Wniosek o wyznaczenie innego sądu właściwego (508 kpc)

• Autor wątku Autor wątku Legalista
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Legalista

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Czy ktoś w praktyce korzystał z art. 508 par. 2 kpc i wnosił o wyznaczenie innego sądu do rozpoznania sprawy ze względów celowości?

§ 2. W wypadku gdy sąd właściwy nie może z powodu przeszkody rozpoznać sprawy lub podjąć innej czynności albo gdy wymagają tego względy celowości, sąd nad nim przełożony wyznaczy na posiedzeniu niejawnym inny sąd do rozpoznania sprawy w całości lub w części.

Dokładniej to chodzi mi o sytuację w której taki wniosek składany jest przed wszczęciem samego postępowania, tj. nie razem z wnioskiem o wszczęcie postępowania właściwego (np. o stwierdzenie nabycia spadku). Czy w takim wypadku sąd prełozony po wydaniu postanowienia przesyła ich odpisy do wnioskodawcy oraz do sądu właściwego oraz sądu wyznaczonego?
Jeżeli ktoś korzystał z 508 kpc to z chęcią przeczytam jakieś praktyczne wskazówki i wyjaśnienia.

Legalista napisał:
Dokładniej to chodzi mi o sytuację w której taki wniosek składany jest przed wszczęciem samego postępowania, tj. nie razem z wnioskiem o wszczęcie postępowania właściwego (np. o stwierdzenie nabycia spadku).
To pytanie samo w sobie jest sprzeczne.
Po pierwsze, to do którego sądu miałby być taki wniosek złożony?
Po drugie, po co składać wniosek, jeżeli można złożyć pismo procesowe od razu do sądu x, a co najwyżej tenże sąd stwierdzi się niewłaściwym?
Po trzecie, taki wniosek składała się w toku instancji, a przesłankami mają być np. niższe koszty dojazdów uczestników postępowania, bo większość z nich mieszka w innym okręgu.

Ale taki wniosek może być złożony chyba jeszcze przed wszczęciem postępowania, ktorego ma dotyczyć? Nie widzę powodów dla których nie mógłby zostać złożony wcześniej. Tym bardziej nie wynika to z brzmienia art. 508 kpc. Wówczas sąd przełożony wyznacza do rozpoznania sprawy wskazanej we wniosku inny sąd niż ustawowo właściwy i sprawa ta jest już wnoszona bezpośrednio do tego sądu wraz z załączonym postanowieniem o wyznaczeniu go jako sądu właściwego do rozpoznania sprawy.

Ostatnia edycja:
Wyznaczenia innego sądu dokonuje sąd przełożony w toku instancji. Sądami tymi są sąd okręgowy przełożony nad sądem rejonowym, sąd apelacyjny przełożony nad sądem okręgowym, Sąd Najwyższy przełożony nad sądem apelacyjnym [uchw. SN(7) z 21.2.1971 r., III CZP 76/71, OSNCP 1972, Nr 9, poz. 152 z krytyczną glosą T. Rowińskiego, PiP 1973, Nr 3, s. 166].
KPC T. II red. Piasecki 2014 wyd. 6 / Rejdak
Dodatkowo jeszcze istotne jest, czego sprawa dotyczy, ponieważ jest jeszcze coś takiego jak właściwość miejscowa szczególna.

Ale to, że inny sąd jest wyznaczany przez sąd przełożony w toku instancji to ja wiem. To nie ma związku z moimi wątpliwościami.
Mi chodzi o wyznaczenie innego sądu właściwego jeszcze przed rozpoczęciem sprawy do której rozpoznania inny sąd będzie wyznaczany. Czyli o wystąpienie z wnioskiem mającym charakter odrębnego pisma, a nie o zawarcie takiego wniosku w piśmie wszczynającym postępowanie właściwe.
Sprawa dotyczy stwierdzenia nabycia spadku oraz działu spadku.
W każdym razie już przemyślałem sprawę i taki wniosek jak najbardziej może być złożony przed wszczęciem postępowania właściwego.

Legalista napisał:
Sprawa dotyczy stwierdzenia nabycia spadku oraz działu spadku.
.
Art. 628 [Właściwość miejscowa] Do czynności w postępowaniu spadkowym, które należą do zakresu działania sądów, wyłącznie właściwy jest sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli jego miejsca zamieszkania w Polsce nie da się ustalić, sąd miejsca, w którym znajduje się majątek spadkowy lub jego część (sąd spadku). W braku powyższych podstaw sądem spadku jest sąd rejonowy dla m.st. Warszawy.

I nad czym chcesz się jeszcze zastanawiać?

No to przecież właśnie dla takich sytuacji zastosowanie znajduje art. 508 kpc.
Dlatego prosiłem o wypowiadanie się osób, które mają o tym jakieś pojęcie.

Ostatnia edycja:
Powrót