Wniosek o uchylenie klauzuli na BTE

• Autor wątku Autor wątku digiton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
digiton

digiton

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 146
Zastanawiam się czy jest sens teraz o to występować. Wyższa kultura bankowości zrobiła cesję wierzytelności. Wiem o tym oczywiście tylko z ulotek informacyjnych od Hoist... Hoist złożył pozew, wisi sobie to w e-sądzie. Formalnie nie mam żadnego kwitu że to zostało sprzedane i nie widzę podstawy do złożenia takiego wniosku. Chyba że ktoś ze światlejszych i bardziej doświadczonych kolegów mnie oświeci. Szczerze mówiąc obawiam się że mogą ten BTE jeszcze raz wykorzystać. Bo kto sprawdzi czy wyższa kultura zrobiła tą cesję czy nie? A tak BTW złożenie takiego wniosku wraz ze sprzeciwem to raczej bez sensu?

digiton napisał:
Wyższa kultura bankowości zrobiła cesję wierzytelności. Wiem o tym oczywiście tylko z ulotek informacyjnych od Hoist... Hoist złożył pozew, wisi sobie to w e-sądzie. Formalnie nie mam żadnego kwitu że to zostało sprzedane i nie widzę podstawy do złożenia takiego wniosku.

jak nie masz żadnego kwitu?, kwit jest bo jest pozew w e-sądzie.

wracam do tematu, złożyłem pozew przeciw egzekucyjny o uchylenie klauzuli wykonalności dla bte, bank odpowiedział pismem (załączone pliki) co o tym myślicie szanowni znawcy tematu?, jakieś podpowiedzi?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nie wiem co tam napisałeś, ale - w mojej ocenie - sąd pozbawi BTE klauzuli. Chociażby na samej podstawie - przyznanej przecież przez pozwanego - okoliczności cesji...Ale niezbadane są wyroki sądów.

Jaki jest koszt takiej imprezy ?
Druga sprawa, jakie to daje możliwości dla dłużnika ?

oparłem się na tym: Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 stycznia 2015 r. IV CSK 133/14 a pozew oparłem na tym art 840 § 1 pkt 2 k.p.c.

Koszt takiej imprezy to 5% wartości przedmiotu sporu. W sumie właściwie tylko zabezpieczenie tyłów... Bo kto zagwarantuje że komuś nie przyjdzie do głowy genialny pomysł wykorzystania BTE jeszcze raz? Kto to sprawdzi przecież? Co prawda przysługuje wtedy powództwo z 840 kpc, ale lepiej ten oręż wytrącić z ręki.

robinson21 napisał:
będę chciał odzyskać to co zabrał komornik podczas egzekucji oraz tak jak mówi

Jest to możliwe ?
W moim przypadku zanim doszło do cesji , komornik ściągną ponad 35tyś. zł.

@robinson21... obawiam się że całości nie odzyskasz i masz gwarantowany pozew wzajemny co najmniej. Ale między cesją a zakończeniem egzekucji jak najbardziej.

Powrót