wohneld

• Autor wątku Autor wątku nikola2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikola2008

mam takie pytanie dostajac wohngeld a jestem osobo mało zarabiajaca moge starac sie jeszcze jakas pomoc finansowa?jesli tak to jaka?

Kindergeld (184 euro na dziecko), Kinderzuschlag otrzymuje sie razem z wohngeldami (140 euro na dziecko max.) tak wiec to o to nawet nalezy starac, Arbeitslosgeld II to sie zalatwia tam gdzie wohngeldy. Jezeli dziecko chodzi w niemczech do szkoly to mozna sie starac o wyprawke dla dziecka 70 euro w sierpniu i 30 w polowie roku (ale to nie wie czy nie jest to uzaleznione od regionu). A teraz jest kwestia ile zarabiasz bo jeszcze mozna dostac socjal ale to nie znam tego wiec nie pomoge. Ale tez gdzies na tym forum czytalem ze jak sie dostaje wohngeldy to juz sie chyba nie lapie na socjal (ale to nie na 100%). Polecam gdzies na forum poszukac, chyba ze ktos inny pomoze szybciej. I z takich wazniejszych chyba wymienilem wszytkie. Jak cos mi przyjdzie do glowy to napisze.

kindergeld dostajemy.Kinderzuschlag nam odmuwili ze wzgladu za duzy dochód.na renke dostaje 950 plus 184.corka chodzi do przedszkola

To z kinderzuschlagiem musi byc cos nie tak. Bo tak jak mowilem to jest powiazane razem z Wohngeld. A wiem bo w tym miesiacu to zalatwialem z bratem. Tylko pierwsze zalatwilem mu kinderzuschlag i stamtad sami nas wyslali po wohngeldy. Jeszcze decyzji nie dostal ale babka co to przyjmowala to mowila ze napewno cos dostanie jeslil ma Kinderzuschlagi. A zarabia na reke 1250-1400. Tylko ma dwojke dzieci. Nie wiem czy cos sie dostaje na dzieci jesli chodza do przedszkola ale calkiem mozliwe ze jakis dodatek moze byc. Dla dzieci do 3 roku zycia znalazlem przed chwila sa betreuungsgeld. Ale nie moga chodzic do przedszkola.

Betreuungsgeld - Anspruch - Antrag - Höhe

nie wiem czy mozna ta wklejac linki:)

nikola2008 napisał:
kindergeld dostajemy.Kinderzuschlag nam odmuwili ze wzgladu za duzy dochód.na renke dostaje 950 plus 184.corka chodzi do przedszkola

Pozostaje Ci tylko zmiana pracy. Skoro Wasza córka chodzi do przedszkola to dlaczego Twoja żona nie pracuje?

Ja rozumiem bo czasami jest ciezko poprostu znalezc prace jak ktos nie zna jezyka. Nie wiem jaki jest tutaj przypadek.

Powrót