M
mimika32
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
witam mam duży problem . W kwietniu 2012 kupiliśmy działkę, wszystkie papierki były w porządku księga wieczysta czysta żadnych problemów ,po tygodniu okazuje się że na działkę w 2011 roku zostało wydane pozwolenie na budowe na panią X. osoba ta nidgy nie była właścicielem gruntu. Po rozmowie z osobą od której kupiliśmy grunt dowiedziałam się że pani X miała kupuć działkę podpisała umowę wstępną i czekała na kredyt,a w tym czasie na bazie jakiegoś upoważnienia dostała pozwolenie na budowe. Niestety odmówiono jej kredytu i wycofała się z całej inwestycji a pozwolenie zostało na całe moje nieszczęście. Była właścicielka chciała uchylić to pozwolenie ale nie może bo już nie jest właścicielem Ja jako nowa właścicielka też nie mogę złożyć takiego wniosku ponieważ na pozwoleniu jest nazwisko pani X. Próbowałam dogadać się z paniąX ale oczywiście jak to często bywa dostałam propozycję nie do odrzucenia i musiałabym pokryć koszty jakie pani X poniosła czyli projekt i wszystkie dokumenty 10 000 zł razem ,nie stać mnie na wydawanie pieniędzy i płacenie za cudze błędy bo kto normalny bez decyxji banku robi takie inwestycje. Ale nic to po małej awanturze w starostwie panie zadecydowały że wyślą wnisek do wojewody o uchylenie decyzji,to było już we wrześniu 2012 do tej pory nie mam odpowiedzi. Ile czasu ma wojewoda na uchylenie? Dodam tylko że ja swoje dokumenty złożyłam 29 czerwca 2012 i wszystko jest ok. ale nie mogą wydać mi pozwolenia jeżeli to nadal jest aktualne i moje postępowanie zostało zamrożone jak to nazwała pani ale nie wiem kiedy je odmroża,zależy mi na czsie wiem że w tym roku minie ważność tamtej decyzji ale to dopiero w sierpniu a to jeśli chodzi o budowę to niestety kolejny rok do tyłu ja już nie wiem co mam robić chciałam napisać pismo do wojewody z prożbą o przyspieszenie człej sprawy ale boje się że tak naprawde to starostwo żadnego pisma nie wysłało a czekają tylko aż pozwolenie samo wygaśnie cała sprawa ucichnie bo wydaje mi sie że to całe pozwolenie dla paniX to znajomości tak też twierdzi była właścicielka ona jest osobą która na co dzień ma doczynienia z umowami i wątpię żeby u notariusza mogła napisać tak niekorzystne upoważnienie. NIe chce zaczynać ze starostwem bo to jak wsadzić kij w mrowisko, proszę poradzcie coś