Wpis do BIG za przedawniony dług.

• Autor wątku Autor wątku dtomicka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, czy możecie napisać jak mając wyrok sądu ze skutecznym sprzeciwem żądać wykreślenia z KRD? Na jakie punkty regulaminu się powoływać?

Witam, mam wyrok sądu ze skutecznym sprzeciwem odnośnie przedawnionego długu. Wierzyciel wycofał pozew bez zrzeczenia się roszczenia. Sąd w odpowiedzi na sprzeciw umorzył postępowanie. Chcę doprowadzić do wykreślenia wpisu wierzyciela z KRD. Czy mogę we wniosku KRD powołać się na ustawę z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych art. 31 p.7 oraz regulamin KRD paragraf 10 p.2 ? Dzięki za wszelkie porady.

qendq napisał:
Witam, mam wyrok sądu ze skutecznym sprzeciwem odnośnie przedawnionego długu. Wierzyciel wycofał pozew bez zrzeczenia się roszczenia. Sąd w odpowiedzi na sprzeciw umorzył postępowanie. Chcę doprowadzić do wykreślenia wpisu wierzyciela z KRD. Czy mogę we wniosku KRD powołać się na ustawę z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych art. 31 p.7 oraz regulamin KRD paragraf 10 p.2 ? Dzięki za wszelkie porady.

Czy udało się uzyskać jakąś pomoc w tej sprawie? Mam taki sam problem.
Dzień dobry,
Ultimo wpisało mnie jako dłużnika do bazy KRD BIG w związku z dawno przedawnionymi zadłużeniem (zaległość powstała w dniu 27.11.2001). W roku 2015 próbowali uzyskać sądowy nakaz zapłaty, ale po moim sprzeciwie pozew wycofali przed wydaniem przez sąd orzeczenia o przedawnieniu.
Wniosłam sprzeciw bezpośrednio do KRD, ale został uznany za bezzasadny.

MaPo75 napisał:
Czy udało się uzyskać jakąś pomoc w tej sprawie? Mam taki sam problem.
Dzień dobry,
Ultimo wpisało mnie jako dłużnika do bazy KRD BIG w związku z dawno przedawnionymi zadłużeniem (zaległość powstała w dniu 27.11.2001). W roku 2015 próbowali uzyskać sądowy nakaz zapłaty, ale po moim sprzeciwie pozew wycofali przed wydaniem przez sąd orzeczenia o przedawnieniu.
Wniosłam sprzeciw bezpośrednio do KRD, ale został uznany za bezzasadny.

Cześć, poradziłaś/eś sobie?
Gdybyś potrzebował pomocy - daj znać.

999gość napisał:
Cześć, poradziłaś/eś sobie?
Gdybyś potrzebował pomocy - daj znać.

Cześć mogły ktoś pomóc z wpisem ultimo ? Wycofany pozew z sądu a dodany wpis i nikt nie chce go usunąć

Jasne, jak skończyła się sprawa z Ultimo? Masz jakąś dokumentację?

Może opiszę całą sprawę jak wyglądała od Początku . Ultimo odkupiło dług od Play ( P4 Sp.z.o.o ) w 2011 roku ( abonament z 2008 ), powołują się na cesję zawartą w czerwcu 2011 , były dwa numery na abonament i niby dwa długi ultimo kupiło i zawarło cesje , podało mnie do E-Sądu i uzyskało nakazy zapłaty do tych dwóch spraw i miałem komorników lecz nic nie zabrano mi ponieważ mnie nie było i w ogole o tych sprawach nie wiedziałem a jak już wróciłem i dowiedziałem się o tych długach i nakazach , złożyłem do Sądu o przywrócenie terminu na złożenie sprzeciwu od nakazu zapłaty i Sąd przywrócił mi termin do tych dwóch spraw i oczywiście brak podstaw do wydania nakazu zapłaty i sprawy trafiły do Rejonowego i oczywiście odpisałem na każdy pozew osobno i w jednej sprawie sąd oddalił powództwo a w drugiej ultimo nie uzupełniło braków formalnych , dodam że w tych dwóch sprawach ultimo posługiwało się identyczną cesją wierzytelności skopiowaną słowo w słowo i zakryte kwoty itp. Oczywiście na stronie eultimo wysłałem im wiadomośc żeby usuneli wpis i odpisali że były prowadzone czynności komornicze , nakaz utracił moc i nie uzupełnili braków formalnych ale dług nadal jest i ja nie posiadam dokumentów o nie istnieniu zobowiązania i wpis jest zasadny tylko że ten wpis już według mnie jest od 2011 roku do teraz i jest nie zasadny , posiadam maile o sprzeciwach na ten wpis ale ciągle jest i BIK też odpisało że bezzasadny mój sprzeciw . Oczywiście posiadam wyroki sądowe , maile , oraz pisałem do Play czy zawierali taką cesję z ultimo dotycząca takiej wierzytelności i takiej kupionej przezz ultimo od p4. sp.z.o.o i wysłałem kopie umowy z play i play odpisał takie coś - Otrzymałam zgłoszenie, które dotyczyło umowy. Na Pana dane w sieci Play zarejestrowany jest tylko numer na kartę 730954560, na koncie nie są prowadzone postępowania windykacyjne. Numery, które Pan podał albo nie należą do sieci Play, albo nie jest Pan ich właścicielem i nie mogę udzielić o nich informacji.

A i jeszcze jedno posiadam wiadomośc z ich strony na którą mi odpisali że list polecony był prawidłowo doręczony i poinformowali mnie w 2011 roku o tym listem poleconym tylko że mnie nie było od 2010 do konca 2016 roku co E-Sąd przywracając termin do złożenia sprzeciwu sprawdził mnie czy mówię prawdę w systemach róznych i jest w dokumentach sądowych że mnie nie było i nie mogłem takiego listu odebrać . A Dzisiaj wysłałem do Ultimo list polecony z potwierdzeniem odbioru o takiej treści :
Pomimo wielokrotnych sprzeciwów oraz e-mail wysyłanych do Państwa w związku z tym , iż Państwo dokonali nieuprawnionego wpisu w Krajowym Rejestrze Długów , ERIF oraz BIG – (Wierzytelność z umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych nr 2246403 z dnia 2008-03-21 nabyta na podstawie umowy cesji z: dnia 2011-06-01 od P4 sp. ) niezwłocznie wnoszę do usunięcia nieprawdziwego wpisu w przeciągu 7 dni pod rygorem skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego , w związku z naruszaniem moich dóbr osobistych oraz zgłoszenia tego faktu do prokuratury z art. 47-48 u.o.u.i.g , w związku z dodaniem nieprawdziwego wpisu , gdyż nie istnieje zobowiązanie , którego państwo ode mnie wymagają i ja takiego zobowiązania nie uznaję a nawet gdyby istniało w/w zobowiązanie to jest ono przedawnione . Same zapisy z ewidencji księgowej wierzyciela nie są wystarczającym dowodem na istnienie zobowiązań, ponieważ mają one charakter wtórny, same w sobie nie stanowią one zdarzeń gospodarczych tylko je rejestrują. Z kolei czynność prawna przelewu wierzytelności nie kreuje roszczenia, która jest przedmiotem przelewu, a jedynie prowadzi do zmiany wierzyciela, stąd też umowa cesji wierzytelności nie może być uznana za wystarczający dowód na samo istnienie przenoszonych uprawnień. Skutki prawne z istnienia zobowiązania, które stanowiło jeden z warunków prawnych (art. 15 ust. 1 w zw. z art. 2 ust. 2 pkt 2 lit a i pkt 4 ustawy z 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych – dalej u.u.i.g.) ujawnienia go w publicznie dostępnym rejestrze, wywodzą Państwo (ULTIMO S.A ) , stąd też stosownie do art. 6 k.c. na Państwu spoczywa ciężar udowodnienia tego faktu. Ponadto informuje, że w/w wpis który Państwo dodali , winien być już dawno temu usunięty gdyż minął 10 letni termin wymagalności długu którego Państwo wymagają ode mnie a którego nie potrafią udowodnić również przed Sądem oraz którego ja nie uznaję . Do naruszenia dóbr osobistych dochodzi nawet wtedy, gdy zamieszczona w rejestrze dłużników informacja gospodarcza zawiera wzmiankę o kwestionowaniu przez dłużnika istnienia zobowiązania. Niemniej kwestia przedawnienia ma w sprawie znaczenie drugorzędne. Skoro bowiem Państwo nie wykazali istnienia powołanego przez Państwa długu , to dług uznać trzeba za w ogóle nieistniejący. Za bezprawne można zaś uznać wszelkie działania Państwa, zmierzające do skłonienia mnie do zapłaty nieistniejącego długu . Oczekuję od Państwa w przeciągu siedmiu dni udowodnienia roszczenia wynikającego z dodanego wpisu w bazach kredytowych oraz o przesłanie mi dokumentów tj : uwierzytelnionej kopii umowy abonamentowej dotyczącej usług telekomunikacyjnych nr 2246403 z dnia 2008-03-21 , uwierzytelnionej cesji wierzytelności , uwierzytelnionej kopii pełnomocnictwa , oraz wszelkiej dokumentacji potwierdzającej roszczenie . Mając zaś na uwadze reakcję Państwa na utratę mocy nakazu zapłaty w Elektronicznym Postępowaniu upominawczy , przekazanie sprawy do rozpatrzenia przez Sąd Rejonowy w Radomiu , złożenia przeze mnie odpowiedzi na Państwa pozew a Państwo nie potrafili udowodnić długu przed Sądem , domniemywać można, że Państwo nie wytoczyli ponownie powództwa przeciwko mnie o zapłatę rzekomych należności, właśnie z tej przyczyny, że zdaję sobie sprawę, że również w takim postępowaniu Państwo przegrają i nie będą potrafili udowodnić długu , tym bardziej długu przedawnionego . Ponadto proszę o udzielenie informacji kiedy Państwo dokonali wpisu w rejestrach dłużników ? Proszę o przesłanie potwierdzenia przeze mnie odbioru korespondencji dotyczącej poinformowania mnie o dokonaniu wpisów do rejestrów dłużników w okresie kiedy został dodany wpis. Na koniec pragnę poinformować , że jeżeli Państwo nie usuną tego wpisu w przeciągu 7 dni a nie wystąpią w tym czasie na drogę sądową aby uzyskać nakaz zapłaty i udowodnić , że taki dług istnieje , wytoczę Państwu powództwo o naruszenie dóbr osobistych .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli to pismo nei pomoże, to pozostaje wystąpić do Sądu z roszczeniem o ustalenie nieistnienia zobowiązania.
Po wygranej - domagać się od Ultimo odszkodowania oraz zadośćuczynienia.

Umiesz takie coś napisać j pomógłbys

Powrót