Wniosek o sde praca jako kierowca taxi

• Autor wątku Autor wątku Mikr199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikr199

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam pytanie ciąży nademna wyrok rok pozbawienia wolności
Za 2 miesiące będzie sprawa apelacyjna ale raczej podtrzymają wyrok

Chce złożyć wniosek o sde
Mam własną działalność gospodarczą od 3 lat
Główną pracą jest kierowca taxi na umowie b2b z uberem/bolt
Mam również salon kosmetyczny gdzie zatrudniam pracownika, fizycznie tam nie przebywam, zajmuje się zapisem klientów itd

Czy jest szansa na dostanie sde w takim przypadku ? Głównie chodzi mi o praca taxi

Samo prowadzenie działalności nie jest przeszkodą do wykonywania kary w systemie sde. Jeżeli chodzi o wykonywanie przewozów to także nie jest przeszkodą - ważne by harmonogram dozoru był przestrzegany tj. by nie była przekraczana ilość godzin kiedy można przebywać poza miejscem stałego pobytu - wykonywania kary.
Przepis prawny:

art. 43na Kodeks karny wykonawczy
Obowiązek określony w art. 43n § 2 pkt 1 obejmuje pozostawanie skazanego w miejscu stałego pobytu lub w innym wskazanym miejscu w wyznaczonym czasie. Sąd penitencjarny albo komisja penitencjarna określa przedziały czasu w ciągu doby i w poszczególnych dniach tygodnia, w których skazany ma prawo się oddalić z miejsca stałego pobytu lub innego wskazanego miejsca na okres nieprzekraczający 12 godzin dziennie, w szczególności w celu:
1) świadczenia pracy;
2) wykonywania praktyk religijnych lub korzystania z posług religijnych;
3 )sprawowania opieki nad osobą małoletnią, osobą niedołężną lub chorą;
4) kształcenia i samokształcenia oraz wykonywania twórczości własnej;
5) korzystania z urządzeń lub zajęć kulturalno-oświatowych i sportowych;
6) komunikowania się z obrońcą, pełnomocnikiem oraz wybranym przez siebie przedstawicielem, o którym mowa w art. 42;
7) komunikowania się z podmiotami, o których mowa w art. 38 § 1;
8) utrzymywania więzi z rodziną lub innymi bliskimi osobami;
9) korzystania z opieki medycznej lub udziału w terapii;
10) dokonania niezbędnych zakupów.

1. Musisz miec zgode Sadu na SDE.
2. Ale co najwazniejsze jako kierowca taxi musisz przestrzegac harmonogramu godzin. Masz mozliwosc otrzymania 12h dziennie jak Sad sie zgodzi, ale masz duza szanse na to. Jednak musisz pamietac o tym, zeby sie nie spoznic do domu i nie miec naruszen.

Zycze powodzenia.

Czy w pracy jako kierowca taxi nie ma wymogu niekaralności?

A to już całkowicie inna sprawa. Pytanie nie dotyczyło konieczności lub nie bycia niekaranym jako kierowca taxi. Jednak z tego co sie czyta, to policja zatrzymuje dużo osób poszukiwanych, którzy pracują jako kierowca taxi.

kama.1988 napisał:
Czy w pracy jako kierowca taxi nie ma wymogu niekaralności?
Jeżdżę na licencji partnera flotowego ubera/bolt, będę karany za przestepstwa skarbowe, dzwoniłem do urzędu miasta który wydaje licencję, i jak jeżdżę na czyjejś licencji to mogę być karany za te artykuły. Adwokat twierdzi że sąd nie będzie weryfikował tego, on będzie sprawdzał że mogę pracować itd

Dodam że pytałem u partnera to wymagają nie by. Karany za pobicia, gwalty, kradzieże narkotyki

OK, zycze Ci jak najlepiej i zeby wszystko sie udalo. Powodzenia.

A jeszcze jedno pytanie czy podczas odbywania kary sde można zmienić pracę ? Czy jest ryzyko straty sde ?

Mikr199 napisał:
A jeszcze jedno pytanie czy podczas odbywania kary sde można zmienić pracę ? Czy jest ryzyko straty sde ?
Tak, mozesz zmienic prace bez problemu. To znaczy nigdy to nie bylo problemem dla Sadu, ze osoba majaca SDE zmienila prace.

Powrót