Wnoszenie własnej żywności i napojów na imprezy masowe

• Autor wątku Autor wątku walet1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

walet1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Na wstępie powiem, że nie jestem pewien, czy to dobry dział. Starałem się znaleźć odpowiedź na forum ale nic nie znalazłem.
Moje pytanie brzmi następująco: Czy organizator imprezy masowej ( tutaj konkretnie w hali sportowej) ma prawo dodać do regulaminu zapis o zakazie wnoszenia własnych napojów/żywności i czy ma to jakieś umocowanie prawne?

pewnie tak. bylem na wielu imprezach masowych i nie wolno było nic wnosić. Zwykle chodzi o to żeby nawalony tłum nie rzucał butelkami w "gwiazdę". Ale czasami nie wolno wnosić NIC. Raz jak padał deszcz to nie pozwolili wnieść nawet parasolek, żeby se krzywdy ludzie nie porobili.

Ale czy jest to tylko taki zły zwyczaj, czy prawo tak stanowi? Czytałem ustawę o bezpieczeństwie na imprezach masowych i tam w sumie nic nie ma o możliwości ograniczenia ludziom wnoszenia żywności, więc nie wiem, czy powinienem nie zważać na jakieś niejasne zapisy w regulaminach tylko postępować wg prawa krajowego i robić to, co chcę.

jeśli chcesz uczestniczyć w danej imprezie MUSISZ zaakceptować jej regulamin. Jeśli regulamin Ci nie odpowiada nie idziesz na imprezę. PROSTE. Prawo nie ma nic do tego.

Znaczy z tego co się orientuję, to regulamin każdej imprezy musi chyba być zgodny z prawem krajowym, a jeśli nie, to taki regulamin nie ma żadnej mocy prawnej, czyż nie?

Prawnikiem nie jestem, ale wg mnie tak jest. Chociażby zapis typu "31. W sprawach nie zawartych w regulaminie ostateczna decyzja należy do organizatora. " już chyba nie jest ok, bo ostateczna decyzja to raczej do sądu powinna należeć. A poza tym, tego typu zapisy zakazujące wnoszenia pożywienia tak trochę ograniczają wolność osobistą, a to już łamie konstytucyjne swobody obywatelskie.

walet1 napisał:
Prawnikiem nie jestem, ale wg mnie tak jest. Chociażby zapis typu "31. W sprawach nie zawartych w regulaminie ostateczna decyzja należy do organizatora. " już chyba nie jest ok, bo ostateczna decyzja to raczej do sądu powinna należeć. A poza tym, tego typu zapisy zakazujące wnoszenia pożywienia tak trochę ograniczają wolność osobistą, a to już łamie konstytucyjne swobody obywatelskie.

Czyli na tę imprezę masową idziesz przymusowo, nie z własnej woli tylko pod groźbą rozstrzelania?

@loco1 Nie, nie żartuję. Wg mnie to jednak nie jest zbytnio zgodne z prawem, a napewno już nie jest to ani moralne ani uczciwe.

@xBTXx Idę z własnej woli, lecz prawa człowieka gwarantują mi dostęp do kultury, a takie coś, jak zakaz wnoszenia jedzenia, jeżeli uniemożliwia prawidłowe uczestnictwo łamie moje prawa.

A tak bardziej realnie- czy jest jakaś możliwość, abym jako osoba chora na cukrzycę mógł wnieść swoje jedzenie, bo jedzenia sprzedawanego na takiej imprezie jeść nie mogę ( same fast-foody etc.) a możliwości wyjścia i ponownego wejścia oczywiście nie ma....

Wg mnie to jednak nie jest zbytnio zgodne z prawem, a napewno już nie jest to ani moralne ani uczciwe.
Obiektywnie nie masz racji. Subiektywnie zawsze ją mżesz mieć. :-)

Nie jesteś w stanie z przyczyn medycznych nie jeść przez czas trwania imprezy?

Zgodnie z Ustawą z dnia 20 marca 2009 r.o bezpieczeństwie imprez masowych:

regulamin obiektu (terenu) to przepisy wydane przez właściciela (czyli wymyślone przez niego; mogą dotyczyć czegokolwiek), posiadacza, użytkownika lub zarządzającego obiektem lub terenem, zawierające zasady wstępu na teren lub obiekt, w tym osób małoletnich, zasady zachowania się osób obecnych w obiekcie lub na tere-nie i korzystania przez nie z obiektu lub terenu oraz ze znajdujących się tam urządzeń, a także określające miejsca nieprzeznaczone dla publiczności;

i zgodnie z art. 8:
Osoby uczestniczące w imprezie masowej są obowiązane zachowywać się w sposób niezagrażający bezpieczeństwu innych osób, a w szczególności przestrzegać postanowień regulaminu obiektu (terenu) i regulaminu imprezy masowej.

Natomiast w art. 22 jest powiedziane, że służba porządkowa może usunąć z miejsca imprezy osoby, które swoim zachowaniem zakłócają porządek publiczny lub zachowują się niezgodnie z regulaminem obiektu (terenu) lub regulaminem imprezy masowej.

Więc wniosek z tego taki, że regulaminy trzeba przestrzegać.

Powrót