Wniosek o sde przed uprawomocnieniem wyroku

• Autor wątku Autor wątku Mikr199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikr199

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Czy można złożyć wniosek o sde przed uprawomocnieniem się wyroku?
Rozmawiałem z trzeba znajomymi którzy odbywali kary na sde i każdy z nich mówi że wnioski wysyłali dużo wcześniej przed uprawomocnieniem się wyroku. Sąd im tego nie odrzucał, w Internecie za to informacje są że nie można skutecznie takiego wniosku złożyć. Czy to indywidualna praktyka sądu ?

Nie można, stanowi to podstawę do uznania wniosku jako bezprzedmiotowy.

Tomek19901 napisał:
Nie można, stanowi to podstawę do uznania wniosku jako bezprzedmiotowy.
To dlaczego oni skladali wnioski wcześniej i finalnie dostali zgody na sde ? Sąd powinien im odrzucić to

Mikr199 napisał:
To dlaczego oni skladali wnioski wcześniej i finalnie dostali zgody na sde ? Sąd powinien im odrzucić to
Dowód anegdotyczny (ktoś coś powiedział) wcale nie stwierdza poza wszelką wątpliwością że tak było.

Tomek19901 napisał:
Dowód anegdotyczny (ktoś coś powiedział) wcale nie stwierdza poza wszelką wątpliwością że tak było.
Znam ich od małego dzieciaka, nie mam powodów żeby im nie wierzyć, dlaczego mieliby kłamać. Może prawo to jedno a praktyka to drugie.

Najwidoczniej złożony wniosek zaczął być rozpatrywany już po uprawomocnieniu się wyroku. No chyba że maczał w tym palce ten, który ułaskawił kolegę przed jego skazaniem.

forg napisał:
Najwidoczniej złożony wniosek zaczął być rozpatrywany już po uprawomocnieniu się wyroku. No chyba że maczał w tym palce ten, który ułaskawił kolegę przed jego skazaniem.
Takiej wiedzy nie posiadam, jedynie że każdy z nich który miał sde składał wcześniej i to nie jest też tak że oni byli do jednej sprawy każdy z nich miał w innym czasie sde z innych paragrafów

Oni składali apelację czy po wyroku sądu I instancji po prostu złożyli wniosek o SDE? Wyobrażam sobie scenariusz, w którym w terminie 7 dni przysługującym na złożenie wniosku o uzasadnienie wyroku I instancji po prostu złożyli wniosek o SDE do sądu penitencjarnego, a sąd penitencjarny podjął wniosek jak już wyrok był prawomocny i nie robił im problemów. Takie coś jestem w stanie sobie wyobrazić.

Natomiast przy rozpatrywaniu sprawy przez II instancję trudno mi sobie uprzytomnić żeby ktoś mial składać wniosek o SDE przed orzeczeniem sądu II instancji, ewebtualnie tego samego dnia jak już wszystko jest wiadomo ...

Powrót