wniosek o zwrot kosztów /skarga do WSA

• Autor wątku Autor wątku kjt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kjt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam

We wtorek mam rozprawę przed WSA, jestem stroną skarżącą. W pouczeniu przysłanym mi przez sąd widnieje informacja, że najpóźniej przed zamknięciem rozprawy mogę złożyć wniosek o zwrot kosztów postępowania. W związku z tym mam dwa pytania:

Czy oprócz zwrotu kosztu wpisu do skargi (200zł) przysługuje mi również zwrot kosztów dojazdu do sądu (350 km od mojego miejsca zamieszkania) ?

W jakiej formie mam ten wniosek zawrzeć: pisemnej, ustnej na rozprawie ? Jeśli pisemnej to czy istnieją jakieś wymogi formalne takiego wniosku ?

Dzięki z góry za odp

kjt napisał:
Witam

We wtorek mam rozprawę przed WSA, jestem stroną skarżącą. W pouczeniu przysłanym mi przez sąd widnieje informacja, że najpóźniej przed zamknięciem rozprawy mogę złożyć wniosek o zwrot kosztów postępowania. W związku z tym mam dwa pytania:

Czy oprócz zwrotu kosztu wpisu do skargi (200zł) przysługuje mi również zwrot kosztów dojazdu do sądu (350 km od mojego miejsca zamieszkania) ?

W jakiej formie mam ten wniosek zawrzeć: pisemnej, ustnej na rozprawie ? Jeśli pisemnej to czy istnieją jakieś wymogi formalne takiego wniosku ?

Dzięki z góry za odp

Mozesz taki wniosek zgloscic ustnie przed zamknieciem rozprawy czyli na samym poczatku rozprawy to odnosnie wplaty wpisu sadowego. Koszty dojazdu????? Przykro mnie ale Nie wiem.

Witam,
chciałabym wrócić do tematu, ponieważ stał mi się niestety ostatnio bliski.
Rozprawa jutro ale po przeczytaniu kilku artykułów zdecydowałam się wnioskować o zwrot kosztów wpisu.
Czy taki wniosek można wysłać pocztą ? I czy w przypadku wysłania pocztą data stempla pocztowego będzie równoznaczna ze zgłoszeniem wniosku do WSA?

W pouczeniu jest zapis o zgłoszeniu wniosku "przed zamknięciem rozprawy bezpośrednio poprzedzającej wydanie orzeczenia ". Zastanawiam się czy wydanie orzeczenia może nastąpić po pierwszej rozprawie? Nie mam wiedzy w tym temacie a przewalanie artykułów prawnych to nie lada wyzwanie dla mnie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Powrót