Wojsko

• Autor wątku Autor wątku Adam1234321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam1234321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witma
Na początku chciałbym zaznaczyć, że nie mam pojęcia w jakim dziale powinienem zadać to pytanie.

W zeszłym roku zaczęto powoływać rezerwistów na obowiązkowe ćwiczenia wojskowe. Chciałbym się dowiedzieć czy mnie też może obejmować takie powołanie(posiadam tylko kwalifikację wojskową) i w razie powołania ile takie ćwiczenia trwają?
Z góry dzięki za odpowieź:)

Jeżeli masz kategorię A to jak najbardziej może Cie to dotyczyć.

ile takie ćwiczenia mogą trwać?

Od jednego do 90 dni jednorazowo, sumarycznie przez cały okres przebywania w rezerwie, w twoim przypadku to do piętnastu miesięcy o ile w międzyczasie nie zostanie zmienione prawo.

Nie rozumiem, jednorazowo mogę trafić na ćwiczenia wojskowe na 15 miesięcy?

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Od 1 do 90 dni jednorazowo. Łącznie do 15 miesięcy do ukończenia pięćdziesiątego roku życia czyli przez około trzydziestu lat.

aha, czyli nie więcej niż 90 dni w roku?

czyli w ciągu jednego roku ile?

Ustawa mówi o dziewięćdziesięciu dniach chodzi tu o sumaryczny wymiar ćwiczeń wojskowych w danym roku kalendarzowym ale przepis szczególny powoduje ograniczenia do jednego ćwiczenia dłuższego niż jeden dzień w danym roku kalendarzowym oraz do trzech ćwiczeń jednodniowych w roku. Ustawa jednak dopuszcza wyjątki od tej zasady:
- Rada Ministrów posiada uprawnienia do wydłużenia łącznego czasów ćwiczeń wojskowych do sześciu miesięcy;
- od zasady "raz w roku" można odejść w jeżeli dana jednostka wojskowa jest sprawdzana pod względem gotowości bojowej lub mobilizacyjnej.
- kiedy rezerwista ma być użyty z to zwalczania klęsk żywiołowych lub ich skutków.
- ochotnicze zgłoszenie do takich ćwiczeń oraz żołnierzy NSR.

A w jakiej sytuacji rada ministrów może zwiększyć okres ćwiczeń do 6 miesięcy?

Jak będzie powszechnie wiadomo, że wojna jest tylko kwestią czasu.

Witam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Wojsko L4 po kontrakcie

Dzien dobry witam wszystki mam pytanie dotyczace L4 moze ktos madry mi odpowie otoz

w dniu 15 ,04 przydazyla mi sie kontuzja poszedlem na L4 wczesniej zlozylem zniosek o kontrakt ale dostalem bez poprcia ocena 3 wiec dali mi wypowiedzenie , L4 mialem do 7.09 kto powinien mi placic po kontrakcie (mialem go do 30.06 ,2017 ) na l4 podawalem nip JW do czy jeszcze powinienem cos wypelniac jakis druk pomoc

Powrót