Wniosek o zatarcie

• Autor wątku Autor wątku Alicja_8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja_8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
W 2013 roku, w listopadzie zostałam ukarana w Niemczech grzywną w wys. 60 stawek po 10Euro. W związku z tym widnieje w polskim krk. Chcę zwrócić sie do Sadu w Niemczech o wymazanie, Nie wiem jak zacząć: Jak znaleźć adres Sądu (nazwa Sądu AG Nordhorn), na jakim formularzu napisać wniosek. i jaką i gdzie wnieśc opłatę od wniosku.
Chcę również zwrócić się do niemieckiego krk proszę o podpowiedź gdzie znaleźć kontakt z formularzem , nr konta bankowego i wysokością opaty.
Będę wdzięczna za pomoc.

Zgodnie z Art. 107a KK jesli skazanie nastąpiło w innym państwie UE - tu De, zatarcie skazania następuje zgodnie z przepisami państwa w którym to skazanie nastapiło, czyli De.

Z tym, że Ty musisz się najpierw dowiedzieć, czy widniejesz w ogóle w niemieckim Führungszeugnis, bo z tego, co się orientuję, grzywny do 90 stawek dziennych nie powinny tam w ogóle istnieć, a co za tym idzie nie powinnaś tam widnieć. A skoro nie widniejesz w niemieckim Führungszeugnis, tym bardziej nie powinno Cie być widac w polskim, o czym mówi powyższy przepis:)

Ostatnia edycja:
Tak jak napisała, w polskim krk widnieję z całą informacja dotyczącą ukarania.
Oczywiście chciałabym sprawdzić w niemieckim Führungszeugnistylko nie wiem jak zabrac sie do tego. Stad moja prośba o pomoc. Z góry dziękuję.

Niemiecki Führungszeugnis mozna otrzymac - jesli sie ma wylacznie zagraniczne zameldowanie - na pisemny wniosek pod tym adresem

Bundesamt für Justiz
Referat IV 2
53094 Bonn
Oplate w wysokosci 13 euro musisz zaplacic z gory przelewem na
Deutsche Bundesbank - Filiale Köln -
IBAN-Nr.: DE49370000000038001005
BIC/swift-Nr.: MARKDEF1370
Verwendungszweck: (tu podac twoje imie i nazwisko w rubryce "tytulem")
Forumlarz wniosku
https://www.bundesjustizamt.de/DE/S...BZR/antrag_de.pdf?__blob=publicationFile&v=16

Mam jeszcze jedno pytanie: czy moge taki wniosek przesłac poczta i poprosic o odpowiedź ta sama droga? Czy wtedy zmienia sie wysokosc oplaty?

Musisz wyslac poczta, emailem nie wolno, bo oni potrzebuja wlasnoreczny podpis pod wnioskiem.
List do Polski kosztuje tyle samo co list wewnatrz Niemiec, wiec oplata pozostaje taka sama

W formularzu nie wszystko rozumiem (moj niemiecki jest slaby), ktore rubryki mam zaznaczyc i co znaczy poswadczenie w rubryce "na czerwono". Prosze o podpowiedź.

qrsxwrp

Alicja_8 napisał:
Czy tak moge wkleic?

To miejsce na tym formularzu w kolorze czerwonym oznacza, ze Twoj podpis na tym formularzu musi zostac uwierzytelniony albo w ambasadzie albo w konsulacie, urzedzie lub policji. I to oni maja ta czerwona rubryke podstemplowac.

Powrót