Wohngemeinschaft w mieszkaniu wlasnosciowym

• Autor wątku Autor wątku bbxx.zzxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbxx.zzxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam w planach kupic w Niemczech mieszkanie i zalozyc w nim Wohngemeinschaft (ze mna jako z jednym z lokatorow).

Po 1. jak wyglada sytuacja z kredytem hipotecznym? Lepiej wziac kredyt w Polsce (moi rodzice pracuja w PL) czy tez w Niemczech?
Po 2. co musze zrobic i na co uwazac, jesli zechce zalozyc w tym mieszkaniu Wohngemeinschaft? Sa jakies przepisy ustalajace wysokosc czynszu i inne aspekty?

Nawet nie wiem jak mam zadac pytania. Potrzebuje jak najwiecej informacji. W internecie ciezko cos znalezc.

Idz do banku. Tam Ci wszystko naprawde sprawnie i bezplatnie powiedza.

W większości polskich banków nie dostaniesz kredytu zabezpieczonego nieruchomością w Niemczech.
A taki Wohngemeinschaft może nawet na podstawie ustnej umowy funkcjonować, większość studentów tak to własnie robi. A kłopoty zaczynają się, jak przestaną się dogadywać. Więc lepiej obowiązki i uprawnienia stron ustalić pisemnie.

ustnej umowy? Tzn moge powiedziec "plac mi za pokoj 250€" jesli mam ochote niewazne jaki jest ten pokoj i jakie warunki? A jesli nie bedzie moj lokator placic mi czynszu to co mam zrobic? Jak wyglada taka umowa najmu?

A co do kredytow, skoro bank nie da mi takiej hipoteki, to jak mam kupic taka nieruchomosc?

Fragen über Fragen...

Przecież to wolna gospodarka rynkowa, możesz za pokój i 1000 EUR zażądać, jak się znajdzie ochotnik za taką cenę, tym lepiej. Wzory umów są w internecie, a jak chcesz dopasować do konkretnych potrzeb, idź do adwokata.
Jak Ci się nie chce w bankach dopytywać, zapytaj brokera, w Polsce przykładowo Homebroker, w Niemczech Hypofinance.

Powrót