Wojna z Netią

• Autor wątku Autor wątku aniolek137
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniolek137

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, mam ogromny problem z Netią, z którą dosłownie walczę już kilka miesięcy.

Po 1 - rodzice podpisali nową umowę (gdzie przedstawiciel naciągnął ich na usługę telefoniczną, a oni jej nie chcieli - to sobie pan tak zaznaczył, żeby bez okularów było im ciężko dojrzeć "krzyżyk")

Po 2 - pan po podpisaniu umowy kazał czekać na smsa, który będzie zawierał dane do zalogowania się na stronie, na której będzie wgląd do faktur - bo rodzice wybrali e-fakturę.

Po czasie okazało się, że ta "strona z fakturami" to jakaś płatna usługa - ja głupia na to nie wpadłam i ich tam zalogowałam :(

Po 3 - mam na tej umowie internet wariant max 20 - czyli że oni mi oferują maksymalnie 20Mb (czy jak to się tam fachowo pisze), a ja mam w porywach 7, bo mam jakieś stare okablowanie i więcej nie wyciągnie.

próbowałam powoływać się na punkty w warunkach ich umowy, żeby ją rozwiązać - bo przez tego oszuta rodzice zamiast 86 zł płacą ponad 130, ale oni przy mojej każdej reklamacji odpisują, że oni nie mają ustalonego konkretnie minimalnego limitu prędkości internetu, a jedynie maksymalny i moją mi nawet puścić 1 Mb i nie mam prawa nic powiedzieć, bo oni świadczą usługę zgodnie z umową...

dodam ten punkt:
usługa Internet max 20 – według regulaminu (komentarz do punktu usługi dostępne w ramach promocji) Internet w wariancie max to NAJSZYBSZY MOŻLIWY INTERNET NA ŁĄCZU, gwarantujący STABILNE korzystanie z usługi z prędkością nie większą niż 20MB/s

według punktu 3.2 (usługi dostępne w promocji) przez brak możliwości technicznych operatora umowa na taką wartość Internetu NIE POWINNA ZOSTAĆ ZAWARTA, A JEŚLI ZOSTAŁA ZAWARTA, ABONENT MA PRAWO DO ROZWIĄZANIA TAKIEJ UMOWY

ale pracownicy netii nie widzą tutaj podstawy do rozwiązania umowy, a większej prędkości mi nie puszczą (cytuję wypowiedź konsultanta z facebooka) "że pomimo dostępnych wyższych prędkości, profil ustawiony jest na 6 Mb/s, ponieważ pozostała część jest zarezerwowana dla usługi IPTV. Zwiększenie przepływności Internetu spowodowałoby zakłócenie usługi telewizyjnej." to nie jest podstawa do rozwiązania takiej umowy?!

dodatkowo wspominałam o tej płatnej usłudze, którą aktywowałam przez tego oszusta chodzi tu dokładnie o usługę HBO Go, która według mnie również nie jest świadczona zgodnie z regulaminem – bo według regulaminu (definicje punkt 2.8) HBO GO, jest to usługa telewizji kablowej z możliwością korzystania z biblioteki filmów HBO GO przez sieć internetową, co ja rozumiem dosłownie (bo tak wynika z tego punktu) że jest to możliwość oglądania HBO w telewizji (usługa telewizji kablowej) z dodatkową opcją korzystania z tej biblioteki z sieci, gdzie rejestracja w serwisie oznacza zamówienie usługi. Tyle że w telewizji HBO jak nie było – tak nie ma ;) a płacić każą.

W reklamacji mi odpisują - aktywowane - trzeba płacić, a nie wymówiliśmy tej usługi w okresie chyba miesiąca i oni już nic nie mogą z tym zrobić. Tylko gdybym ja wiedziała, że to jakaś płatna usługa w życiu bym tego albo nie aktywowała, albo zrezygnowała z tej usługi.

Czy w ogóle ja mogę z tym coś zrobić? bo oni mają tą sprawę gdzieś i mają gdzieś to, że ten facet oszukał rodziców - to chyba ich codzienna praktyka. Co robić? Zgłosić sprawę do sądu mediacyjnego? Mam jakieś szanse na wygraną?

A i dodam, że ta ich cała telewizja zacina się co najmniej 5x dziennie, o prędkości internetu nie chcę nawet mówić. ta cała netia to jedna wielka żenada... nie polecam pakować się w umowy z nimi i błagam o jakąś pomoc bo już nie mam siły. Obecnie RPK w moim mieście ma za dużo spraw na głowie i umówiłam się z nim uwaga - za 1,5 miesiąca...

mam wszystkie rozmowy, które z nimi prowadziłam i wszystko, co mi odpisywali, żałuje tylko, że na dyktafon nie nagrałam, jak byli u mnie monterzy i wymienili zwykły kabel sieciowy mówiąc, że na naszym kablu w ogóle takich umów nie powinni proponować. Z tego co wiem panowie chyba boją się o swoje stanowiska, bo z odpowiedzi na reklamacje wynika, że zapewniają, że oni nigdy mi nic takiego nie powiedzieli!

czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?

aniolek137 napisał:
według punktu 3.2
Zacytuj.
aniolek137 napisał:
ale pracownicy netii nie widzą tutaj podstawy do rozwiązania umowy, a większej prędkości mi nie puszczą (cytuję wypowiedź konsultanta z facebooka) "że pomimo dostępnych wyższych prędkości, profil ustawiony jest na 6 Mb/s, ponieważ pozostała część jest zarezerwowana dla usługi IPTV. Zwiększenie przepływności Internetu spowodowałoby zakłócenie usługi telewizyjnej."
Co na ten temat mówi umowa?
aniolek137 napisał:
o tej płatnej usłudze, którą aktywowałam przez tego oszusta
A w umowie/regulaminie nie ma informacji, że jej aktywacja = opłata?
aniolek137 napisał:
bo oni mają tą sprawę gdzieś i mają gdzieś to, że ten facet oszukał rodziców
Jak oszukał? Świadczenie jest inne niż podpisana umowa?
aniolek137 napisał:
Czy w ogóle ja mogę z tym coś zrobić?
A konkretnie z czym?
aniolek137 napisał:
A i dodam, że ta ich cała telewizja zacina się co najmniej 5x dziennie,
Bo? Jak? Reklamowałaś?

nomnes napisał:
Zacytuj.
Co na ten temat mówi umowa?

Co na ten temat mówi umowa? NIC! Jest tylko punkt, który wymieniłam wcześniej

nomnes napisał:
A w umowie/regulaminie nie ma informacji, że jej aktywacja = opłata?

jest, ale przeczytałam dopiero jak przyszło za to zapłacić... facet mówi - "tam trzeba się zarejestrować, żeby mieć faktury do wglądu" to myślałam, że tak ma być. Nie jestem wszechwiedząca i niestety nie wiem jaka firma na jakiej stronie ma faktury :/

nomnes napisał:

Rodzice podpisali umowę z kruczkami, o których gościu nie wspominał, dołożył im telefon i tego nie zauważyli i do tego to kłamstwo z rejestracją na płatnym serwisie...

nomnes napisał:
Świadczenie jest inne niż podpisana umowa?

tak, no wiadomo, jak się im nie wypowie jakichś tam usług, o których jak przedstawiciel nie powie to się nie ma pojęcia - to trzeba za nie min. pół roku bulić i to są grube pieniądze

nomnes napisał:
A konkretnie z czym?

chcę rozwiązać z nimi umowę bez płacenia kary (tam chyba jakieś 900zł sobie naliczyli) - bo naciągnęli oszukując, nie wywiązują się z umowy choćby z tym "szybkim" internetem i ta zawieszająca się non stop telewizja (zacina się = "ten kanał jest chwilowo niedostępny" - i tak to trwa kilka minut kilka razy dziennie - oni nic z tym nie mogą zrobić, bo sprzęt ok i według nich wszystko ok)

nomnes napisał:
Bo? Jak? Reklamowałaś?

reklamowałam, byli "technicy", wymienili zwykły kabel i miało być ok, a internetu nie przyśpieszą, bo nie ma takich możliwości, a już o tym punkcie 3.2 wspominałam. cytowałam im to nie raz i cytowałam też ich słowa - napisali mi, że mam nie składać więcej reklamacji na ten temat bo i tak będzie rozpatrzona negatywnie - bo nie mam podstaw do rozwiązania z nimi umowy - tylko, że ja uważam, że robią moich rodziców w ciula, facet ich ponaciągał i zamiast płacić te 86 zł płacą 130 i to jest chore, bo jakiś paniczyk sobie przyszedł, naściemniał i bach - ty sobie płać

aniolek137 napisał:
Jest tylko punkt, który wymieniłam wcześniej
Zacytuj punkt 3.2. w jego brzmieniu.
aniolek137 napisał:
jest, ale przeczytałam dopiero jak przyszło za to zapłacić.
Zatem nie ma się nad czym tu rozwodzić...
aniolek137 napisał:
i tego nie zauważyli
ale podpisali bez czytania i bez zadania pytania: co to znaczy. Teraz ponoszą tego konsekwencje. Jak wyżej: nie ma się nad czym już rozwodzić.
aniolek137 napisał:
Świadczenie jest inne niż podpisana umowa? tak, no wiadomo,
Nie wiadomo. Gdybym wiedział, to bym nie pytał. Co jest dokładnie świadczone inaczej niż w podpisanej umowie?

Jak reklamowałaś? Pisemnie? Ustnie?

nomnes napisał:
Zacytuj punkt 3.2. w jego brzmieniu

usługa Internet max 20 – według regulaminu (komentarz do punktu usługi dostępne w ramach promocji) Internet w wariancie max to NAJSZYBSZY MOŻLIWY INTERNET NA ŁĄCZU, gwarantujący STABILNE korzystanie z usługi z prędkością nie większą niż 20MB/s

3.2 (dosłownie) przez brak możliwości technicznych operatora umowa na taką wartość Internetu NIE POWINNA ZOSTAĆ ZAWARTA, A JEŚLI ZOSTAŁA ZAWARTA, ABONENT MA PRAWO DO ROZWIĄZANIA TAKIEJ UMOWY

nomnes napisał:
Zatem nie ma się nad czym tu rozwodzić...

jak nie ma się nad czym rozwodzić - facet kłamie, że to jest to to i tamto i to jest w porządku?! no chyba jednak nie - bo dzięki temu, że naściemniał dostał pewnie za moich rodziców super kasę :/ i pewnie za multum innych ludzi również - to nie jest uczciwe

nomnes napisał:
ale podpisali bez czytania i bez zadania pytania: co to znaczy. Teraz ponoszą tego konsekwencje. Jak wyżej: nie ma się nad czym już rozwodzić.

pisali z czytaniem - ale jak ktoś ma słaby wzrok i nosi okulary, a ktoś zaznacza punkt tak, że ja miałam problem z zauważeniem tego to chyba jednak coś nie jest w porządku? oni się kryją tym, że nie mogą zweryfikować tego, w jakich okolicznościach została zawarta umowa - tylko, że w domu było kilka osób, które dosłownie mogą potwierdzić wszystkie słowa tego "pana"

nomnes napisał:
Nie wiadomo. Gdybym wiedział, to bym nie pytał. Co jest dokładnie świadczone inaczej niż w podpisanej umowie?

internet na umowie max 20 (gdzie mogli zaproponować przecież mniej skoro i tak nigdy nie osiągnie tej [nawet zbliżonej] prędkości, bo nie ma takiej technicznej możliwości) i tutaj dołączam właśnie ten punkt - że jeśli niby nie ma technicznej możliwości uzyskania takich prędkości to można tą umowę rozwiązać, ale to jest pic na wodę, bo oni nie określili minimalnej prędkości

a drugie to to hbo - płacę za coś, czego nawet nie używam, a w regulaminie jest coś takiego: HBO GO, jest to usługa telewizji kablowej z możliwością korzystania z biblioteki filmów HBO GO przez sieć internetową, co ja rozumiem dosłownie (bo tak wynika z tego punktu) że jest to możliwość oglądania HBO w telewizji (usługa telewizji kablowej) z dodatkową opcją korzystania z tej biblioteki z sieci

a skoro to usługa telewizji + dostęp do zasobów kanału w sieci to na chłopski rozum powinni mi to aktywować w tv, nie? a nie tylko sam zasób internetowy. tego nie ma i oni za każdą moją reklamacją tylko wspominają o tej usłudze, nie wyjaśniając nic dokładnie

nomnes napisał:
Jak reklamowałaś? Pisemnie? Ustnie?

próbowałam już wszędzie - w ich "siedzibie" pod którą podlegamy, telefonicznie, pisemnie i ciągle mają mi to samo do powiedzenia - reklamacja rozpatrzona negatywnie - podpisaliście, wasz problem - aktywowaliście - nas nie obchodzi co wam facet nagadał - przecież za to mu płacimy. a że macie 6 mega zamiast zbliżonego do 20 to masz problem - możemy wam puścić nawet 1 mega i to też będzie świadczenie usługi zgodnie z umową - bo nie wiem skąd sobie wymyślili, że jeśli prędkość taka nie może być możliwa - to oni włączają największą możliwą prędkość łącza (czyli w porywach te 6mega), a to się nijak ma do tego punktu 3.2 i tego, ze mogą włączyć najniższą wartość w regulaminie nie ma, a jest jeszcze to, co już wyżej pisałam, że "Internet w wariancie max to NAJSZYBSZY MOŻLIWY INTERNET NA ŁĄCZU, gwarantujący STABILNE korzystanie z usługi z prędkością nie większą niż 20MB/s" - ok, skoro u mnie wg tego punktu najszybszy możliwy internet to 6MB/s, to czemu mimo to ciągle mi się wiesza ta ich wspaniała telewizja cyfrowa? ani nie ma dobrego neta, ani dobrej tv. ale wg nich to nie jest powód do rozwiązania umowy.

aniolek137 napisał:
jak nie ma się nad czym rozwodzić - facet kłamie, że to jest to to i tamto i to jest w porządku?!
Nie, nie jest. Coś jeszcze?
aniolek137 napisał:
próbowałam już wszędzie - w ich "siedzibie" pod którą podlegamy, telefonicznie, pisemnie
Co zawarłaś w reklamacji pisemnej, tj. co wskazałaś za niewłaściwe, jakie było żądanie reklamacyjne. Po ilu dniach odpowiedzieli i jaka była treść odpowiedzi?

Badałaś prędkość łącza internetowego?

Czy gdzieś wprost podali że nie ma technicznych możliwości na łącze 20MB/s i czy masz na to dowód?

nomnes napisał:
Nie, nie jest. Coś jeszcze?

yyy... ktoś w końcu powinien zająć się takimi "ludźmi" :/

nomnes napisał:
Co zawarłaś w reklamacji pisemnej, tj. co wskazałaś za niewłaściwe, jakie było żądanie reklamacyjne. Po ilu dniach odpowiedzieli i jaka była treść odpowiedzi?

1. sposób zawarcia umowy
2. szybkość łącza
3. zacinająca się tv
4. HBO GO - tylko zasoby sieciowe do wglądu

i to wszystko podparte punktami regulaminu, które tu cytowałam

nomnes napisał:
Badałaś prędkość łącza internetowego?

tak - przecież to nic trudnego. nawet na ich stronie można sprawdzić szybkość łącza

nomnes napisał:
Czy gdzieś wprost podali że nie ma technicznych możliwości na łącze 20MB/s i czy masz na to dowód?

technicy jak byli to byli zszokowani, że taka umowa na takim okablowaniu, ja się dokładnie na tym nie znam - ale mam tylko ich ustną wypowiedź, której się wyparli. jestem pewna, że ktoś neutralny to potwierdzi

Powrót