Wniosek o wyjaśnienie faktycznego stanu treści księgi wieczystej

• Autor wątku Autor wątku krawczyk13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krawczyk13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Bardzo proszę o pomoc w napisaniu wniosku do Wydziału Cywilnego w sprawie wyjaśnienia stanu faktycznego księgi wieczystej.

Sprawa wygląda tak: złożyłem wniosek do sądu o wpis nowych właścicieli nieruchomości (drogi) na podstawie postępowań spadkowych po poprzednich właścicielach. W odpowiedzi dostałęm informacje że wpisanie spadkobierców po porzednich włąścicielach nie jest możliwe gdyż w księdze jest błąd, a dokładnie udziały podane nie zgadzają się.

W księdze wygląda to tak

JANINA K. W 8/64,
TEOFIL K. W 8/64,
HELENA B. W 11/64,
IGNACY B. W 13/64,
MARIA B. W 3/64,
PIOTR B. W 5/64,
ORAZ WPIS ŻE WSZYSTKIE TE OSOBY SĄ WŁAŚCICIELAMI "ŁĄCZNIE DO POŁOWY (1/2).

Dodam że wszystkie te osoby nie żyją i staram się tylko o prawo własności po JANINA K. W 8/64,
TEOFIL K. W 8/64,

Drugą połowę drogi posiada żyjąca osoba.

Zliczając udziały wychodzi 48/64, a nie 1/2.

Bardzo proszę o pomoc

W internecie jest dostępnych wiele bardzo dobrych wzorów, należy tylko uzupełnić swoje dane. Proszę wpisać w wyszukiwarce wniosek o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym :)

Szukałem ale prawie nic nie znalazłęm.

A czy powinienem napisać wniosek o zmiane prawnych właścicieli po poprzednich nieżyjących, czy ustalenie faktycznych udziałów sześciu nieżyjących właścicieli ?

Czy było przeprowadzone postępowanie spadkowe? w postępowaniu o uzgodnienie treści księgi ustala się stan aktualny, czyli wskazuje pani wszystkich spadkobierców. Jeżeli Pani nie znalazła tzn, że nieprawidłowo Pani wpisała nazwę. Proszę wpisać w wyszukiwarkę tak, jak napisałam wyżej i może Pani dopisać jeszcze wzór :)

Tak były przeprowadzone postępowania po Janinie i Teofilu.
Pozostała część ludzi występujących w księdze mnie nie dotyczy.

Posiadam wszystkie dokumenty mówiące ,że to ja jestem prawnym spadkobiercą po tych dwóch osobach.

Problem jest w tych udziałach, gdyż są błędnie podane w księdze.

Odwołałem się już raz do sądu, zaskarżając decyzje referendarza o odmowie wpisu do KW. Ale dostałem znowu odpowiedz, że sędzia nie jest w stanie ustalić wysokości udziałów Janiny i Teofila, a co za tym idzie mi jako spadkobiercy.
Oraz że wysokość prawidłowych udziałów można ustalić tylko w procesie cywilnym.

Stan aktualny też się nie zgadza ze stanem faktycznym, ale nie da się go wyjaśnić bez ustalenia prawidłowych udziałów.

P.S. Pan nie Pani :)

Ostatnia edycja:
W przypadku niezgodności między stanem prawnym nieruchomości ujawnionym w księdze wieczystej a rzeczywistym stronie przysługuje prawo wystąpienia z powództwem o usunięcie tej niezgodności w trybie art. 10 ust. 1 ustawy o księgach wieczystych i hipotece. Źle wpisane udziały są podstawą do takiego powództwa.
Proszę napisać- wnoszę o uzgodnienie treści księgi wieczystej /nr księgi/ prowadzonej przez Sąd Rejonowy w.... z rzeczywistym stanem prawnym.
W uzasadnieniu należy wskazać jakie są nieprawidłowości w księdze, w tym błędne określenie udziałów. Należy dołączyć wszelkie dokumenty jakie Pan posiada, w tym postanowienie o nabyciu spadku. Konieczne będzie wskazanie pozostałych współwłaścicieli nieruchomości.

Powrót