wniosek o wszczecie postepowania czy odwolanie sie od decyzji?

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
najdluzszym jest ten samowola budowlana a urzad ale przejzyj wszystkie , ktorych autorem jestem ja jest jeszcze pare wyrokow sadowych takze spraw ciagnie sie od prawie 4 lat jedyna rzecza, ktora zyskalem jest to ze droga nie jest zastawiona parkingiem , ze zostala rozebrana szopka, ze sasiad nie pali smieci mi pod nosem reszta zostala po staremu. A i jeszcze jedno gmina zrobila porzadek ze zbiornikiem p.poz ktory stoi pod moimi oknami a do ktorego sasiad spuszczal szambo.

Inspektorze. Wbrew pozorom gmina nie zrobiła nic poza tym ze zmienili ten kawałek zajętej drogi w mpzt w teren gospodarczy. Nie da się przesunąć granic w wyjście poza granice czy niedotrzymanie odległości od nich jest w każdym czasie nie do podważenia, tylko ze inspektorat nie chce tego przyjąć do wiadomości. I nie znalazłem sposobu żeby go do tego zmusić. Jego linia to podwalanie naszego prawa jako strony do wznowienia posterowania,
Nie będę zaprzeczał postępowanie jakieś tam było ale nie byliśmy strona i dotyczyło czegoś tam w środku a nie gabarytów zewnętrznych. A te możną bez wychodzenia z biura porównać na mapach w necie.

Inwestorwroclove z czym co im tam powiedziec oni powiedza ze to co robi inspektor jest zgodne z obowiazujacym prawem juz raz mialem to samo z urzedem miasta

No właśnie 271 kk - zaświadczanie nieprawdy - którym może też być zatajanie prawdy

tylko mu to udowodnij on nie poswiadcza nieprawdy on po prostu nie chce wszczac postepowania. Na 271 go nie przygwozdze. Nie ma takiej opcji. Z prokuratura siedzieli przez dlugi czas w jednym budynku. 271 bez szans.

wczoraj dostałem wezwanie z WINB wprawie skargi na bezczynność z art 37 kpa z wezwaniem o co mi chodzi, Zadzwoniłem tam. Po krótkiej ale rzeczowej rozmowie babka poleciła mi zmienić art mojego zażalenia z 37 na 227, obiecała mi tez ze sprawa ruszy z miejsca w przeciągu miesiąca i zobowiązała się do kontroli tego terenu z ramienia winb.
Zobaczymy
Może mi ktoś wyjaśni jaka jest różnica miedzy skarga z art 37 a skarga z art 227 ale tak na chłopski rozum.

taka różnica, że z 37 można składać skargę do WSA i to działa, a z 227 odpowiedzą jakimś pismem i tyle. Jeżeli sprawa dotyczy bezczynności to teoretycznie sami skargę złożoną z 227 powinni zakwalifikować jako 37, ale najczęściej udają "głupa" i odpowiadają pisemkiem aby zamknąć sprawę.

Czy dotyczy bezczynności? Skoro chcą sami podjąć temat to może lepiej nie zadzierać i poczekać i zmienić? Najlepiej użyłbym sformułowania "rozszerzyć" na 227 (bo to jest przepis dotyczący bardzo szerokiego można rzec niedookreślonego zakresu)? tak aby to 37 na wszelki wypadek zostało.

Zrobiłem rozszerzyłem na 227 i są pierwsze efekty na 5.11. zapowiedz kontroli z WINB, Co z tego wyniknie zobaczymy jestem sceptyczny. W nocy mi ktoś powybijał cegła okna w pokoju, sprawca nieznany.

możne mi ktoś wytłumaczy tak na chłopski rozum jaka jest różnica kontroli administracji urzędowej a kontroli z postępowania administracyjnego i jakie korzyści mogą z tego tytułu wystąpić w rozpatrywaniu moich wniosków
W związku z podjęciem w dniu 18 października 2013 roku przez Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Opolu decyzji o przeprowadzeniu w trybie uporszczonym, kontroli doraźnej działalności Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie s. w zakresie oceny prawidłowości podejmowanych przez ten organ działań w sprawach zgłaszanych przez Pana S. P, Pana K. P i Panią B. P w interwencjach kierowanych do organu pierwszej instancji w sprawie samowól budowlanych znajdujących się na działce nr 297 (m. in. budynku gospodarczego, hotelu dla gości, parkingu na ponad 10 stanowisk, piwnicy, przybudówki, drogi, szamba) oraz działce nr 301 (m. in. prace ziemne, budowa murków oporowych, ścieżki, parkingu na ponad 10 stanowisk) zawiadamiam, że w ramach tej kontroli w dniu 5 listopada 2013 roku planowane są na godz. 10.00 oględziny, które zostaną przeprowadzone przez upoważnionych pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Opolu oraz upoważnionego pracownika Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w S. Jednocześnie informuję, że ww. oględziny będą dokonywane w trybie ustawy o kontroli w administracji rządowej, a nie Kodeksu postępowania administracyjnego i będą miały na celu ocenę działań podejmowanych przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie s. w ww. sprawach, a nie merytoryczne rozstrzygnięcie tych spraw.
Z uwagi, że to w wyniku Pana pism podjęto decyzję o zasadności przeprowadzenia ww. oględzin, proszę o uczestniczenie Pana bądź osoby przez Pana upoważnionej w tych czynnościach i przygotowanie do wglądu kontrolujących wszystkich interwencji z jakimi zwracał się Pan do organu powiatowego w sprawach samowól budowlanych.

Różnica jest zasadnicza - tą kontrolą objęty zostanie PINB i jego działania w tej sprawie. proszę cię dobrze przygotować aby wskazać w trackie tych oględzin co jest w rzeczywistości i jak to opisał PINB - zakładam, że fałszywie.

dzieki Inwestorwroclove ale mam jeszcze jeden problem a mianowice mam 7 sprawe przed sadem w sprawie odwolania sie od decyzji naprawczej samowolnie wybudowanej drogi
szukam wyrokow w sprawie likwidacji progow np do wyjscia do posesji czy tez szerokosci i osietlenia drogi dojazdowej do posesji z zakladem pracy winna byc oswietlona szerokosci ponizej 5 m bo w moim wypadku chca utworzyc ciag jezdno pieszy a przepisy mowia cos innego .
Gmina i PINB stoja na stanowisku, ze to nie jest droga publiczna i z tego tytulu nie nalezy sie oswietlenie wzglednie jest ona oswietlona z odleglej latarni- zostalo to stwierdzone na kontroli o godz 10 am. Mam 10 cm prog zeby woda z drogi nie przelewala sie na moja posesje , przez niego nie moge tam sam wjechac na eozki inwalidzkimani sam wjechac tam zadnym sprzetem typu kosiarka itp. itd.
Nie jestem za bardzo przekonany do polskiego wymiaru sprawiedliwośći wiec wole sie dobrze przygozowac

w tej kwestii (dróg zjazdów itd.) nie mam wiedzy a i jak przeglądałem to wyroków było bardzo mało. to może być ten obszar w którym najlepiej zapytać jakiegoś specjalistę.

No i już po kontroli .Zrobili praktycznie inwentaryzacje całego terenu. Właścicielka nie wpuściła mnie na teren kontroli ponieważ nie bylem strona. Dostałem kopie z protokołu mogę się do tego odnieść na piśmie. Wnioski pokontrolne zostaną wyciągnięte później. Pan inspektor PINB którego ta kontrola dotyczyła chodził po terenie nerwowo paląc papierosa za papierosem możne sprawa ruszy z miejsca .

sprawy nabierają tempa 7.11. była rozprawa w sprawie remontu drogi , która zresztą odroczyli z braku dokumentacji. Na tej rozprawie był Pan z WINB , z ktorym dosc długo rozmawiałem i pozwolił sobie pewne sprawy wyjaśnic. Obiecał mi że niektóre sprawy zostaną przeanalizowane i są już pierwsze efekty na 14 jest zapowiedziana następna kontrola z WINB.

Znalazłem ciekawą uchwałę która może się Panu przyda - OPS 16/98

teza:

"Stwierdzenie przez organ odwoławczy, iż wnoszący odwołanie nie jest stroną w rozumieniu art. 28 Kpa następuje w drodze decyzji o umorzeniu postępowania odwoławczego na podstawie art. 138 par. 1 pkt 3 Kpa."

tak więc to jedna z dróg walki o uznanie za stronę - jeżeli złoży Pan odwołanie od decyzji w której nie został Pan uznany za stronę organ musi wszcząć postępowanie i dopiero w nim stwierdza, że nie jest Pan stroną ale na to może się Pan skarżyć do WSA.

dziś minęło 30 dni id kontroli winb i nic się nie dzieje w tej sprawie.
Mam pytanie czy ja muszę dostać do wiadomości jakie są wnioski pokontrolne i co zamierza winb z ta sprawa robić,

Mam obawy, ze winb tez nie będzie mnie chciał uznać strona i ze batalia o samowole ruszy od nowa

Wczesniej Pan pisał, że nie uznali za stronę - zresztą w tym przypadku zasadnie bo przedmiotem nie jest ta nieruchomość sąsiednia ale kontrola pracy PINB. Powinni Pana poinformować o sposobie załatwienia skargi. Jednak pewnie w tej sprawie zapewne wydadzą decyzję np. umarzającą postępowanie i wtedy będzie się Pan mógł odwołaćm jak napisałem wyżej. Najpierw musi Pan się postarać o wgląd w tą decyzję np. w trybie informacji publicznej.

Innwesterwroclove napisales
Inwestorwroclove napisał:
Znalazłem ciekawą uchwałę która może się Panu przyda - OPS 16/98
co oznacza OPS 16/98

gdzie można to przeczytać w oryginale

Poza tym idę droga naznaczona informacja publiczna jest to trochę uciążliwe ale mnie się tez wydaje ze jest to jedyna droga.

Na 23.12 jest wyznaczony termin kolejnej rozprawy ale jak to w polskim sadownictwie bywa wyrok na moja korzysc jest sprawa szczescia

Powrót