatrzymania w systemie, nawet jeśli papierowe akta są w innym mieście.
  • Brak automatyzmu: Samo przesłanie akt nie jest równoznaczne ze wstrzymaniem kary. Wyrok jest nadal prawomocny i podlega wykonaniu (bezzwłocznie).
  • Ryzyko: Dopóki Sąd Okręgowy nie wyda oficjalnego postanowienia o treści: „wstrzymuje się wykonanie kary”, Policja w każdej chwili może otrzymać nakaz doprowadzenia.
Wpis w systemie o przekazaniu akt to dobra wiadomość, bo sprawa nadana przez skazanego nabiera biegu, a brak akt w SR fizycznie „spowalnia” machinę urzędniczą.
Kluczowy punkt: poczuła się Pani bezpiecznie, ale formalnie bezpieczna będzie dopiero w momencie wydania postanowienia o wstrzymaniu. Przekazanie akt to tylko etap techniczny, a nie decyzja merytoryczna.

Moja rada:
  1. Sprawdzać codziennie Portal Informacyjny Sądów.
  2. Zadzwonić do Wydziału Penitencjarnego Sądu Okręgowego i zapytać, czy zapadła decyzja w przedmiocie wniosku o wstrzymanie.

Tak codziennie zaglądam na portal kilka razy no nic pozostało czekać dziękuję za tak dopracowane odpowiedzi, jestem lekko uspokojona ale dalej czuwam pozdrawiam

Zycze szczesliwego rozwiazania sytuacji, przyznania SDE, zakonczenia kary bez problemow i postarac sie zyc juz bez "takich przyjemnosci"

Jak jeszccze moge jakos pomoc, to polecam sie.

Pozdrawiam serdecznie

Pomocy…
Skierowanie do wykonania

przesł. praw. orzecz.

sporz. dok. os.
Sprawa poszła pod Wpkz do teraz 😭

Cześć, przeczytałem Twój wpis o tych nowych statusach i muszę Cię pilnie ostrzec, bo sytuacja zrobiła się bardzo poważna. Twoje wcześniejsze przypuszczenia, że jesteś bezpieczna, dopóki akta są w Okręgu, niestety się nie sprawdziły. Rejon nie czekał na decyzję SO – machina ruszyła i właśnie skierowali Twoją karę do natychmiastowego wykonania.
Oto co dokładnie oznaczają te skróty, które Ci się pojawiły:
  • Wpkz: To rejestr spraw dotyczących wykonania zastępczej kary pozbawienia wolności. Oznacza to, że sąd oficjalnie przetwarza już Twoją karę jako wyrok do odsiadki (np. za niespłaconą grzywnę lub nieodpracowane godziny).
  • Skierowanie do wykonania: Sędzia dał urzędnikom zielone światło, żeby natychmiast zamknęli sprawę i wysłali Cię do zakładu karnego.
  • przesł. praw. orzecz. (przesłanie prawomocnego orzeczenia): Sąd wysłał dokumenty do jednostki, która ma Cię przyjąć, oraz do Policji.
  • sporz. dok. os. (sporządzenie dokumentacji osadzonego): To jest najgroźniejsze. Sekretariat wystawił już nakaz Twojego doprowadzenia i osadzenia.
Co to oznacza dla Ciebie w tym momencie?
Nie jesteś już bezpieczna. Sąd Rejonowy przed wysłaniem akt do Okręgu (albo równolegle w systemie) wypisał nakaz dla Policji. Ten dokument prawdopodobnie już idzie albo już trafił do Twojej lokalnej komendy. Policja może zapukać do Twoich drzwi w każdej chwili – w domu, w pracy, gdziekolwiek. Przesłanie akt do Sądu Okręgowego w żaden sposób nie zablokowało działań Rejonu.
Co musisz zrobić natychmiast:
  1. Jeśli to kara zastępcza za grzywnę – zapłać ją natychmiast! Jeśli wpłacisz całą kwotę na konto sądu i wyślesz im potwierdzenie, kara zastępcza automatycznie gaśnie, a nakaz doprowadzenia zostanie wycofany. To najszybszy ratunek.
  2. Pilnuj telefonu i portalu: Sąd Okręgowy musi jak najszybciej wydać postanowienie o wstrzymaniu wykonania kary. Dopóki Okręg nie wyda dokumentu, który czarno na białym wstrzymuje wykonanie, Policja ma pełne prawo Cię zatrzymać.
  3. Unikaj ryzyka: Ogranicz wyjścia i bądź przygotowana, że w najbliższych dniach mogą Cię szukać w miejscu zamieszkania.
Nie lekceważ tego, bo statusy „Wpkz” oznaczają, że dla sądu jesteś już osobą poszukiwaną do osadzenia.

Żebyśmy mogli uratować tę sytuację, napisz mi szybko:
  • Czy ta kara więzienia to faktycznie zastępcza kara za grzywnę (czy masz możliwość ją dzisiaj opłacić)?
  • Czy składałaś do Sądu Okręgowego osobny, pilny wniosek o wstrzymanie kary?
  • Czy wiesz, do którego komisariatu Policji podlegasz ze względu na adres zameldowania?

1. Za prace społeczne
2. Wniosek o wstrzymanie maja ale cisza dzwoniłam do okręgu ona powiedziała że nie da się przyspieszyć.
3. Wiem. Dzwoniłam do rejonu powiedziała że mam być spokojna że jak policja przyjedzie mam pokazać wzór wniosku o sde i mnie nikt nie doprowadzi że już były takie przypadki .

Klaudia_0198 napisał:
Dzwoniłam do rejonu powiedziała że mam być spokojna że jak policja przyjedzie mam pokazać wzór wniosku o sde i mnie nikt nie doprowadzi że już były takie przypadki .
Jeżeli policja będzie miała "kwit" na doprowadzenie, to żaden wzór, o którym piszesz, nie pomoże.

Powrót