Wniosek o zmianę studium zagospodarowania przestrzennego

• Autor wątku Autor wątku Bartek191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

chciałbym uzyskać informację czy osoba nie posiadająca prawa do własności gruntów może wnosić do Rady Gminy o zmianę w stosunku do danej działki zapisów w studium zagospodarowania przestrzennego gminy?

Mianowicie wniosek o zmianę wpłynął 3 tygodnie przed datą zakupu nieruchomości. Inwestor chce tam postawić schronisko dla psów. Nieruchomość zakupił w drodze przetargu od PKP lecz w momencie składania wniosku nie był właścicielem gruntu. A Rada Gminy przystąpiła jednomyślnie do sporządzania zmian w studium właśnie na wniosek inwestora przed momentem nabycia przez niego nieruchomości.

Stąd moje pytanie czy Rada Gminy mogła podjąć uchwałę na wniosek osoby nie będącej właścicielem gruntów??

Jestem za napisaniem wniosku o zmianie studium ale chcę się dowiedzieć więcej. Otóż , urząd miasta ma plan przebudowania niebezpiecznego dużego skrzyżowania na rondo. W tym celu planują zburzyć dom który od lat stoi zniszczony i zabrać część ziem sąsiada na tę rozbudowę, tak że ów rondo ma znajdować się pod oknami. Tam jeszcze wchodzi wariant z kładką która będzie wymieniona. My mieszkańcy na spotkaniu złożyliśmy wnioski o zaniechaniu takiej przebudowy ze względu ponieważ parę metrów dalej są pola ugoru , brak zabudowań. Chcemy aby w tym miejscu miasto wykonało przebudowę tego ronda. Moje pytanie czy można/ czy jest szansa złożenia wniosku o zmianie studium zagospodarowania przestrzennego? Jestem laikiem w tych sprawach , czy nie wygłupię się z tym wnioskiem? i jak do przygotować?:(

Powrót