wojsko - zasiłek osiedleniowy

• Autor wątku Autor wątku natalia.n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia.n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! mój problem związany jest z zasiłkiem osiedleniowym.
jestem żoną żołnierza. staraliśmy się o mieszkanie wojskowe jeszcze przed ślubem. z Urzędu Stanu Cywilnego wzięliśmy stosowne oświadczenie o planowanym ślubie i jego terminie i na tej podstawie, miesiąc przed ślubem dostaliśmy mieszkanie. mój mąż, a wtedy jeszcze partner natychmiast po otrzymaniu mieszkania zameldował się w nim(tak nakazał zarządca lokalu), a ja dopiero po naszym ślubie. po jakimś czasie mąż dostał zasiłek osiedleniowy dla siebie wynoszący 50% uposażenia. kiedy złożyliśmy stosowne dokumenty by wypłacono zasiłek na mnie - czyli przesiedlenie żony, odmówiono nam mówiąc, że mąż dostał mieszkanie przed naszym ślubem,jako kawaler więc zasiłek dla członka rodziny żołnierza (żony) nam się nie należy. jakim cudem więc dostaliśmy to mieszkanie? jako kawalerowi nie należało mu się, gdyż możliwe do zajęcia były tylko lokale 2 pokojowe, przysługujące żołnierzom, którzy już się ożenili.

mówiąc w skrócie mąż dostał mieszkanie, które mu się nie należało, ale nie otrzyma zasiłku na przesiedlenie żony, choć teraz już ją ma? czy można jeszcze coś z tym zrobić?

P.S wiem, ze inne osoby w identycznej sytuacji, jak nasza otrzymały zasiłek osiedleniowy(i również otrzymali mieszkanie przed ślubem).

Witam.
Wg mnie twój mąż w dniu wydania rozkazu o przeniesieniu służbowym spełniał warunki jako przesiedlajacy się bez członków rodziny lub jako żołnierz samotny. Dlatego otrzymał 50 % ryczałtu przeniesieniowego.
Należności za przeniesienia służbowe wypłaca się na podstawie wniosku żołnierza .Twój mąż wniósł do organu wojskowego wniosek ,z którego wynikało,że jest samotny lub przenosi sie bez członków rodziny.
Otrzymałaś decyzję o odmowie przyznania zasiłku osiedleniowego czy to co opisałaś to oświadczenie twojego męża ?

nie dostaliśmy żadnej oficjalnej odmowy, w JW wnioski przechodzą przez ręce radcy prawnego i on wniosek odrzucił.

Sprawa załatwiona niezgodnie z prawem.
Jeżeli wraz z mężem wnieśliście wniosek, o którym mowa w Rozporządzenie MON z dnia 16 grudnia 2009 r.w sprawie należności pieniężnych żołnierzy zawodowych za przeniesienia, przesiedlenia i podróże służbowe to odpowiedż powinna nastąpić w postaci decyzji administracyjnej.Wiem ,że w wojsku niektóre orzeczenia i decyzje wydaje się na podstawie art.14 par.2 KPA czyli bez formy pisemnej ale moim zdaniem nie powinno to dotyczyć wypłaty zasiłku osiedleniowego.
Radca prawny JW nie miał prawa odrzucić wniosku bo do niego nie był on kierowany.On powinien -co najwyżej- wniosek przesłać do dowódcy JW ze stosowną adnotacją o zajętym stanowisku.
W przepisach wyglada to tak :
§ 6. 1.Diety i ryczałt, o których mowa w § 3, oraz zasiłek osiedleniowy i zwrot kosztów przewozu urządzeń domowych wypłaca się na pisemny wniosek żołnierza.
2.Wniosek, o którym mowa w ust. 1, składa się po objęciu przez żołnierza obowiązków służbowych na stanowisku służbowym w nowym miejscu pełnienia służby, z tym że wniosek o wypłatę zasiłku osiedleniowego i wniosek o zwrot kosztów przewozu urządzeń domowych składa się po przesiedleniu się do nowego miejsca pełnienia służby.
3.W przypadku przesiedlenia się żołnierza wraz z członkami rodziny wniosek składa się po przesiedleniu członków rodziny.
4.Do wniosku o wypłatę zasiłku osiedleniowego i zwrot kosztów przewozu urządzeń domowych żołnierz dołącza:
1) dokument potwierdzający przesiedlenie się do nowego miejsca pełnienia służby, a w przypadku gdy prawo do należności uzależnione jest od przesiedlenia się członków rodziny żołnierza - również dokument potwierdzający ich przesiedlenie;
2) oświadczenie, że w miejscowości, do której został przeniesiony, on sam lub jego małżonek nie posiada domu lub samodzielnego lokalu mieszkalnego oraz że bezpośrednio przed przeniesieniem służbowym nie był zameldowany w tej miejscowości na pobyt stały.
itd całość tu http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-09-221-1744

Jeżeli wniosek złożyliście z brakami formalnymi to na piśmie powinniście zostać wezwani do ich usuniecia .

Ostatnia edycja:
rozumiem, jednak radca prawny w JW jako jedyny powód odrzucenia wniosku podał fakt otrzymania mieszkania przez nas przed ślubem, czy faktycznie miał rację? mąż zameldował się w nowym mieszkaniu jeszcze przed ślubem, a ja dopiero po ślubie. w przepisach wyczytałam, że przy rozpatrywaniu wniosku brany jest pod uwagę stan cywilny żołnierza z dnia przesiedlenia.

inny urzędnik z JW w innym mieście ( nasz znajomy) też rozpatruje podobne sprawy i stwierdził, że zasiłek osiedleniowy tak czy inaczej nam się należy. Czy warto złożyć odwołanie w formie wystosowanej przez prawnika w kancelarii jawnej w JW?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli ten Radca Prawny jest upoważniony do wydawania decyzji administracyjnych /powinien być także co najmniej z-cą dowódcy JW/,decyzja została wydana zgodnie z art.14 par.2 KPA /sprawy mogą być załatwiane ustnie, gdy przemawia za tym interes strony, a przepis prawny nie stoi temu na przeszkodzie. Treść oraz istotne motywy takiego załatwienia powinny być utrwalone w aktach w formie protokołu lub podpisanej przez stronę adnotacji./,i nie minął termin 14 dni od dnia ogłoszenia decyzji to możesz wnieść odwołanie.
Wg mnie warto bo na długim etapie postępowania nie bedziesz ponosiła kosztów.Odwołanie nie wymaga jakiegoś formalizmu.Wystarczy,że podasz swoje dane,adresata odwołania i z treści twojego odwołania bedzie wynikało,że jesteś niezadowolona z decyzji.Żadnych podstaw prawnych działania nie musisz podawać.
Odwołanie będzie rozpatrywał Dowódca Batalionu,Brygady ??? tak jakby decyzja dowódcy JW nie istniała.Odwołanie wnosi mąż bo to on jest wnioskodawcą,robi to za pośrednictwem dowódcy JW.

dołączęsie do wątku.
jestem żonaty i w tym miesiącu zamierzam kupić mieszkanie w miejscowości, w której pełnię służbę. mieszkanie nie nalezy do zasobów WAM. nurtuje mnie to, czy dostanę ten dodatek osiedleniowy jeśli zamelduje się we własnym mieszkaniu. slyszałem plotkę, że wtedy nie bedzie mi sie należał. absurd, ale pytam.

witam przyłączam się do tematu
1,5 roku temu w związku z rozformowaniem jednostki, w to miejsce powstała inna lecz nie było etatów (a posiadam w tej miejscowości mieszkanie służbowe które wykupiłem i jest teraz własnościowe i wynajmuję) zostałem służbowo przeniesiony do innej sprowadziłem żonę i dzieci( w nowej miejscowości wynajmuję mieszkanie )dostałem zasiłek osiedleniowy 200 %, zwrot kosztów transportu za przeprowadzkę itp.wszystko ok.
lecz teraz staram się o przeniesienie do jednostki w której byłem wcześniej lecz pod inną nazwą (w miejscowości tej posiadam mieszkanie własnościowe ). czy w związku z tym jeśli powrócę gdzie mam mieszkanie zasiłek osiedleniowy, zwrot kosztów transportu za przeprowadzkę będzie mi się należał ?
proszę o pomoc

Witam.
Najprościej to na podstawie § 6 ust.1 Rozporządzenia MON z dnia 16 grudnia 2009 r.w sprawie należności pieniężnych żołnierzy zawodowych za przeniesienia, przesiedlenia i podróże służbowe wnieść wniosek o wypłatę zasiłku osiedleniowego.
W ciągu miesiąca powinieneś dostać odpowiedź w postaci decyzji .Jeżeli będzie dla Ciebie niekorzystna to będziesz mógł się odwołać.

Wg mnie w twoim wypadku jeżeli dojdzie do przeniesienia służbowego na rozkaz przełożonego właściwego w sprawach służbowych to możesz liczyć tylko na zwrot kosztów poniesionych w związku z przeniesieniem.

Ostatnia edycja:
wiwowiec napisał:
Witam.
Najprościej to na podstawie § 6 ust.1 Rozporządzenia MON z dnia 16 grudnia 2009 r.w sprawie należności pieniężnych żołnierzy zawodowych za przeniesienia, przesiedlenia i podróże służbowe wnieść wniosek o wypłatę zasiłku osiedleniowego.
W ciągu miesiąca powinieneś dostać odpowiedź w postaci decyzji .Jeżeli będzie dla Ciebie niekorzystna to będziesz mógł się odwołać.

Wg mnie w twoim wypadku jeżeli dojdzie do przeniesienia służbowego na rozkaz przełożonego właściwego w sprawach służbowych to możesz liczyć tylko na zwrot kosztów poniesionych w związku z przeniesieniem.

witam
wcześniej niedopisałem jeszcze że w miejscowości do której staram się przenieść jestem zameldowany na stałe wraz z rodziną.
a może orientujesz się jeśli żona wraz z dziećmi przeprowadzi się wcześniej niż ja otrzymam rozkaz o przeniesieniu czy wtedy również coś się należy?

Jeżeli jesteś zameldowany w miejscowości, do której chcesz się przenieść i ponadto posiadasz tam mieszkanie własnościowe to na pewno zasiłek osiedleniowy Ci nie przysługuje ,przynajmniej wg mnie.
Rozporządzenia MON z dnia 16 grudnia 2009 szczegółowo to reguluje.

Witam, objąłem obowiązki na innym stanowisku służbowym w tej samej jednostce, w której służyłem do tej pory. Chciałbym zamieszkać z rodziną w miejscowości, w której służę meldując się w niej na pobyt czasowy. Czy w związku z tym należy mi się zasiłek osiedleniowy?

Witam co oznacza zwrot - "bezpośrednio przed" w ustawie jest zapis ze żołnierz nie mógł być zameldowany w miejscowości pobliskiej do której się przeniósł. Moje pytanie jest więc ile to czasu "bezpośrednio przed" dodam ze wymeldowałem się 2 tyg przed przyjściem na mnie imiennego rozkazu o przeniesieniu służbowym, a 2 miesiące przed objęciem obowiązków na stanowisku. Proszę o odpowiedz.

Dodatek osiedleniowy

Nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu ale mam pytanie odnośnie zasiłku osiedleniowego. Wynajmowałem mieszkanie w Gdyni i służyłem tam w jednostce. Jednostkę z końcem roku zamknęli a mnie przydzielili do jednostki w Wejherowie. Czy należy mi się dodatek osiedleniowy? Dodam że nie jestem zameldowany w Gdyni na pobyt stały ani tymczasowy.

Jeśli:
- siedziba zlikwidowanej jednostki nie mieściła się w Wejherowie
- faktycznie przesiedliłeś się z Gdyni do Wejherowa (chodzi tu o faktyczną przeprowadzkę z przewozem dobytku itp. - czyli nie będzie przesiedlenia np. kiedy w Gdyni tylko służyłeś, a dom od dawna masz jeszcze gdzie indziej - np. w Żaganiu, Świętoszowie, czy innym zielonym garnizonie ;) - i to się nie zmieniło)
- w Wejherowie ani Ty ani Twoja ewentualna małżonka nie macie domu, kwatery ani nie byliście tam zameldowani przed przeniesieniem
to wygląda na to, że zasiłek osiedleniowy może Ci przysługiwać.

To o czym piszę, wynika z art. 86 ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych i z § 7 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 16 lipca 2014 r. w sprawie należności pieniężnych żołnierzy zawodowych za przeniesienia, przesiedlenia i podróże służbowe.

Dzień dobry,
Jestem żołnierzem zawodowymi i staram się o zasiłek osiedleniowy. Jednostka znajduje się w Nowym Glinniku gdzie jest tylko osiedle wojskowe. Zrezygnowałem z opcji zakwaterowania na tym osiedlu i otrzymałem świadczenie mieszkaniowe. Czy zgodnie z rozporządzeniem MON z dnia 16.07.2014 w sprawie należności pieniężnych...... przysługuje mi przedmiotowy zasiłek? Złożyłem wniosek ale prawnik twierdzi że nie należy mi się ponieważ nie zameldowałem się w miejscu gdzie znajduje się moja jednostka. Pozostałe wymagania zostały spełnione. Tłumaczę więc temu panu, że korzystam ze świadczenia mieszkaniowego, które jest jedną z form zakwaterowania zgodnie z ustawą z dnia 22 czerwca 1995r o zakwaterowaniu sił zbrojnych... i zgodnie z paragrafem 7 pkt 6. rozporządzenia MON z dnia 16.07.2014..... " w przypadku korzystania przez żołnierza w nowym miejscu pełnienia służby z jednej z form zakwaterowania na podstawie przepisów ustawy z dnia 22 czerwca 1995 o zakwaterowaniu sił zbrojnych... przesiedlenie się żołnierza do oraz członków jego rodziny do nowego miejsca pełnienia służby potwierdza się dokumentem, z którego wynika, że żołnierz korzysta sam lub z członkiem rodziny z jednej z wymienionych form zakwaterowania". Nie chcą mi tego uznać ponieważ twierdzą, że z tego nie wynika że korzystam z formy zakwaterowania w miejscowości gdzie znajduje się moja jednostka tylko w garnizonie Tomaszów Mazowiecki. A ja się pytam to dlaczego starając się o świadczenie mieszkaniowe wniosek kierowany jest do opiniowania do dowódcy jednostki w której służę? Proszę o pomoc.

Witam
Mam pytanie czy przysługuje mi dodatek osiedleniowy w sytuacji takiej jak moja;-)
Przeniosłem się do innej jednostki wiec zameldował się na tymczasowo na 2 lata w miejscowości pobliskiej w której mieszkała moja zona na pobyt stały. Chciałbym dostać dodatek tylko na siebie 50 % z tego względu ze sam się przesiedlilem.ktos pomoże bo ustawę można różnie interpretować.Pomocy

Mąż został przeniesiony do innej jednostki w marcu. Nie posiadamy tam mieszkania ani nie jesteśmy zameldowaniu. Planujemy jednak w czerwcu kupić w tej mijscoy mieszkanie i wtedy ja z córką się tam przeprowadzimy i zameldujemy. Czy wówczas zasiłek osiedleniowy będzie przysługiwał?

Powrót