Wokanda, prace spoleczne

• Autor wątku Autor wątku elektra34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elektra34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mojemu chłopakowi zamienili pracę społeczne na odsiadkę. Został doprowadzony. Wyrok ma do 28 Marca, mam takie pytanie czy może on wnioskować o zwolnienie, skorzystanie z wokandy i wyjście po połowie odsiedonego wyroku?

O warunkowe przedterminowe zwolnienie można ubiegać się po odbyciu połowy kary, jednak nie mniej niż pół roku.

Miał nie odpracowane 8 msc, dostał wyrok do odsiadkę 4 ms bo tam każdy dzień liczony jest jako 2. Nie dużo bo 4 miesiące i parę dni, połowę odsiedzial. Więc nie ma szansy na wokandę i wyjście po połowie odbytej kary?

wilkomen - przeczytaj jeszcze raz pytanie i zastanów się nad odpowiedzią .

kgb14 napisał:
wilkomen - przeczytaj jeszcze raz pytanie i zastanów się nad odpowiedzią .

Z mojej odpowiedzi jasno wynika że nie może się starać o WPZ, coś nie tak?

mój błąd... przepraszam ...myślałem o grzywnie

Powiedzcie jasno czy może stawać na wokandę czy nie?

może , po połowie kary - nie po połowie roku . kiedyś byl przepis mówiący o 6 miesiącach .

O tym mówię, wczoraj właśnie minęła połowa kary.

elektra34 napisał:
wczoraj właśnie minęła połowa kary.

No i złoży wniosek. Który może zostanie rozpatrzony 20 marca. I wyjdzie kilka dni wcześniej. Z okresem próby i kuratorem.
Sądy nie działają jak piekarnie. W sensie terminy są odległe. Szczególnie teraz, w pandemii.

dokładnie przedmówca ma rację . Lepiej odbyć karę do końca.

kgb14 napisał:
może , po połowie kary - nie po połowie roku . kiedyś byl przepis mówiący o 6 miesiącach .

forg napisał:
Tak. Coś nie tak. Dlaczego piszesz o okresie połowy roku?

Przeoczyłem zmiany, lub czytałem stare artykuły, byłem przekonany że oprócz połowy kary obowiązuje wymóg odbycia 6 miesięcy wyroku. Mój błąd, zwracam honor

elektra34 napisał:
Witam, mojemu chłopakowi zamienili pracę społeczne na odsiadkę (...) czy może on wnioskować o zwolnienie

forg napisał:
No i złoży wniosek. Który może zostanie rozpatrzony 20 marca. I wyjdzie kilka dni wcześniej. Z okresem próby i kuratorem.

Nie wyjdzie. A już na pewno nie na warunkowe zwolnienie. Kodeks karny nie przewiduje możliwości udzielenia warunkowego zwolnienia z kary zastępczej pozbawienia wolności.

no właśnie zgłupiałem... byłem przekonany , ze nie - potem , że tak art. 90 par 2 nie obowiązuje ? został uchylony .... :what::o

Powrót