working tax

• Autor wątku Autor wątku beata2811
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata2811

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam mam pytanko i bardzo prosiłabym o odpowiedz .W angli jestem od 06.2009 wraz z moją córką ,przyjechał razem z nami mój znajomy który chciał popracować i wrócić do polski .wynajmował pokój u moich rodziców ,ja mieszkałam w pokoju z córką .w marcu tego roku postanowiliśmy zostać parą .wczesniej jako osoby samotne pobieraliśmy working tax.Wiem że każda zmianę należy zgłaszac do hm dlatego też tak zrobiliśmy i zatrzymali nam tax.dziś dostalismy oboje nowe formy -mamy się rozliczyć na jedej razem???I jeszcze jedno pytanko czy bedziemy musili zwacać tax który był nam wypłacany???pozdraiwm i proszę o szybką odpowiedz.To naprawdę ważne:(

Ostatnia edycja:
Forma nie jest do rozliczenia. Poprostu musicie zlozyc nowy claim To czy bedziecie musieli cos zwracac czy tez nie dostaniecie osobna informacje.

To znów ja:(dlaczego zabrali mi też child tax credit????Jak jest z tą forma musimy wysłać dwie ja i mój partner czy jedna wystarczy???rozumiem że jest prawdopodobieństwo że bedziemy musieli spłacac ten working tax??pozdrawiam

To normalna procedura jezeli zglaszasz partnera to wstrzymuja wyplacanie tax-ow i musza je naliczyc wg. nowych informacji siebie i partnera wpisujesz w jedna aplikacje - przeciez aplikujecie jako para a nie kazde osobno.

rozumiem i dziękuję za informację.Trochę się boję bo starasza mnie znajomi że bedziemy zwracac wszystko pomimo iz nie byliśmy parą.

Jeszcze jedno pytanko,dawno temu bo w sierpniu składałam papiery o child benefit do tej pory nie dostałam nic ,musiałam tylko powysyłać paszporty udokumentowac że córka chodzi do szkoły i mieszka w uk.czy do child benefit też mam zadzwonić że zmieniła się moja sytuacja i jestem w związku czy idzzie to automatycznie (zgłoszone w tax)???proszę o szybka odpowiedz,pozdrawiam

TAK ZADZWON I POINFORMUJ - ALE COS DLUGO TO TRWA od sierpnia powinnas byla juz dostac decyzje jezeli dziecvko jest z Toba w uk.

dzwoniłam i powiedzieli mi że jak za każdym razem coś uzupełniam to znów mają 6 tyg na rozpatrzenie sprawy,a to że jestem w związku nie ma dla child znaczenia:(czzyli wychodzi na to że do maja poczekam bo w lutym po raz kolejny pytali od kiedy jestem tu z córką.

Przeciez to czy corka jest tu czy nie - nie ma znaczenia nie rozumiem ku czemu takie pytanie mialo sluzyc :) Natomiast jezeli chodzi o zgloszenie partnera to fakt nie ma to znaczenia jezeli chodzi o wysokosc benefitu ale wszystkie benefity sa ze soba powiazane i nie mozesz jednego pobierac jako osoba samotna a drugiego jako para - po to miedzy innymi kaza zglaszac kazda zmiane :D Na infoliniach czesto mijaja sie z prawda. Proponuje wyslac do nich pisemne zapytanie z prosba o pisemne wyjasnienie co wstrzymuje podjecie decyzji?

nie wiem o co im chodzi bo wysyłałm już wszystko co się dało,co do tax working wiem że trzeba to zgłaszać że zmienia sie sytuacja dlatego tezz tak zrobiłam bo nie mam zamiaru nikogo oszukiwać a czytając niektóre posty widzę ze kary za to są srogie.Poza tym w child benefit wszyscy są tak:uprzejmi::(że głowa mała sami nie wiedzą co chcą .Nasze paszporty były chyba juz z 3 razy posyłane ,do tego stos innych dokumentów i nic a jak pytam to tak jak napisałam mają znów 12 tygodni na rozpatrzenie decyzji.hm....znajoma powiedziała że nawet do roku trwa rozpatrzenie childu masakra.W polsce nie pobieram nic bo przekraczał mi dochód jedynie co dostawałam to alimenty,ale jak zgłosiłam że jestem w uk to natychmiast mi to zablokowali heh:(przekroczył mi dochód ......

Witam!
Mam pytanie do was. Wracam za tydzien do Polski, na stale i mam pytanie czy moge zrezygnowac telefonicznie z working tax?? czy musze bedac w Anglii zglosic wyjazd... Wpłaty bede mial jeszcze przez 4tyg. po wyjezdzie (z czego 2 tyg. za urlop)
Prosze o podpowiedz...
Pozdrawiam

każdą istotną zmianę musisz zgłosic bo za to są kary poczytaj troszkę:)

Czytałem troszke i masz racje trzeba zglosic itd.
Z drugiej strony to dopuki mam przelewy a bede je mial jeszcze 4 tyg. przysluguje mi przez ten czas benefit... :)
Sam nie wiem, moze ktos doradzic czy da sie to zalatwic telefonicznie z polski??

Powrót