Wokanda

• Autor wątku Autor wątku Joanna77009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna77009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie ;)

Mam pytania dotyczące informacji odnośnie wokandy. Otóż mój narzeczony został skazany na 30 miesięcy pozbawienia wolności. Przesiedział z tego już ponad 18 miesięcy, jest to jego druga odsiadka. Mimo wszystko w zakładzie wykazuję się inicjatywą: kończy program antyagresja, pracuję na zakładzie, uczy się w szkole w celu polepszenia wyników i w późniejszym czasie zdania egzaminu maturalnego oraz przebywa na zakładzie półotwarym. Po rozmowie z wychowawcą dowiedział się, że istnieje możliwość aby zakład oraz osoba sprawująca opiekę mogła wstawić pismo do sądu w celu szybszego wyjścia na wolność.

I teraz moje pytania: Jak dalej wygląda postępowanie w tej sprawie? Jaka jest szansa na to, że wokanda zostanie pozytywnie rozpatrzona przez sąd? I w przybliżeniu jaki jest czas oczekiwania na jakąkolwiek odpowiedź sądu?

Ostatnia edycja:
O ile spełnione są kodeksowe "techniczne" uprawnienia administracja Zakładu Karnego może się zwrócić do sądu z wnioskiem o udzielenie osadzonemu WPZ. Z takim samym wnioskiem po jego opłaceniu lub uzyskaniu umorzenia kosztów może się zwrócić sam osadzony.

Szansa jest taka, że sąd mu może udzieli WPZ, a może nie. Sąd nie odpowiada, tylko rozpozna na posiedzeniu w ZK wniosek. Terminy są różne, ale nie będzie to wielomiesięczny okres.

A jest możliwość gdzieś zapoznania się z takimi uprawnieniami administracji danego zakładu? ;)

To Twój "kochany" ma spełnić "techniczne" warunki czyli przede wszystkim odpowiedni staż pobytu w ZK, a nie administracja danego ZK.

Wydaje mi się, że bez sprawdzenia jego zachowania po za terenem ZK szansę są marne. Przydałaby się praca wolnościowa, wyjścia KO i widzenie poza terenem ZK...

Joanna77009 napisał:
Po rozmowie z wychowawcą dowiedział się, że istnieje możliwość aby zakład oraz osoba sprawująca opiekę mogła wstawić pismo do sądu w celu szybszego wyjścia na wolność.

I teraz moje pytania: Jak dalej wygląda postępowanie w tej sprawie? Jaka jest szansa na to, że wokanda zostanie pozytywnie rozpatrzona przez sąd?

Jeżeli to Zakład Karny wystapi z wnioskiem to szanse są duże tak na 95% że uzyska on warunkowe zwolnienie
I raczej niech tego sie trzyma a nie pisze sam
Jeżeli Wychowawca stwierdził że istnieje taka możliwość to niech dopyta sie wychowawcy kiedy ........ zwykle na najbliższej przysługujacej mu półrocznej Komisji Penitencjarnej ( jezeli Zakład faktycznie jest już gotów wystąpic z takim wnioskiem)

Powrót