Wniosek o zakończenie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku darmarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darmarz

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam serdecznie!!!

Chciałbym się zapytać iż od 2008 roku mam tytuły wykonawcze a od września 2013 roku posiadam zajęcie z wynagrodzenia za pracę. Nie posiadam majątku ruchomego ani nieruchomości.

Kiedy mogę złożyć wniosek o zakończeniu egzekucji.

Jeżeli jesteś wierzycielem w każdej chwili, natomiast jeżeli jesteś dłużnikiem wniosek o umorzenie egzekucji komorniczej możesz złożyć jeżeli podstawa prawna odpadła inaczej mówiąc kiedy uchylono klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty/wyrokowi.

Jestem dłużnikiem wobec US, do spłaty kilkaset tyś zł z odsetkami od 2008 roku. Długi za lata 2003-2005.

Jako dłużnik nie decydujesz o egzekucji. Jeśli organ egzekucyjny uzna, że egzekucja jest bezskuteczna to ją wcześniej czy później umorzy.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ile czasu można czekać na takie umorzenie, Co jest następnym środkiem egzekucyjnym po zajęciu wynagrodzenia.

To co organ egzekucyjny uzna za stosowne zająć. Może próbować egzekucji z ruchomości, pewnie cały czas szuka majątku.

Majątek miałem wyjawiany w sądzie gospodarczym 3-krotnie. Posiadam rozdzielność majątkową zawartą przed ślubem. Tytuły wykonawcze otrzymałem przed ślubem.

No więc dalej szukają majątku. Wyjawiany był 3-krotnie, to może być i 4 raz. A egzekucja zostanie zakończona po spłacie należności.

Policz sobie 145 zł średnio miesięcznie a do spłaty kilkaset tyś. To policz ile można spłacać.

Co ja mam liczyć, pytałeś ile można czekać - w taki sposób jak piszesz życia nie starczy.

Cały czas pracuję od niczego się nieuchylam, brak nieruchomości i ruchomości.

No i egekucja cały czas trwa i trwać będzie, jest skuteczna, po te 145 zł spływa, brak podstaw do jej umorzenia.

Znajomy z US mówił inaczej sam wystawial umorzenia. Kazał czekać 5 lat od zajęcia wynagrodzenia i dalej ma pisać o umorzenie egzekucji.

Bo na należnościach SP nikomu nie zależy, jak widać.
W moim mniemaniu się uchylasz, od znalezienia lepszej pracy chociażby.
Pracując w biedronce potrącenia byłyby dużo wyższe.

Ostatnia edycja:
Znajomy z US mówił inaczej sam wystawial umorzenia.
Mają takie prawo, a nie obowiązek, więc to ich sprawa, nie wiem czego od nas tutaj oczekujesz. Prawnego obowiązku umorzenia nie mają w opisanej sytuacji i tyle.

To nie takie proste. Mylisz dwie kwestie. Bezskuteczność egzekucji to jedno. O bezskuteczności decyduje organ egzekucyjny uznaniowo ( organ może umorzyć) i to nie zmusisz organu egzekucyjnego do umorzenia. Natomiast pomimo trwającej egzekucji może dojść do przedawnienia zaległości podatkowej. Tylko, że na gruncie przedawnienia nie ma znaczenia, czy z pensji masz potrącane 145 zł czy 14 500 czy 0 zł co miesiąc. Ma znaczenie jakie okoliczności skutkujące przerwaniem lub zawieszeniem biegu przedawnienia zachodzą w sprawie. Generalnie zaległości podatkowa przedawnia się z upływem 5 lat od końca roku podatkowego w którym powstała, ale bardzo wiele zdarzeń powoduję przerwanie lub zawieszenie. Skuteczny środek egzekucyjny jest jedynym z nich ale nie jedynymi więc wcale nie zachodzi automatyzm 5 lat od ostatniego zajęcie egzekucyjnego to przedawnione i już. Przeczytaj art. 70 Ordynacji Podatkowej i zastanów się czy któraś z wskazanych tam okoliczności zaszła w twojej sprawie i kiedy.

A jak koszty egzekucji są wyższe niż wpłata od dłużnika.

Nie znam się na prawie egzekucyjnym. Jak coś to pytaj wszystko opiem i moze czegos sie dowiem

"Postępowanie MOŻE być umorzone w razie stwierdzenia, że w postępowaniu egzekucyjnym nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne". Po pierwsze może to nie musi czyli jak zechcą to umorzą jak nie zechcą to nie umorzą. Po drugie wydatki egzekucyjne to nie koszty egzekucyjnego, a raczej to zaledwie część kosztów, w skład których wchodzi jeszcze opłata za czynności egzekucyjne i opłata manipulacyjna więc nawet jeśli potrącenia nie pokrywają całych naliczonych w sprawie kosztów to mogły pokryć wydatki i wtedy nie ma podstawy do umorzenia.

jak to policzyć te wszystkie składniki. Kwota zobowiązań zaczyła się od 200 tyś od 2008 roku , a obecnie z odsetkami to koło 650 tyś.

Powrót