wniosek o zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku piuroo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piuroo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam mam taki problem posiadam mieszkanie wlasnosciowe na kturym jest zameldowana moja mama ktura posiada sluzebnosc ktura sie konczy jej za 5 dni w tamtym roku zameldowala na czas okreslony do konca swojej sluzebnosci konkubina i teraz skonczyl mu sie meldunek i wystosowala do urzedu pismo o zameldowanie o takiej tresci :

w zwiazku z wnioskiem pani kowalskiej o zameldowanie pana iksinskiego na pobyt czasowy trwajacy powyzej 3 miesiecy do dnia 11.04.2012 w lokalu przy ulicy dlugiej oraz podpisany przez iksinskiego zawiadamiam ze na podstawie art.61§4 ustawy 14,06,1960 kodeksu postepowania administracyjnego wszczeto postepowanie o zameldowanie pana iksinskiego na pobyt czasowy do 11.04.2012 w ww.lokalu

zawiadamiam

ze zostana przeprowadzone ogledziny w lokalu przy ul :dlugiej w celu ustalenia zamieszkania przez w.w osobe w przedmiotowym lokalu

moje pytanie brzmi co moge zrobic w takiej sutulacji aby nie doszlo do zameldowania przez urzad i czy urzad moze zameldowac kogos w moim lokalu wlasnosciowym bez mojej zgody

z góry dziekuje

Jeśli ta osoba mieszka faktycznie w lokalu to urząd będzie musiał tą osobę zamledować i tytuł prawny przy zameldowaniu nie odgrywa roli.
Ale jest inne pytanie, czy za 5 dni ta osoba będzie nadal mieszkać, czy też jako właściciel zaznaczyłeś już jej, że nie wyrażasz zgody na jego dalszy pobyt i po upływie pobytu czasowego powinien opuścić Twoją własność?

tak zaznaczylem zeby opuscila lokal lecz moja mama go przetrzymuje wiec niewiem za bardzo czy w takim wypadku interweniowac z policja ???

W momencie w którym upłynie zameldowanie na pobyt czasowy - tak, jak najbardziej dochodzi swoje prawa.

a jezeli zamknie pokuj i bedzie go przetrzymywac to co w takim wypadku najlepiej zrobic ??

Ale jak rozumiem służebność matce też wygasła, czyli poza własnością nie ma na tej nieruchomości żadnych innych praw. Zatem właściciel decyduje o wszystkim, czyli nawet o wejściu do pokoju, w którym ta osoba mogłaby być "przetrzywywana" (ciekawe, czy pod przymusem?). Właściciel wnosi o interwencję do Policji i to nie zależnie, gdzie ta osoba będzie w całej ten nieruchomości i jakie będą okoliczności jej pobytu.

tak wygasla sluzebnosc czyli jak bedzie w pokuj zamkniety i wywaze drzwi nie bede mial problemuw ze strony mamy po takiej interwencji jak policja przyjedzie ??

Myślę, że nawet nie można mówić o wyważaniu drzwi - jeszcze raz: Ty jako właściciel dysponujesz nieruchomością i nie jako może w niej robić, co chcesz, np. możesz po prostu wystawić drzwi do tego pokoju, itp.
Skoro Twoja mama nie ma też już służebności to korzysta jedynie z Twojej dobrej woli - nie jako pozwalasz jej nadal przebywać w nieruchomości, więc można powiedzieć (chociaż dziwnie to zabrzmi), że wręcz powinna również podporządkować sie woli właściciela.

a jak to wyglada ze strony urzedu jezeli przyjdzie komisja i stwierdzi ze dana osoba posiada zeczy w lokalu i prawdopodobnie mieszka a ja przedstawie interwencje z policji ze nachodzi mnie po 22 w mieszkaniu i problem mam z jej wyproszeniem to czy urzad przydzieli meldunek w takim wypadku ??

i co w takim wypadku nalezalo by najlepiej uczynic ???

Np., tak:
Nawet pozostawienie rzeczy osobistych i wyposażenia mieszkania, nie świadczy o skon-centrowaniu spraw życiowych w tym lokalu – wyroki: WSA w Gdańsku III SA/Gd 426/08
z dnia 23 kwietnia 2009 r. i III SA/Gd 360/08 z dnia 15 stycznia 2009 r. oraz WSA w Poznaniu III SA/Po 537/08 z dnia 2 lipca 2009 r.

a jest mozliwosc wymeldowania po wygasnieciu sluzebnosci mojej mamy z lokalu ??

Wymeldowanie jest możliwe tylko wtedy, gdy dana osoba przestanie mieszkać.

Powrót