Wniosek o wyrejestrowanie z urzedu pracy przed podjeciem zatrudnienia

• Autor wątku Autor wątku mitek1122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mitek1122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Sprawa wygląda tak:
Od czwartku idę do nowej pracy.
Jestem już po badaniach,zaniosłem do nowej formy już wszystkie wymagane dokumenty,dostałem ubranie,szafke itp ale umowę podpiszę dopiero 01.06.2017.

Jutro mam do wstawienia się w urzędzie pracy w celu potwierdzenia gotowości do pracy.

Czy mogę jutro pójść i się wyrejestrować z urzędu pracy podając nazwe tej firmy skoro nie mam jeszcze umowy?
Czy w takim wypadku urząd pracy będzie dzwonić do tej firmy?
Pytam gdyż nie chciałbym zaczynać nowej pracy od nasyłania na pracodawce kontroli urzędu pracy - bo tak to może zostać odebranie.

Możesz wyrejestrować się nawet nie posiadając jakichkolwiek widoków na jakąkolwiek pracę.

Nikt ciebie o nowego pracodawcę pytać nie będzie, a ty nie masz obowiązku nic mówić.
Nikt nikogo tropić nie będzie. Nikt do nikogo dzwonić też nie będzie.

Jeśli nie masz ochoty się fatygować osobiście, to o wyrejestrowaniu możesz zawiadomić mejlowo lub listownie.
Możesz w ogóle nic nie robić, ale tego z różnych względów nie polecałbym.

Natomiast jeśli pobierasz zasiłek, to wyrejestrować się MUSISZ.

P.S.
mitek1122 napisał:
Jutro mam do wstawienia się w urzędzie pracy w celu potwierdzenia gotowości do pracy.

Masz zamiar wstawić się, aby potwierdzić gotowość do pracy?
Dziwne to.
Jeśli masz zamiar wstawić się w domu, to pół biedy.
Natomiast wstawiania się w Urzędzie Pracy zabrania Ustawa o wychowaniu w trzeźwości.

Art. 14. 1. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych:
2) na terenie zakładów pracy oraz miejsc zbiorowego żywienia pracowników,

Urząd Pracy to jest zakład pracy.

Zenek, nie masz racji. W takim przypadku odoba powinna iść na wizytę a następnie wyrejestrwac się że względu na podjęcie pracy

Powrót