Wniosek o wyd wyroku skazującego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OCEANIA

OCEANIA

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 047
Witam,mam pytanie.Partner napisał mi w liście,że napisał do sądu wniosek o wydanie wyroku skazującego i wymierzenie kary bez przeprowadzania postępowania dowodowego.Wspomina,że przyznaje się w nim do wszystkich zarzutów.
Co to oznacza w praktyce?dziękuję Wam

Przeczytałam.Tyle,że mowa tam o występku.Partnerowi postawiono zarzut z art 286&1 kk,a tam zagrożenie max karą wynosi 8 lat.Nijak się to ma do tego co skierował do sądu.Przynajmniej tak myślę.
Proszę używać opcji zmień - y

Y-na Ciebie zawsze można liczyć...naprawdę :lol: Sorry.
marto-wiem,ale R przesłał takie pismo do sądu.Pisze,że chce skorzystać z tego par.Ok,Tylko jak to się ma do zarzutów,które Mu postawiono,czyli zarzuty głównie z art 286&1 kk,gdzie zagrożenie karą jest zdecydowanie większe niż przy występku...Popełnił błąd?

Oceania- poczytaj czym jest wystepek a co to jest zbrodnia...bo glupotki piszesz...

Kodeks karny:
Art. 7. § 1. Przestępstwo jest zbrodnią albo występkiem.
§ 2. Zbrodnią jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3 albo karą surowszą.
§ 3. Występkiem jest czyn zabroniony zagrożony grzywną powyżej 30 stawek dziennych, karą ograniczenia wolności albo karą pozbawienia wolności przekraczającą miesiąc.

głupotki?Dobrze,że nie napisałeś głupoty :wink:
Dziękuję Wam bardzo.
Reasumując-partner nie pomylił się,tylko mnie się pokićkało?W jego sytuacji jak najbardziej są podstawy do ew wydania wyroku skazującego bez post dowodowego?Chcę się tylko upewnić,zanim nie zacznę krzyczeć w liscie do Niego...dziękuję :)

OCEANIA napisał:
W jego sytuacji jak najbardziej są podstawy do ew wydania wyroku skazującego bez post dowodowego?

Proszę jednak pamiętać, iż fakt że zostały spełnione przesłanki formalne, nie oznacza że prokurator i sąd zgodzi się na taką propozycję ze strony oskarżonego.

Rozumiem magnatex...
A jak to wygląda w praktyce?czy sądy i prokuratorzy przychylają się do takich wniosków?

Z doświadczenia widziałam, że to dość częsta praktyka u prokuratorów, no a jak prokurator się zgadza z wyrokiem to i sąd też i sprawa zakończona.

O tym czy prokurator się zgodzi,oskarżony dowiaduje się na pierwszej rozprawie?A jeśli oskarżony we wniosku zaproponował w ocenie sądu i prokuratora zbyt niską karę,czy możliwa jest sytuacja,że na rozprawie ustnie sąd i prokurator proponują wyższą?Czy może w takiej sytuacji sąd i prokurator odrzuca po prostu taki wniosek i dalszych dyskusji z oskarżonym nie prowadzi?

To jest tak, że prokurator dogaduje się z adwokatem i najczęściej w obecności oskarżonego u siebie w gabinecie co do wysokości wyroku- panem jest tu tulko prokurator i on decyduje jaki będzie wyrok. Oskarżony zgadza się na niego bądź nie- jest to w interesie obu stron, bo oskarżony chce mieć jak najszybiej wszystko za sobą i mieć jak najniższy i pewny już wyrok a prokurator chce mieć wygraną sprawę bez żadnego chodzenia po sądach, po co ma się męczyć jak itak ma wygraną sprawę. Potem jest posiedzenie sądu i sąd też za dużo nie ma do gadania, bo skoro prokurator żąda danego wyroku to sąd zgadza się na taki wyrok.

martuś,ale Ty chyba piszesz o 335?Bo w sytuacji 387 oskarżony może przesłać taki wniosek,lub przekazać ustnie na rozprawie.I teraz nie wiem,czy wtedy dochodzi do jakiś ustaleń pomiędzy oskarżonym,sądem,a prokuratorem?

Czyli wg & 3 sąd może przychylać się do wniosku,ale może też odrzucić propozycję wysokości kary,tak?Kiedy to ma miejsce?Na rozprawie?

W trybie art. 387 k.p.k. oskarżony (lub jego obrońca) skłądają taki wniosek na pierwszej rozprawie. Jeśli zaproponowana kara jest w odczuciu prokuratora, to prokurator mówi że się na nią zgadza. Jeśli nie to proponuje swoją wysokosć kary. Jeśli oskarżony się na to godzi, to sprawa w 90% jest już rozliczona.
Pozostaje jeszcze uzyskanie zgody sądu, który może - ale bynajmniej nie musi - się zgodzić na propozycję. Jeśli sąd uzna, że kara jest zbyt niska to oddala wniosek o dobrowolne poddanie się karze i przeprowadza normalne postępowanie.

Wbrew temu co napisała Marta222 Sąd nie jest niczym zmuszony do akceptacji złożonego wniosku i uzgodnień z Prokuraturą. To że sądy często przychylają się do wniosku, nie należy bynajmniej odczytywać jako ich obowiązku.

Dziękuję.
R przesłał takie pismo do właściwego sądu.Piszesz o złożeniu takiego wniosku na rozprawie,więc sąd w ogóle wziął pod uwagę Jego pismo?Nie napisał mi niestety ile zaproponował,zważywszy,że to niepoprawny optymista,zakładam,że sąd i prokurator pękną ze śmiecu na R propozycję :(

Powrót