Wnioskowanie o zakaz kotaktu dla matki

• Autor wątku Autor wątku marius878
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marius878

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Kilka lat wstecz Ex-żona odeszła ode Mnie i od dwójki dzieci. Unikała sprawy rozwodowej lecz po kilku miesiącach otrzymałem orzeczenie o rozwodzie z jej winy,przysądzone alimenty, powierzona władza rodzicielska dla Mnie oraz pozbawienie praw rodzicielskich ex-żony z powodu nie interesowania się w żadnym stopniu dziećmi. Po jakimś czasie zaczęła szukać jej Policja bo musiała uregulować dług alimentacyjny wobec mojej osoby, uczyniła to wyłącznie dlatego. Od tej pory zapragnęła kontaktu z dziećmi lecz bez mojej wiedzy i żadnego powiadamienia Mnie.
Po jakimś czasie wyszło na jaw że dzieci mają kontakt ze swoją matką poprzez messenger.
Nie miałbym nic przeciwko żeby to był normalny kontakt ale ta osoba za wszelką siłę próbuje ingerować w moje życie oraz dzieci na co mam dowody w postaci wiadomości z córki telefonu jak nią okłamuje,manipuluje,obiecuje przeróżne scenariusze oraz przeciwstawia przeciwko Mnie czyli rodzicowi który dba o nią na codzień. Ich rozmowy wyglądają jak dwóch koleżanek a nie Matki z córką.
Córka ma 12 lat i posiada zaburzenie zespołu Aspergera, staje się bardzo agresywna i niemiła wobec Mnie bo jej matka ma na nią duży wpływ poprzez sam kontakt telefoniczny bo daje to się zauważyć w domu, jest bardzo podatna na takie zachowania wokół niej.
Syn nie daje się zwodzić dla niej całe szczęście.

Gdy już mieliśmy z dziećmi spokój i nasze życie powoli nabierało normalności po jej odejściu nagle wraca i przypomina sobie o dzieciach zarazem psując moje relacje z dziećmi którymi sam opiekuję się bez niczyjej pomocy. W dodatku próbuje ingerować w moje życie prywatne z tego co wyczytałem z córki telefonu.

Mam pytanie odnośnie wprowadzenia zakazu kontaktu dla matki dzieci która jest pozbawiona praw rodzicielskich, czy popierając to moimi dowodami w postaci wiadomości mógłbym starać się dla niej o taki zakaz ze względu na stan psychiczny mojej córki oraz jej zaburzenia?

Pozbawienie władzy nie jest równoznaczne z zakazem kontaktu. Tak wniosek (tj. o zakaz kontaktów rodzica z dzieckiem - dziećmi) może Pan złożyć w sądzie rejonowym w oparciu o przesłankę dobra dziecka. Nikt nie przepowie Panu jak sąd rozstrzygnie tę sprawę. Zakaz kontaktu jest bardzo daleko idącą ingerencją w relacje rodzica z dzieckiem i orzekane jest w skrajnych przypadkach. Według mnie takiego przypadku tu nie ma choć informacje jakie Pan podaje wskazują, że istnieją nieprawidłowości w tym kontakcie. Druga strona (drugi rodzic) ma prawo uczestniczyć w takim postępowaniu. Sąd może wydać z urzędu (bez wniosku żadnego z rodziców) zarządzenia opiekuńcze np. zobowiązać rodziców do wspólnej terapii rodzinnej albo do podjęcia zajęć zwiększających kompetencje rodzicielskie.

Powrót