Wniosek o wydanie zobowiązań ..

• Autor wątku Autor wątku blazej42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blazej42

Użytkownik
Odpowiedzi
293
Witam ,
1.Czy jako strona powodowa sporu , mam prawo do złożenia wniosku i uzyskania od Sądu odpisów postanowień Sądu skierowanych do strony przeciwnej nakładającej na nią zobowiązania do odpowiedzi Sądowi w wyznaczonym przez Sąd terminie ?
2.Czy mogę także uzyskać od Sądu odpisy powyższych odpowiedzi na zobowiązania Sądu , które to odpowiedzi strona przeciwna udzieliła pisemnie Sądowi ?
Rozumiem ,że w przypadku gdy uzyskam dostęp do akt sprawy ( czytelnia akt w Sądzie) wszystkie te postanowienia oraz korespondencja Sądu ze stroną przeciwną będą w niej zawarte ?
dziekuję .

W aktach jest wszystko. Jeżeli umówisz się do czytelni, to będziesz mieć wgląd również do tych postanowień i odpowiedzi strony przeciwnej na nie.

Czy kopia odpowiedzi na pozew powinna być przesłana do powoda?
Jeśli tak to w jakim terminie?

Jeżeli pozwany działa bez adwokata, to odpowiedź na pozew należy złożyć do sądu w dwóch egzemplarzach, co sąd doręczy ją powodowi.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

A co doradzą praktycy sądowi?
Potulnie czekać dowolnie długo na coś co mi przysługuje?
Czy jednak upominać się o swoje?
Wiem, że mogę przeglądać akta, ale czemu mam tracić swój czas na dojeżdżanie do sądu?
Z kolei jak zacznę się upominać to sędzia nie będzie mnie "lubił" a zawsze znajdzie okoliczność aby mnie zabolało.

Sąd ma obowiązek Ci doręczyć odpis pisma, jeżeli działasz bez pełnomocnika.
Nie musisz się o nic upominać.

Co z tego, że ma obowiązek?
Jak ja mam obowiązek wykonać coś w terminie to muszę to zrobić bo inaczej termin mi przepadnie.
A sąd może zwlekać z tym dowolnie długo.
Nie mam prawa się upomnieć?
Rozumiem, że doradzasz czekać potulnie.

Na etapie postępowania sądowego te pisma są doręczane w miarę sprawnie.
W przypadku przewlekłości postępowania możesz składać wnioski o przyspieszenie sprawy, choć nie zawsze są skuteczne.

mokul napisał:
Co z tego, że ma obowiązek?
Jak ja mam obowiązek wykonać coś w terminie to muszę to zrobić bo inaczej termin mi przepadnie.
A sąd może zwlekać z tym dowolnie długo.
Nie mam prawa się upomnieć?
Rozumiem, że doradzasz czekać potulnie.
Przypominam, że m.in. dobrej zmianie czas procedowania w sądach znacznie się wydłużył, sądy są zawalone sprawami, a dzięki "znakomitej" polityce kadrowej i wspaniałym wynagrodzeniom, urzędników sądowych (nie sędziów) jest coraz mniej. Co z tego, że sędzia wyda zarządzenie w sprawie, kiedy urzędnik wykona na za 1,5 miesiąca...

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

uzyskania od Sądu odpisów postanowień Sądu skierowanych do strony przeciwnej nakładającej na nią zobowiązania do odpowiedzi Sądowi w wyznaczonym przez Sąd terminie ?
Nie.
mogę także uzyskać od Sądu odpisy powyższych odpowiedzi na zobowiązania Sądu , które to odpowiedzi strona przeciwna udzieliła pisemnie Sądowi ?
Dostaniesz. Inna sprawa, że niekiedy sąd doręcza taką odpowiedź na sali sądowej. W zdecydowanej większości dzieje się to wtedy, gdy odpowiedź do sprawy nic nie wnosi (powypisywane bzdety nie związane z powództwem, czy przemyślenia pozwanego) lub pozwany zgadza się z żądaniem pozwu. Może jednak zdarzyć się, że odpowiedź i załączone dowody wymagają analizy strony przeciwnej. Wtedy składasz wniosek o odroczenie sprawy.

Powrót