Wniosek o uzasadnienie wyroku

• Autor wątku Autor wątku Coentrao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Coentrao

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
takie szybkie pytanie, czy jeśli zapadł wyrok po rozprawie na której byłem ale na ogłoszeniu wyroku parę godzin później już nie mogłem być to jako oskarżony jeśli chce złożyć wniosek o uzasadnienie wyroku to ten czas (7 dni) już biegnie? Czy sąd przyśle mi treść wyroku oddzielnie listem poleconym i dopiero wtedy się liczy?
(w razie czego gdyby to miało znaczenie chodzi o jazdę samochodem pod wpływem alkoholu, był wyrok nakazowy - mój sprzeciw, wczoraj rozprawa - byłem i po paru godzinach wyrok - nie byłem obecny)

Coentrao napisał:
Czy sąd przyśle mi treść wyroku oddzielnie listem poleconym i dopiero wtedy się liczy?
Termin na złożenie wniosku o doręczenie odpisu z uzasadnieniem liczy się od dnia ogłoszenia wyroku. Jest to zasada. Obecnie jedynie wyjątkowo doręcza się odpisy wyroków z urzędu (tj. bez wniosku). Biorąc pod uwagę opis sytuacji to w tym przypadku sąd nie doręczy odpisu z urzędu. Brak udziału w posiedzeniu, na którym ogłoszono wyrok nie ma znaczenia, chyba że pomimo wniosku nie został Pan doprowadzony na rozprawę a jest Pan pozbawiony wolności i występował bez obrońcy.

Ostatnia edycja:
Pytanie czemu nie byłeś na ogłoszeniu wyroku. Jeżeli po prostu wyszedłeś i mogłeś być to nikt ci nic nie doręczy i czas płynie od dnia ogłoszeni wyroku

No niestety rozprawa była rano, a wyrok ogłoszono po 5h, prowadzę działalność i kontrahent koniecznie wczoraj chciał się umówić i nie dałem rady się zjawić.
Problem tylko taki że nie znam póki co treści wyroku bo dziś nie dodzwoniłem się do sądu, a dziwne jest to że na tym portalu sądowym dodali jedynie protokół z rozprawy z rana, a do tej pory wyroku nie ma.
No ok dobra, a jak wystapie z wnioskiem o odpis z uzasadnieniem (7 dni) to wtedy już sąd przyślę jako list na adres do doręczeń tak?
Czyli 9.07 ogłoszenie wyroku to czas na wysłanie wniosku mam do czwartku 16.07 tak? Liczy się data stempla?

Coentrao napisał:
No ok dobra, a jak wystapie z wnioskiem o odpis z uzasadnieniem (7 dni) to wtedy już sąd przyślę jako list na adres do doręczeń tak?
Na adres jaki był używany przez sąd w toku sprawy do korespondencji z Panem. Chyba, że ten adres się zmienił. W takim przypadku, aby sąd wysłał pod nowy adres trzeba o nowym adresie wyraźnie powiadomić (można to zrobić we wniosku o doręczenie odpisu z uzasadnieniem).
Coentrao napisał:
Czyli 9.07 ogłoszenie wyroku to czas na wysłanie wniosku mam do czwartku 16.07 tak?
Tak.
Coentrao napisał:
Liczy się data stempla?
Tak, dla celów dowodowych warto by zostało przesłane listem poleconym za pośrednictwem operatora wyznaczonego tj. Poczty Polskiej.

To już chyba wszystko wiem, czy wystarczy taka zwykła treść:
"Wnoszę o sporządzenie i doręczenie uzasadnienia wyroku ogłoszonego w dniu 9 lipca 2026 r. w sprawie o sygn. akt …
Podpis"

czy trzeba jakiś artykuł podawać lub uzasadnienie dlaczego się to wnosi?

Ok dziękuje to jeszcze wracając do tematu, jedna kwestia - czy jeśli sędzia wyda wyrok z uzasadnieniem, to o co prosiłem, to samo odczytanie na portalu sądowym nie oznacza = odbioru przeze mnie? Jedynie otrzymanie listu z pismem tak?
Czyli zanim list dotrze odczytam uzasadnienie na portalu, to i tak czekam na list i go odbieram i wtedy leci termin 2 tygodnie na ewentualna apelację tak? Chodzi mi o to żeby nie było tak że odczytam na portalu i mi termin np przejdzie czy coś.. zawsze terminy dotyczą korespondecji tradycyjnej tak? (bo na portalu jest wzmianka i pdf, a do mnie przyślą list polecony)
Pozdrawiam

Coentrao napisał:
Ok dziękuje to jeszcze wracając do tematu, jedna kwestia - czy jeśli sędzia wyda wyrok z uzasadnieniem, to o co prosiłem, to samo odczytanie na portalu sądowym nie oznacza = odbioru przeze mnie? Jedynie otrzymanie listu z pismem tak?
Skutek ma dopiero doręczenie listem poleconym a nie odczytanie na portalu o ile tylko działa Pan we własnym imieniu i nie składał Pan wyraźnego oświadczenia co do tego, że chce by doręczenia odbywały się przez portal informacyjny.

Nie, nic takiego nie składałem, ten portal to tak po prostu mogę się zalogować a to nie jest oficjalne miejsce na kontakt z sadem i korepondencja.
Z resztą tak myślę, ze tam przeciez nie będzie daty odczytu chyba itd nie będzie też podpisu tak jak przy odbiorze listu itd.

Powrót